Gemeente Utrecht

Vervolgmeting veiligheidsgevoel stationsgebied

In de beleving van burgers is er sprake van minder geweld, overlast, beschadiging en verloedering van het Utrechtse stationsgebied. Daarmee lijkt de stijgende tendens van de afgelopen jaren te zijn doorbroken. Het veiligheidsgevoel in het stationsgebied is echter hetzelfde gebleven. Dit blijkt uit de vervolgmeting van juni 2002 naar veiligheidsbeleving in Hoog Catharijne en het stationsgebied. De cijfermatige beoordeling van de veiligheid is een vijf gebleven. Het aantal zaken waarmee men is geconfronteerd is eveneens ongewijzigd: 60% heeft niets meegemaakt, ruim 25% van de respondenten is wel eens lastiggevallen, 10% maakte diefstal mee. Ten opzichte van de meting van 2001 is het veiligheidsgevoel bij de strook Smakkelaarsveld en het stadsbusstation verbeterd. Verslechterd is de beleving van veiligheid bij de Stationshal, de strook langs Moreelspark, Boven Vredenburg en langs het Inloopcentrum Hoog Catharijne (IHC). De inrichting van het gebied wordt slechter beoordeeld.

In juni 2001 heeft een eerste meting plaatsgevonden. Daarom is het mogelijk het verschil te meten.

De uitkomsten van de vervolgmeting van juni 2002 sluiten aan bij de conclusies in de gemeentelijke notitie Herijking beleid verslaafden Stationsgebied van 23 juli 2002: er is vooruitgang geboekt maar de overlast moet verder worden teruggedrongen. Vanaf juli zijn er extra maatregelen genomen die inmiddels hun effect sorteren. Meer politietoezicht en handhaving en toeleiding naar zorgvoorzieningen hebben de overlast voor de deur van het Inloopcentrum Hoog Catharijne en in het Gildenkwartier sinds juli vrijwel doen verdwijnen. Het aantal overtredingen is met 60% gedaald en de toeloop naar gebruiksruimten is in augustus met 30% gestegen.

De eerste meting is uitgevoerd voor de sluiting van Stationsdwarsstraat ('de tunnel') in september 2001 en voor de opening van de drie gebruiksruimten de Stek, Rijnkade en Stationsplein. In die drie gebruiksruimten kunnen 300 verslaafden met een toegangspasje hun drugs gebruiken en even tot rust komen. Gelijktijdig is het omgevingsbeheer en toezicht geïntensiveerd. Ook is per 1 november 2001 een gebiedsmanager aangesteld die alle maatregelen en contacten met ondernemers, NS en Corio (eigenaar Hoog Catharijne) coördineert.

Het onderzoek is verricht door Intomart Beleidsonderzoek, in opdracht van Nederlandse Spoorwegen, Corio en gemeente Utrecht. De interviews hebben in juni 2002 plaatsgenomen door middel van straatinterviews, schriftelijke vragenlijsten, internetpanels en persoonlijke interviews. Doel van het onderzoek is het meten van de effecten van de maatregelen die sinds september 2001 zijn genomen om de leefomstandigheden van verslaafde daklozen te verbeteren en de overlast van deze groep te verminderen.

In 2003 zal er opnieuw een onderzoek naar het veiligheidsgevoel worden gedaan.

Utrecht, 15 oktober 2002.