Koninklijke bibliotheek

Bijzondere collecties > Recente aanwinsten

Het gedachtegoed van Diderot

Titelpagina

Frontispiece

Pagina 16-17

De Koninklijke Bibliotheek kocht onlangs de eerste druk van de filosofische gedachten van Denis Diderot, de Pensées philosophiques uit 1746. Het is een van de vele achttiende-eeuwse uitgaven, die op het titelblad als plaats van uitgave Den Haag vermelden. Alleen daarom al is het een aanwinst voor de collectie Haagse drukken van de Haagse KB.

Maar de rijke collectie Haagse drukken is hiermee alleen in virtuele zin uitgebreid, want bekend is dat het niet in Den Haag is gedrukt. Om te beginnen vermeldt de titelpagina: A La Haye, Aux dépens de la Compagnie, zonder verder een naam van een boekhandelaar of drukker te noemen. Dat is al verdacht. De compagnie-constructie werd vaak gebruikt door handelaren om door samenwerking de kosten te drukken, maar dan stonden hun namen er meestal bij. Bovendien heeft de drukker tot in de kleinste details de traditionele Franse wijze van opmaak gevolgd. De drukker uit Parijs (of anders, heel misschien, uit Rouen of Lausanne) heeft een schuiladres willen gebruiken om buiten schot te blijven. Een Nederlands impressum bracht altijd uitkomst.

Hier is trouwens niet alleen de drukker/uitgever onbekend, ook de auteursnaam staat niet op de titelpagina. Dat was niet voor niets. De tekst bestrijdt het dogmatisch Christendom. Zo staat er onomwonden dat bijgeloof schadelijker was voor God dan atheisme. Het Parijse Parlement nam maatregelen en veroordeelde het boek op 7 juli 1746 tot de brandstapel. Diderot (1713-1784), die wel degelijk de auteur was, werd een boek later gevangen gezet. Daarin opende hij het debat over het bestaan van God, maar waarschijnlijk deed een toespeling op de maitresse van een minister voor de autoriteiten de deur dicht. Nadat hij door vrienden was vrijgepraat, werd hij een van de belangrijkste auteurs van de Encyclopédie, de hoeksteen van de Franse Verlichting. Discussies over werken als deze vormden de opmaat tot de Franse Revolutie.

Zijn verdere carrière als auteur van allerhande literaire en filosofische stukken speelde zich in financiële onafhankelijkheid af, dankzij de steun van de keizerin van Rusland, Catherina de Grote. Dit boek met 62 aforismen schreef Diderot nog uit een soort geldnood. Hij schreef het in vier dagen om 600 Francs te kunnen lenen aan een dame in nood. Dat komt neer op 15½ gedachte per dag à raison van 9,68 francs per stuk. Dat het KB exemplaar de echte eerste druk is, blijkt uit de omwisseling van de tekst van pagina 32-33 en 44-45. De KB bezit overigens al jaren enkele handgeschreven brieven van Diderot.

Het boek is in te zien bij de afdeling Bijzondere Collecties, aanvraagnummer 2216 E 21.

8 oktober 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland