Rijksuniversiteit Groningen

Hopresistente, bierbedervende bacteriestammen sneller aangetoond

Hopbellenextract, uit de vrouwelijke bloemen van de hopplant (Humulus lupulus L.), is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Niet alleen vanwege de bitterheid van deze plant maar ook vanwege haar antibacteriële werking. De bederfelijkheid van bier is een belangrijk aandachtspunt voor brouwerijen. Kanta Sakomoto ontwikkelde een methode om besmetting van bier met hopresistente stammen van Lactobacillis brevis sneller aan te kunnen tonen dan de week of langer die er tot nu toe voor stond. Inmiddels hanteren brouwerijen een nieuwe kwaliteitscontrole die is gebaseerd op zijn bevindingen. Sakomoto toonde aan dat de aanwezigheid van het zogenaamde HorA eiwit in Lactobacillis brevis meestal samengaat met hopresistentie van een bepaalde stam. Hij ontwikkelde daarom een methode om op basis van dit gegeven bierbedervende stammen relatief snel te kunnen onderscheiden van de onschadelijke stammen. Omdat van andere bierbedervende bacteriën zoals Pectinatus spp en Megasphaera cerevisiae alle stammen in staat zijn bier te bederven, volstaat het voor de bierindustrie deze bacteriën slechts te indentificeren op soortsniveau. Tenslotte waarschuwt Sakomoto: "De huidige trends in de ontwikkeling van bieren
- minder alcohol en bittere hop - brengen het risico mee dat nog niet eerder gerapporteerde bacteriën bij zullen dragen aan bierbederf. Dit risico zou verkleind kunnen worden door onderzoek naar de bierbedervingscapaciteit van vooral Gram-negatieve bacteriën. /FC

Kanta Sakomoto (Hyogo, Japan, 1968) studeerde agriculturele chemie aan de Universiteit van Tokyo. Zijn promotieonderzoek deed hij, gefinancierd door Asahi Breweries, bij de afdeling Microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen van prof.dr. W.N Konings, die onlangs zijn afscheidscollege hield.

Datum en tijd

dinsdag 8 oktober 2002, 13.15 uur

Promovendus

K. Sakamoto, tel. (050)363 21 70, fax (050)363 21 54, e-mail: k.sakamoto@biol.rug.nl (werk)

Proefschrift

Beer spoilage bacteria and hop resistance in Lactobacillus brevis

Promotor

prof.dr. W.N. Konings

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie