Gemeente Ede


Gezamenlijk persbericht van de WERV gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal
Nummer 239 / WERV, 8 oktober 2002

Regionale structuurvisie WERV in de maak

De gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal bereiden gezamenlijk een Structuurvisie voor de WERV-regio voor. Met deze structuurvisie willen de vier gemeenten een onderlegger leveren voor de streekplannen die de provincies Utrecht en Gelderland willen vernieuwen. Maar, de gemeenten vinden het ook voor hun eigen ontwikkeling van belang een goede visie op het totale gebied te hebben. De structuurvisie moet in het najaar van 2003 klaar zijn.

In maart 2002 hebben de gemeenteraden van de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal in een convenant bekrachtigd dat zij op tal van beleidsgebieden gaan samenwerken. Als uitvoering van dat convenant wordt een structuurvisie voor de WERV-regio voorbereid.

Doel
Het voornaamste doel van het opstellen van de structuurvisie is de ontwikkeling van een eigen visie op het WERV-gebied. Daarbij staat gezamenlijk beleid op belangrijke beleidsvelden als volkshuisvesting, welzijn, volksgezondheid, werkgelegenheidsontwikkeling, recreatie en mobiliteit centraal.

Enige haast
Met de ontwikkeling van de structuurvisie is enige haast gemoeid. De WERV-visie zal belangrijke informatie leveren voor de streekplannen van de provincies Gelderland en Utrecht. Deze hebben plannen om hun streekplannen te vernieuwen. De visie vormt ook een onderbouwing voor claims die vanuit het landsdeel oost (een samenwerking van Gelderland en Overijssel) worden ingediend bij het Rijk. Daarbij gaat het om medefinanciering van belangrijke structuurversterkende projecten.

Planning
In de planning van de structuurvisie is voorzien in een eerste fase die loopt van oktober tot december 2002. In deze fase wordt een startnotitie opgesteld. Daarin wordt een samenbundeling van relevante informatie over de vier gemeenten opgenomen en de resultaten van een planologische analyse. Belangrijk daarbij is een eerste idee over de wijze waarop en de voorwaarden waaronder de WERV-regio waarde kan toevoegen aan ontwikkelingen in de vier gemeenten. Dat geheel moet voldoende basis kunnen zijn voor een eerste reactie op de streekplannen. Bij deze eerste fase willen de gemeentebesturen hun belangrijkste externe beleidspartners uitnodigen om mee te denken.

Regiodag
De eerste fase willen de gemeenten afronden met een 'regiodag' waarin bestuurders en hun adviseurs een rondreis maken door de regio. Op deze wijze willen zij hun kennis vergroten van het gebied, informatie uitwisselen over bijzondere projecten, het draagvlak voor de WERV verbreden en de onderlinge banden versterken.