---

Ministerie van Defensie



---

foto: Aankomst DART-team Sint Maarten (Thea Koot)

Noodhulpverkenningsteam oefent op Sint Maarten

15-10-2002

Een Nederlands Disaster Assistance Response Team (DART) van het ministerie van Defensie oefent van tot en met 17 oktober op St Maarten. Dit noodhulpverkenningsteam kan wereldwijd worden ingezet bij humanitaire- en natuurrampen. Het scenario voor de oefening die maandag begon en Barney 2002 heet, is afgeleid van de situatie die ontstond nadat de orkaan Lenny in 1999 de Bovenwindse Eilanden had getroffen. Een eerste team van DART oefende vorige week, terwijl het derde team de oefening begeleidt. Op Sint Maarten wordt een bijdrage aan de oefening geleverd door ondermeer Gezaghebber Richards, leden van de Eilandelijke Rampenstaf (EOC), journalisten en medewerkers van politie, brandweer, het ziekenhuis, het toeristenbureau en het Rode Kruis. Zij geven het DART-team de benodigde informatie over de ramp.

Bij de oefening Barney 2002 krijgt het in Nederland gestationeerde DART-team te horen dat Sint Maarten is getroffen door de orkaan Lenny. Het eiland heeft hierbij aanzienlijke schade opgelopen en de gezaghebber heeft Nederland om steun gevraagd. Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het DART-team gealarmeerd. Het krijgt de opdracht om zo snel mogelijk naar Sint Maarten te gaan om een inventarisatie te maken van de schade en de benodigde hulp.

Tijdens hun inventarisatie, krijgt het team te maken met diverse hindernissen. Omdat er op het eiland natuurlijk nu geen echte schade is, krijgt het team fotos te zien uit 1999. Daarop informatie over ondergelopen wegen, beschadigde bruggen en voorzieningen die niet meer werken. Zo heeft het team geen elektriciteit en kan het ook geen gebruik maken van de telefoon. Het DART-team verblijft in een gymzaal want de hotels zitten vol met vluchtelingen en daklozen. Naast alle spelers die het team van informatie voorzien, zijn er ook diverse vrijwilligers die het het team moeilijk maken. Er is een geitenhoeder die schade claimt omdat zijn geiten zijn weggelopen nadat DART-leden een hek open hebben laten staan, verder bieden lokale gangsters bescherming, vragen mensen om eten en medische hulp, en eisen inwoners van Sint Maarten de gymzaal op.

Een DART-team bestaat uit maximaal tien leden, afkomstig van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine. Onder hen zijn specialisten op het gebied van medische zorg, infrastructuur en transport, maar ook op het gebied van communicatiemiddelen, voorlichting, veiligheid en juridische zaken. Na aankomst in een rampgebied, heeft het noodhulpverkenningsteam de taak de situatie te inventariseren, te coördineren met lokale overheid en/of andere hulpverleningsinstanties, eventueel samen te werken in of met een VN-organisatie, de totale behoefte aan noodhulp te inventariseren, een mogelijke Nederlandse bijdrage te bekijken en het coördineren en aansturen van de komst van Nederlandse militairen en/of hulpeenheden. (foto's: Thea Koot)
foto: Onderkomen DART-team Sint Maarten (Thea Koot)