Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 39

Collegevergadering van dinsdag 8 oktober 2002

Beslissende stem bewoners in verdeling geld `Buurt aan zet'

Het college van B en W is akkoord gegaan met de inzet en verdeling van 204.000 euro voor het project `Buurt aan zet'. Bijzonder hieraan is dat de verdeling van het geld berust op een voorstel dat de bewoners zelf hebben aangedragen. Doel van het project is dat bewoners zelf ideeën aandragen en uitwerken om de leefbaarheid en veiligheid in de buurt (hun buurt) te verbeteren. Omdat het uitgangspunt is "voor en door bewoners", is ook de werkwijze van het project bepaald door de bewoners. Inmiddels zorgen de bewoners voor de communicatie met overige wijkbewoners, inventarisatie, uitwerking en selectie van de ideeën, planning en dus zelfs de voorstellen voor de budgetverdeling. Een korte evaluatie van het `Buurt aan zet' - dat nu ongeveer één jaar draait in de wijken Laares, Bothoven en Velve-Lindenhof - geeft aan dat het project zowel bij burgers als professionals goed aanslaat. In alles zijn de bewoners leidend en de gemeente volgend. Deze vernieuwende werkwijze heeft haar meerwaarde bewezen door een verhoogde buurtbinding en door de leermomenten voor zowel bewoners als professionals. Bewoners moesten wennen aan hun nieuwe rol om actief op te treden en zelf de richting van het project te bepalen. De professionals moesten wennen aan hun rol als deskundige of adviseur in plaats van zelf te bepalen wat er gebeurt. In het eerste jaar heeft de werkwijze van `Buurt aan zet' een veelvoud aan initiatieven opgeleverd, zoals diverse verkeersveiligheidsmaatregelen, speeltuinverbeteringen en aanschaf van extra speelmateriaal, internetplekken, een buurtconciërge, een skatebaan, betere straatverlichting en een opleidingstraject voor jongeren om zelf sportactiviteiten te organiseren.Naast een bedrag van 204.000 euro voor 2002, is het college tevens akkoord gegaan met het vrijmaken van 102.000 euro voor 2003 en hetzelfde bedrag voor 2004. De gemeenteraad mag in november haar oordeel uitspreken. Overigens draagt de rijksoverheid het leeuwendeel van de kosten van `Buurt aan zet', in totaal zo'n 1.134.000 euro voor het gehele project.
---

Aanbestedingsbeleid gemeente aangescherpt

Met het vaststellen van de `nota Aanbestedingsbeleid 2003', hebben burgemeester en wethouders de eerder ingeslagen weg naar een duidelijker, doelmatiger en opener wijze van aanbesteden verder aangescherpt. De nieuwe nota aanbestedingsbeleid moet onder andere leiden tot het verkrijgen van een eerlijke marktprijs voor alle aanbestedingen, meer kennis van zaken bij onderhandelingen en meer openheid over de procedure. Uit langdurige evaluatie van het huidige aanbestedingsbeleid, blijkt dat zowel voor ambtenaren als voor derden de spelregels te onbekend en te onduidelijk zijn. Ook sluit het in 1994 door de raad vastgestelde beleid niet meer goed aan op veranderde (Europese) regelgeving.
Het nieuwe aanbestedingsbeleid maakt handig gebruik van de moderne communicatiemiddelen. Alle procedures en voorwaarden zijn voor het gemeentelijk personeel binnenkort toegankelijk via intranet. In het nieuwe aanbestedingenbeleid is ook meer plek ingeruimd voor interne afstemming en uitwisseling over inkoop en aanbesteding, zoals het afsluiten van raamovereenkomsten als bij herhalingsaankopen en bij dienstoverschrijdende aankopen van soortgelijke producten. De nota geeft daarnaast aan dat gemeentelijke diensten te verwachten aanbestedingen al melden in hun begrotingen van het aanstaande jaar. Dit verkort de proceduretijd en geeft burger en politiek een beter inzicht in de gemeentelijke aanbestedingen. Hiermee sluit de nota beter aan op de Europese regelgeving. De Europese richtlijnen worden ook gevolgd bij aanbesteding van werken (bouwtechnisch, cultuurtechnisch en civieltechnisch) boven de 5 miljoen euro en bij leveringen en diensten boven 200.000 euro. Daaronder worden de richtlijnen van de rijksoverheid gevolgd.

