Gemeente Ede

ummer 245 / Ede, 15 oktober 2002

Ontwerp voor stedenbouwkundig plan en visie openbare ruimte klaar College neemt volgende stap in herstructurering Veldhuizen A

Het college van burgemeester en wethouders heeft een volgende stap genomen in de herstructurering van de wijk Veldhuizen A in Ede. Door het aannemen van een ontwerp-stedenbouwkundig plan, ligt er in principe een nieuwe plattegrond voor De Horsten en De Burgen. Ook is gekeken naar de verkeerscirculatie en naar de inrichting van de openbare ruimte voor wat betreft het groen en het grijs in de wijk. Het college wil deze plannen presenteren aan wijkbewoners en andere belanghebbenden. Na doorrekening op financiële haalbaarheid en draagvlak onder belanghebbenden, zal de raad plannen vaststellen.

Het is de bedoeling dat het in de Horsten en de Burgen over tien jaar aantrekkelijk en veilig wonen en werken is voor iedereen. Dan is het een groene wijk, waar mensen de ruimte hebben om niet alleen naar het groen kijken, maar er ook lekker kunnen wandelen of in kunnen spelen. Ook is het dan een wijk waar veel verschillende soorten woningen staan. Daarnaast moet de overgang van de wijk naar de rest van Ede minder groot worden.

Ontwerp stedenbouwkundig plan
In het ontwerp stedenbouwkundig plan staat als het ware de nieuwe plattegrond van de wijk. Het is een samenhangend plan voor de hele wijk. Deze plattegrond is een uitwerking van de ruimtelijke visie die eind vorig jaar is vastgesteld. Ingetekend is waar nieuwe gebouwen kunnen komen en waar ruimte is voor groen in de wijk. Er komen in ieder geval meer verschillende woningtypes in verschillende prijsklassen in de wijk komen dan nu het geval is.

Stedenbouwkundige veranderingen
Het ontwerp plan gaat er van uit dat de hoogbouwflats en de middelhoogbouwflats verdwijnen. Alle andere woningen blijven staan. Langs de Slotlaan kunnen losse woontorens komen van 6 à 7 verdiepingen. Deze komen in het groen te staan. Halverwege de Slotlaan komt een markant gebouw van 4 à 5 verdiepingen aan het water. De Singel wordt daar verbreed tot een grote vijver zodat wonen aan het water mogelijk is. Op verschillende plekken in de wijk is ruimte voor nieuwe laagbouw in verschillende prijsklassen. Vooral de Kranenburg krijgt een heel ander karakter. Bekeken wordt of de twee scholen kunnen worden verplaatst. In de plaats daarvan kunnen over de hele lengte van de Kranenburg herenhuizen/atelierwoningen worden gebouwd, waarin werken en wonen gecombineerd kunnen worden. Tussen de Horsten en de Burgen komt een knip voor het autoverkeer. Door de weg te versmallen kunnen auto's hier niet meer doorrijden. Daardoor wordt de wijk minder druk, wat de veiligheid verbetert. In het ontwerp stedenbouwkundig plan wordt niet gesproken over de Lunenburgflats. Deze liggen namelijk in het studiegebied van voorzieningencluster Het Nieuwe Landgoed. Inwoners van de flats worden hierover apart geïnformeerd.

Visie op de openbare ruimte
In de visie op de openbare ruimte staat onder andere een voorstel voor het groen in de wijk en de inrichting van het grijs. Onder `grijs` vallen straten, bruggetjes en stoepen. Voor wat betreft het groen worden de singels aangepakt. Deze moeten mooier en toegankelijker worden. Ook is uitgewerkt hoe het nieuwe buurtpark er uit zou kunnen zien. Verder wordt de hele wijk 30-kilometergebied. Voor wat betreft het grijs wordt gekeken naar de bestrating, naar bruggen, straatverlichting en de prullenbakken. Deze moeten op sommige plekken worden vernieuwd.

Communicatie
De gemeente en Woonstede organiseren in `De Essenburg` op maandagavond 28 oktober, dinsdagavond 29 oktober en donderdagavond 31 oktober een inloopbijeenkomst over de plannen. Deze bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 21.30 uur. Op zaterdag 2 november kunnen wijkbewoners van 11.00 tot 15.00 uur ook langskomen. Inwoners worden op velerlei manieren geïnformeerd en betrokken bij de plannen. Naast de inloopbijeenkomsten worden bijvoorbeeld ook nieuwsbrieven en publieksversies van de plannen verspreid.

Integrale aanpak
De gemeente Ede en Woonstede streven de komende jaren naar een duurzame verbetering van de leefbaarheid in de naoorlogse wijk Veldhuizen A. Dit gebeurt vanuit een brede samenhangende aanpak gericht op de fysieke, sociaal-maatschappelijke en economische verbetering c.q. versterking van de wijk. Voor de fysieke pijler is in 2001 een ruimtelijke analyse van de wijk gemaakt, waarin de stedenbouwkundige sterke en zwakke kwaliteiten van de wijk beschreven zijn. Vervolgens is hierop een ruimtelijke visie geformuleerd. Deze is eind 2001 maatschappelijk getoetst, waarbij brede steun voor de visie werd verkregen. Deze visie is nu verder uitgewerkt naar een stedenbouwkundig plan en een visie op de openbare ruimte. Het stedenbouwkundig plan biedt de basis voor het uitwerken in bouwplannen en inrichtingsplannen, en het opstellen van een nieuw bestemmingsplan ten behoeve van de Horsten en de Burgen in Veldhuizen A.