Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 41

PROSTITUTIE EEN HOERENZAAK
2 jaar na de opheffing van het bordeelverbod

In oktober is het twee jaar geleden dat het bordeelverbod werd opgeheven. Na jarenlang gedogen mogen prostituées nu een officiële plek in de samenleving innemen. Is de situatie voor hen sindsdien verbeterd? En wat betekent de legalisering voor de buurt, de overheid en de bordeelhouders? TUMULT organiseert een debat op 8 oktober in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 Utrecht, om 20.00 uur.

Onder leiding van journaliste Femke van Zeijl discussiëren Marieke van Doorninck, Mr. A de Graaf Stichting, mvr.mr.A.H. Brouwer-Korf, burgemeester Utrecht, Mariska Majoor, Prostitutie Informatie Centrum (PIC) in Amsterdam, Marleen (ex bordeelhoudster) en Corrie Speet, bewoner Breedstraat.

Met het idee dat legalisering van de prostitutie zou leiden tot vermindering van criminaliteit en tot een onafhankelijke positie voor prostituées werd op 1 oktober 2000 het sinds 1911 bestaande bordeelverbod afgeschaft. Sinds twee jaar moet prostitutie als een beroep worden gezien en hebben prostituées dus arbeidsrechten gekregen. Ze kunnen aanspraak maken op pensioenvoorzieningen, arbeidsongeschiktheidsregelingen en klachten indienen in geval van slechte werkomstandigheden. Maar prostituées maken nauwelijks gebruik van hun verkregen arbeidsrechten. Oorzaak zou kunnen zijn dat de informatievoorziening van de overheid minimaal is. De belastingdienst weet zelfs nog niet of ze de nieuwe ondernemers als zelfstandig of in loondienst moet beschouwen. Prostituées vrezen bovendien dat opkomen voor hun rechten het opgeven van de privacy impliceert. Veel voordelen heeft legalisering nog niet opgeleverd. Misschien wel meer nadelen. Met name de illegale vrouwen er erg op achteruit gegaan. Omdat bordeelhuizen geen illegale vrouwen meer in dienst kunnen nemen, ze worden regelmatig gecontroleerd, zijn deze vrouwen gedwongen tot straatprostitutie. Buurtbewoners van bordeelhuizen klagen steeds vaker over overlast op straat. Moeten gemeenten niet meer doen om de positie van prostituées te versterken met bijvoorbeeld het geven van voorlichting, verstrekken van startsubsidies en instellen van veilige werkplekken?

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤ 3,5/ CJP & U-Pas ¤2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.