---

Gemeente houdt weigering handhaven in stand

Op advies van de Commissie Bezwaar en Beroep trekt de gemeente alsnog de dwangsombeschikking tegen de minigolfbaan aan de Spieleweg in. Reden daarvoor is dat de Provinciale Planologische Commissie (PPC) aan de Provincie Overijssel positief advies heeft uitgebracht over herziening van het bestemmingsplan `Buitengebied 1996'. In het huidige bestemmingsplan is geen plaats voor de minigolfbaan. De gemeente wist dat een bestemmingsplanherziening op stapel stond en vond dat er "voldoende zicht op legalisatie" was.
Bezwaarmakers stapten echter met succes naar de rechtbank in Almelo, die bepaalde dat de gemeente stappen moest ondernemen om het gebruik van de minigolfbaan te staken. Hoewel de Provincie de uiteindelijke beslissing nog moet nemen, is door het advies van de PPC het "zicht op legalisatie" ineens veel concreter geworden. Eerdere rechtspraak van de Raad van State geeft aan dat handhaven onredelijk is als legalisatie in het verschiet ligt.

---

College doet voorstel koopzondagen

Het college van B en W heeft zich gebogen over de data waarop volgend jaar de koopzondagen worden gehouden. De voorgestelde koopzondagen voor het centrumgebied en voor de winkels buiten het stadscentrum worden eerst nog voorgelegd aan belanghebbenden en aan de raadscommissie economie. Daarna zal het college een definitieve lijst vaststellen. De voorgestelde data - inclusief de eventuele aanleiding
- zijn als volgt. Voor de winkels in het stadscentrum (het 'kernwinkelapparaat'): 9 maart, 6 april, 4 mei (zondag voor moederdag), 1 juni, 7 september, 14 september, 5 oktober, 2 november, 30 november (zondag voor Sinterklaas), 14 december, 21 december en 28 december. Voor de winkels buiten het centrum: 12 januari, 2 februari, 30 maart (opening tuinseizoen), 21 april (Tweede Paasdag), 29 mei (Hemelvaart), 9 juni (Tweede Pinksterdag, voorjaarsmarkt Boekelo), 28 september, 5 oktober ('Oktober Woonmaand'), 30 november, 14 december (kerstmarkt Boekelo), 21 december en 28 december. Wethouder De Weger is op principiële gronden tegen het voorstel.

---

B en W steunen verplaatsing hoofdterrein Military

Het college van B en W gaat in principe akkoord met een verplaatsing van de Military, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Het bestuur van de Military wil aan de Boekelosestraat een nieuw hoofdterrein inrichten. Dat is nodig omdat het huidige hoofdterrein ligt op het tracé van de toekomstige Rondweg Usselo. Het bestemmingsplan buitengebied (1996) mag van het college gewijzigd worden, mits het landschappelijke karakter van de omgeving niet wordt aangetast. Ook moet de functie van de Boekelerbeek voor de ecologische hoofdstructuur in tact blijven; moeten maatregelen worden getroffen voor een goede ontwatering en is nader onderzoek nodig naar een calamiteitenroute. De ontsluiting voor het overige verkeer lijkt toereikend. Het bestuur van de Military wil de verplaatsing van het hoofdterrein combineren met de opzet van andere activiteiten op dezelfde plaats, zoals de realisatie van een hippisch centrum en mogelijk een sporthal en voetbalvelden. Het college vindt dat deze combinatie interessante perspectieven kan bieden. Deze dienen in het kader van de dorpsvisie Boekelo uitgewerkt te worden.