Ingezonden persbericht

Telelogic zet nieuwe standaard voor systeem- en softwareontwikkeling met Tau Generation2

Modelgedreven visuele tools maken einde aan foutgevoelig, codegedreven programmeren

Nieuwegein, 8 oktober 2002 - Telelogic (Stockholm Stock Exchange: TLOG), leverancier van oplossingen voor geavanceerde systeem- en softwareontwikkeling, introduceert Telelogic Tau/Architect en Telelogic Tau/Developer, twee nieuwe, hoogwaardige tools voor de ontwikkeling van geavanceerde systemen en real-time software. Beide tools vormen - samen met het in mei 2002 geïntroduceerde Tau/Tester - de nieuwste generatie ontwikkelomgeving van Telelogic: Tau Generation2.

Met Tau Generation2 kunnen bedrijven voor het eerst een geïntegreerde, bedrijfsbrede visuele ontwikkelomgeving inzetten voor het ondersteunen en versnellen van de gehele development life cycle. Van systeemanalyse en -specificatie tot en met real-time softwareontwerp, implementatie en testen: het gehele proces kan nu plaatsvinden in één state-of-the-art ontwikkelomgeving. Door modellen te gebruiken om het ontwikkelproces te visualiseren, bieden de Tau Generation2-tools enorme productiviteitsverbeteringen in vergelijking met de arbeidsintensieve en foutgevoelige benadering van handmatig programmeren.

Tau/Architect
Een belangrijk onderdeel van Tau Generation2 is Tau/Architect. Met deze nieuwe tool biedt Telelogic system engineers een compleet nieuwe manier van werken. Tau/Architect is volledig gebaseerd op Unified Modeling Language (UML) en ondersteunt zeer veel geavanceerde mogelijkheden die momenteel worden voorgesteld voor de nieuwe standaard UML 2.0, die naar verwachting later dit jaar wordt gepubliceerd.

In Tau/Architect kunnen system engineers op basis van de de facto standaard voor visuele notatie grote en complexe systemen modelleren. Doordat de nieuwe ontwikkelomgeving volledig is geïntegreerd met Telelogic DOORS - de toonaangevende requirement management-tool - kunnen system engineers al in een zeer vroeg stadium requirements visualiseren. De integratie maakt het verder mogelijk om de tekstuele requirements in DOORS volledig te traceren in het visuele UML-model binnen Tau/Architect. Doordat Tau/Architect Dynamic Model Execution ondersteunt, kunnen system engineers de gestelde requirements glashelder valideren en aantonen dat ze correct zijn verwerkt, ongeacht of het systeem wordt geïmplementeerd in hard- of software, of in een combinatie hiervan.

De geavanceerde mogelijkheden van Tau/Architect stellen system engineers in staat om van het begin af aan te komen met kwalitatief hoogwaardige systeemspecificaties. En door de naadloze integratie met Tau/Developer, de nieuwe tool voor software engineers, kunnen de UML-modellen van de system engineers direct worden gebruikt als input voor softwareontwikkeling, waardoor voor het eerst eenduidige communicatie mogelijk wordt.

UML
Tau/Architect en Tau/Developer ondersteunen beide UML, de standaardtaal voor visuele specificatie. Momenteel is de Object Management Group (OMG) - de organisatie die zich richt op de ontwikkeling van UML en andere specificaties voor de computerindustrie - bezig met de herziening van UML. Tau/Architect en Tau/Developer omvatten zeer veel geavanceerde mogelijkheden die zijn voorgesteld voor de nieuwe standaard UML 2.0.

"De beste maatstaf voor het succes van onze Model-Driven Architecture (MDA) zijn de voordelen voor de gebruikers, zoals verbeterde precisie, kwaliteit en productiviteit", zegt Richard Soley, Voorzitter en CEO van de OMG. "Voor het realiseren van deze voordelen zijn innovatieve ontwikkeltools op basis van de MDA-standaard - zoals Tau/Architect en Tau/Developer - onmisbaar. Wat dat betreft prijzen we Telelogic voor de toonaangevende rol die zij speelt bij de totstandkoming van UML- en MDA-standaarden, én voor het omzetten van deze standaarden naar krachtige tools."

