Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000
8 oktober 2002
R. van Oppenaaij
023-5113874
131/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling
Persbericht
Gemeente stimuleert netwerk voor allochtone ondernemers
Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft op 8 oktober 2002 besloten om ¤ 2000,--te reserveren voor een netwerk voor en door allochtone ondernemers. Een georganiseerd netwerk voor en door allochtone ondernemers kan uitstekend voorzien in betere kennisuitwisseling tussen ondernemers onderling, maar kan ook het contact met de gemeente en andere instanties in de stad vergemakkelijken. Samen met de Kamer van Koophandel en Startpunt Haarlem worden door Economische Zaken maandelijkse bijeenkomsten georganiseerd waar een begin wordt gemaakt met een dergelijk netwerk. Na circa 6 bijeenkomsten moet duidelijk zijn of de ondernemers het initiatief zelf willen overnemen en verder uitwerken. De initiatiefnemers onderhouden op dit moment contact met het Platform Allochtone Ondernemers Noord-Holland (dat circa 16 leden telt) en werkt samen met de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad.
Meer allochtone ondernemers in Haarlem
Basis voor deze stimulans zijn onderzoeken, die in opdracht van gemeente Haarlem zijn gedaan naar allochtoon ondernemerschap. Landelijk stijgt het aantal allochtone ondernemingen aanzienlijk. In Haarlem waren er medio 2000 368 allochtone ondernemers en dat aantal zal inmiddels zijn toegenomen. Dat er veel starters slecht voorbereid zijn blijkt wel uit het hoge uitvalpercentage van bedrijven, vooral in het eerste jaar. Uit de gesprekken met allochtone ondernemers in Haarlem blijkt dat er zeer weinig contact is met instanties in de stad en collega-ondernemers. Dat komt de overlevingskans van het bedrijf meestal niet ten goede. De ondernemers gaven aan behoefte te hebben aan een vast contactpersoon bij de Kamer van Koophandel en gemeente en aan laagdrempelig advies.
Ondersteuningsmogelijkheden
In Haarlem is zijn er veel ondersteuningsmogelijkheden voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Daar komen vanuit het Ontwikkelingsprogramma Haarlem (2000-2004) de komende tijd projecten/regelingen bij. Startpunt Haarlem geeft advies bij de start van het bedrijf en heeft vanaf september 2002 bovendien ruimte voor circa 75 allochtone ondernemers per jaar. Vanuit economisch perspectief is er geen aanleiding om allochtone ondernemers verder specifiek te ondersteunen. Belangrijker is op dit moment dat er beter gebruik gemaakt gaat worden van de huidige infrastructuur voor startende en doorstartende ondernemers. Wel wordt er gewerkt aan betere communicatie en afstemming met allochtone ondernemers. Een -op den duur- zelfstandig netwerk kan daarin goed voorzien.
Aandacht allochtoon ondernemerschap
Landelijk is er veel aandacht voor allochtoon ondernemerschap. In de grote steden zijn 1 op de 3 startende ondernemers allochtoon. In het Ontwikkelingsprogramma Haarlem (2000-2004) komt allochtoon ondernemerschap op meerder plaatsen als punt van aandacht terug: het verhoogt de 'participatie' van allochtonen in de maatschappij en het gaat werkloosheid tegen. Vanuit economisch perspectief zorgen de jonge en diverse bedrijven voor dynamiek in de economie.