Hopresistente, bierbedervende bacteriestammen sneller aangetoond
Hopbellenextract, uit de vrouwelijke bloemen van de hopplant (Humulus
lupulus L.), is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Niet
alleen vanwege de bitterheid van deze plant maar ook vanwege haar
antibacteriële werking. De bederfelijkheid van bier is een belangrijk
aandachtspunt voor brouwerijen. Kanta Sakomoto ontwikkelde een methode
om besmetting van bier met hopresistente stammen van Lactobacillis
brevis sneller aan te kunnen tonen dan de week of langer die er tot nu
toe voor stond. Inmiddels hanteren brouwerijen een nieuwe
kwaliteitscontrole die is gebaseerd op zijn bevindingen. Sakomoto
toonde aan dat de aanwezigheid van het zogenaamde HorA eiwit in
Lactobacillis brevis meestal samengaat met hopresistentie van een
bepaalde stam. Hij ontwikkelde daarom een methode om op basis van dit
gegeven bierbedervende stammen relatief snel te kunnen onderscheiden
van de onschadelijke stammen. Omdat van andere bierbedervende
bacteriën zoals Pectinatus spp en Megasphaera cerevisiae alle stammen
in staat zijn bier te bederven, volstaat het voor de bierindustrie
deze bacteriën slechts te indentificeren op soortsniveau. Tenslotte
waarschuwt Sakomoto: "De huidige trends in de ontwikkeling van bieren
- minder alcohol en bittere hop - brengen het risico mee dat nog niet
eerder gerapporteerde bacteriën bij zullen dragen aan bierbederf. Dit
risico zou verkleind kunnen worden door onderzoek naar de
bierbedervingscapaciteit van vooral Gram-negatieve bacteriën. /FC
Kanta Sakomoto (Hyogo, Japan, 1968) studeerde agriculturele chemie aan
de Universiteit van Tokyo. Zijn promotieonderzoek deed hij,
gefinancierd door Asahi Breweries, bij de afdeling Microbiologie van
de Rijksuniversiteit Groningen van prof.dr. W.N Konings, die onlangs
zijn afscheidscollege hield.
Datum en tijd
dinsdag 8 oktober 2002, 13.15 uur
Promovendus
K. Sakamoto, tel. (050)363 21 70, fax (050)363 21 54, e-mail:
k.sakamoto@biol.rug.nl (werk)
Proefschrift
Beer spoilage bacteria and hop resistance in Lactobacillus brevis
Promotor
prof.dr. W.N. Konings
Faculteit
wiskunde en natuurwetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Promotie