Tau/Developer
Tau/Developer biedt vanuit het visuele-ontwerpmodel directe 100 procent codegenerering. Dit zorgt voor een enorme kwaliteits- en productiviteitsverbetering. De oplossing is dan ook ideaal voor ontwikkelaars die real-time software ontwerpen en ontwikkelen. Door gebruik te maken van hetzelfde UML-model als de system engineers, hoeft er geen kostbare tijd meer te worden besteed aan communicatie en is de kans op fouten tot een minimum beperkt.

De belangrijkste kenmerken van Tau/Architect en Tau/Developer
* Nauwkeurige en eenduidige systeemspecificatie - door een kwalitatieve implementatie van de UML-standaard, inclusief de voorgestelde nieuwe specificaties van UML 2.0, kunnen ontwikkelaars systemen visueel specificeren. Dit resulteert in specificaties die niet alleen eenvoudiger zijn te begrijpen, maar ook nauwkeuriger zijn omschreven.
* Gedragsspecificatie - met de meeste systeemanalyse-tools is het alleen mogelijk de systeemarchitectuur te specificeren. De ontwikkelaar specificeert met Tau/Architect en Tau/Developer daarnaast ook de dynamische gedragsaspecten van een systeem.
* Automatisch genereren van applicaties - Tau/Developer is de enige tool die volgens de laatste UML 2.0-voorstellen uitvoerbare modellen met gedragsmatige specificaties ondersteunt. Ontwikkelaars beschikken over van tevoren gedefinieerde, verifieerbare codepatronen met hoge kwaliteitsstandaarden. Hierdoor kunnen met één druk op de knop automatisch complete applicaties worden gegenereerd.
* Dynamische modelverificatie - op basis van een volledig controleerbare modelsimulatie verifiëren ontwikkelaars hun vorderingen in de analyse-, ontwerp- en implementatiefasen. Fouten worden zo in een vroeg stadium opgespoord en gecorrigeerd, wanneer dit nog eenvoudig en kosteneffectief is.
* Integratie met Telelogic DOORS - eind 2002 zullen Tau/Architect en Tau/Developer zijn geïntegreerd met Telelogic DOORS, de marktleidende requirement management-tool.
* Complete en actuele documentatie door integratie met Telelogic DocExpress - door de integratie met DocExpress wordt automatisch actuele documentatie over de in ontwikkeling zijnde systeem- of softwareapplicatie gegenereerd.
* Schaalbaarheid - in plaats van dat de gebruikte tool beperkingen oplegt, kunnen grootschalige systemen worden gespecificeerd, waarbij modellen volledig kunnen worden afgestemd op de gewenste manier van werken. Daarnaast kunnen systeemarchitectuur en -gedrag op het vereiste detailniveau voor de gebruiker worden gemodelleerd en bekeken.
Telelogic
Telelogic (Stockholm Stock Exchange: TLOG), wereldwijd aanbieder van oplossingen voor geavanceerde software- en systeemontwikkeling, is opgericht in 1983. De geïntegreerde oplossingen omvatten hoogwaardige software en professionele diensten voor het beheer van requirements, veranderingen en configuraties, en voor analyse, ontwerp, implementatie, tests en geautomatiseerde documentatie. Bedrijven kunnen met Telelogic de kwaliteit verbeteren, terwijl de time-to-market en de kosten van software- en systeemontwikkeling worden verlaagd. De Telelogic-producten zijn ontwikkeld volgens een open architectuur die interoperabiliteit met oplossingen van andere partijen garandeert, en zijn gebaseerd op internationale standaarden en notaties. Het bedrijf (hoofdkantoor in Malmö, Zweden) heeft meer dan 900 medewerkers wereldwijd. Klanten zijn onder andere: Airbus, Alcatel, BMW, Boeing, British Telecom, DaimlerChrysler, Deutsche Bank, Ericsson, Lockheed Martin, Lucent Technologies, Motorola, NEC, Nokia, Philips, Siemens en Thales. Meer informatie is te vinden op internet: www.telelogic.com



Ingezonden persbericht