Nederlands Politie Instituut


POLITIE KIEST VOOR ZES MERKEN AUTO'S
gezamenlijke aanbesteding bespaart acht miljoen euro

Vanaf volgend jaar sluit de Nederlandse politie nieuwe contracten voor de levering van 80 procent van de 13.000 politievoertuigen. Uit 24 automerken is na een uitgebreide proefneming een contract gesloten met zes merken: Ford, Mercedes, Mitsubishi, Opel, Toyota en Volvo. De belangrijkste voordelen van de nieuwe contracten zijn: lagere aanschafprijzen, restwaardegaranties, gemaximaliseerde onderhoudskosten per kilometer, verlenging van garantietermijnen, op voorraad houden van de meest gangbare typen en haal en brengservice. In een periode van vier jaar is de verwachting dat acht miljoen euro op de kosten van het voertuigenpark van de Nederlandse politie en andere deelnemende organisaties wordt bespaard.

Begin 2001 is op initiatief van de politieregio Rotterdam-Rijnmond besloten om het voertuigenpark van de Nederlandse politie in zijn geheel aan te besteden. De aanleiding voor dit initiatief is het aflopen van de huidige Europese aanbesteding waarbij contracten gesloten zijn met 24 merken. De verwachting was dat de bundeling van de inkoopkracht van politie Nederland voertuigen efficiënter kunnen worden ingekocht en besparingen mogelijk zijn. De beperking van het aantal merken is één van de voorwaarden om dit mogelijk te maken. Beperking naar zes merken voor de meest voorkomende politiefunctionaliteiten bij autos was de inzet. De verwachtingen zijn volledig waargemaakt. Het aantal merken wordt beperkt zonder dat dit gaat ten koste van de flexibiliteit en de werkwijzen van de korpsen. Betere inkoopcondities, strengere juridische bepalingen, afspraken over management informatie en een hechtere samenwerking tussen klant en leverancier zijn gerealiseerd.

In nauw overleg met het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) is het initiatief uitgewerkt en heeft een landelijke projectgroep de Europese aanbesteding uitgevoerd. De Europese aanbesteding wordt niet alleen gehouden voor Nederlandse politie, ook aan de politie gelieerde organisaties als de Rijksrecherche, Informatie en Communicatie Technologie Organisatie (ITO), de Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Dienst Justitiële Inrichtingen(DJI) nemen deel.

Naast de papieren toetsing werden twee voertuigen per merk getoetst op het politiewerk in de praktijk. Op 28, 29 en 30 mei hebben vijftig politiemedewerkers de aangeboden voertuigen getoetst op praktische inzetbaarheid. De scores op alle onderdelen zijn in een gewogen oordeel de basis voor de uiteindelijke gunning. Een zorgvuldige afweging die recht doet aan de belangen van Nederlandse politie en de verantwoordelijkheid om op een juiste wijze om te gaan met belastinggeld.

Den Haag, 8 oktober 2002.