Gemeente Wageningen

Nieuwe wensen Pilot Zuidwest Veluwe

Duurzame stad, een pagina met gemeentenieuws
Duurzame stad is de opvolger van de milieupagina. Het is een pagina met nieuws van de gemeente Wageningen over de vorderingen die gemaakt worden op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Ook ruimtelijke kwaliteit hoort hieronder, verkeer en sociale aspecten. Dat is veel meer dan milieu. Vandaar de nieuwe naam. Duurzame stad is niet alleen een titel, maar ook een doel. De gemeente kan dit niet alleen bereiken, maar doet dit samen met Wageningen UR, bedrijven, maatschappelijke groepen en u als burger. De samenwerking met het maatschappelijk veld is een van de pijlers van het gemeentelijk beleid. De foto's zijn in kleur te bekijken op de gemeentelijke internetsite www.wageningen.nl. Hoe staat het met de Pilot Zuidwest Veluwe?
Daarover organiseert de gemeente op maandag 7 oktober om 20.00 uur in Hotel De Wereld een bijeenkomst. Ook de vraag wat er nog moet gebeuren, komt nadrukkelijk aan de orde.
De pilot is een interactief project voor de Eng, het Wageningse bos en de bergwand, waarin de gemeente haar best doet, samen met alle betrokkenen, de kwaliteit van het gebied te behouden en te versterken. Sinds 2001 zijn drie groepen actief, die samen met de gemeente het Gebiedsplan van de pilot uitwerken. Deze groepen zijn de Stichting Vrienden van de Eng, de Bergcommissie en het Wagenings Boseigenarenoverleg.

De stand van zaken op dit moment kunt u per e-mail aanvragen bij: wim.haver@wageningen.nl

Beheerplan voor de berg
De meeste actiepunten voor de Wageningse berg zijn inmiddels opgenomen in het zogenaamde 'Beheerplan'. Dit plan is bijna klaar en zal binnenkort verschijnen. De procedure van voorlichting en eventueel inspraak zal worden besproken op 7 oktober a.s. De bergcommissie houdt zich niet bezig met de plannen voor het voormalig voetbalstadion. Dat heeft de gemeente uitbesteed aan adviesbureau Oranjewoud. Een maatschappelijke en een ambtelijke klankbordgroep zijn gevormd, die samen het uiteindelijk plan opstellen. De verwachting is dat de eerste contouren van dit plan deze maand besproken worden in de klankbordgroepen.

Vrienden van de Wageningse Eng
De Stichting Vrienden van de Eng bewaakt de kwaliteiten van de Eng. Het gaat daarbij om landschap, openheid, cultuurhistorische waarden e.d. De Stichting werkt aan een met paaltjes gemarkeerd wandel- en ruiterpad over de Eng, bewaakt de openheid van de Eng en bevordert toepassing van akkeronkruiden. De Stichting neemt deel aan de begeleidingscommissie voor de ecologische verbindingszone door de noordelijke Eng, waarvan onderdelen dit jaar werden aangelegd. Deze ecozone is in de eerste fase (waarvoor nu subsidie is gegeven door de provincie), bijna afgerond. In het najaar worden op een aantal plaatsen nog nieuwe bomen en struiken ingeplant.

Spectaculair is de natuurontwikkeling ten noorden van de nieuwe aanleg van woonwagenstandplaatsen aan de Droevendaalsesteeg (zie foto). Sommigen zetten vraagtekens bij de onnatuurlijke berg die is aangelegd, maar het vormt een interessante gradiënt (overgangszone van nat naar droog), die voor planten, libellen en waterdieren erg waardevol is. De hele zomer heeft er een ijsvogel gevist.

Een ander aspect van de ecologische verbindingszone door de Eng is de mogelijkheid voor dieren om hier voedsel tevinden en te schuilen voor gevaar. Door de vele hekken met fijnmazig gaas is dit tot nu toe nauwelijks mogelijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten het goede voorbeeld te geven. Een proef wordt gehouden met het dierdoorlatend maken van de hekken door kleine gaten van 25 x 25 cm in de hekken te knippen van de algemene begraafplaats en van het sportpark De Zoom (zie foto). Met de dieren waarom het gaat (marters, egels en later ook de das) komen ook konijnen mee, die schade aan sportvelden en graven kunnen aanbrengen. De beheerders van de terreinen zullen deze schade nauwlettend opnemen en waar mogelijk herstellen. Als het te gek wordt moeten de hekken volgend jaar weer dicht.

Boseigenarenoverleg
Alle eigenaren met een eigendom van meer dan 5 ha in het Wageningse bos komen een paar keer per jaar bijeen om hun activiteiten op elkaar af te stemmen. Ook zij werken aan uitbreiding van met paaltjes gemarkeerde wandel- en ruiterpaden. De voorbereiding van de komst van herten in het kader van 'Hert aan de Rijn' is punt van regelmatig overleg. Ook zijn hondenlosloopgebieden vastgesteld. Op dit moment wordt hiervoor een voorlichtingscampagne voorbereid. Overigens zijn loslopende honden op het terrein van Oranje Nassau's Oord al jaren verboden. De boswachter mag hiervoor bekeuringen uitschrijven.

Bestemmingsplan Landelijk Gebied Oost.

Een belangrijk deel van de actiepunten uit het Gebiedsplan van de Pilot Zuidwest-Veluwe kan worden veiliggesteld met een nieuw bestemmingsplan voor het oostelijke buitengebied van Wageningen. In zo'n plan worden ruimtelijke afspraken tussen de gemeente en eigenaren/gebruikers vastgelegd.

Voor het gehele gebied geldt nu het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Oost'. Gedeputeerde Staten van Gelderland en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hebben echter aan onderdelen van het plan goedkeuring onthouden. Het gaat o.a. om een eventueel crematorium en de bestemming voor het stadion. Op deze onderdelen moet de gemeenteraad een nieuw besluit nemen op grond van een zogenoemd 'reparatieplan'. Burgemeester en wethouders hebben echter besloten om een geheel nieuw bestemmingsplan op te stellen. Er zal namelijk ook antwoord moeten komen op de vragen ten aanzien van het al dan niet toestaan van gebouwtjes bij volkstuinen, schapen- en paardenweiden en het agrarische gebruik.

De mogelijkheden in het geldend plan zijn zeer beperkt, omdat het toestaan van bebouwing in beginsel in strijd is met de openheid van de Wageningse Eng. Toch hebben enkele (biologische) landbouwers en andere gebruikers grote behoefte aan onderdak voor zichzelf en hun materialen. Gedeeltelijk zal voor dit gebied misschien nieuw beleid moeten worden geformuleerd. En tenslotte zullen de afspraken en wensen van de Pilot Zuidwest Veluwe in het uiteindelijke bestemmingsplan moeten worden ingebouwd.
Het is de bedoeling dat rond de jaarwisseling een bijeenkomst zal worden georganiseerd over de bouwstenen en ideeën voor het nieuwe plan.

Wageningen scoort op 'mondiaal' en 'groen' in de Duurzaamheidspiegel

Wageningen hoort bij de beste gemeenten van Nederland op het gebeid van mondiaal beleid en bij de betere voor wat betreft groen- en natuurbeleid. In de einduitslag kwam Wageningen als 13e gemeente uit de bus, net achter Renkum en Arnhem. Dit bleek uit de uitslag van de Lokale Duurzaamheidspiegel 2002, die op 24 september in Amsterdam bekend werd gemaakt. De Duurzaamheidspiegel is een vragenlijst over verschillende beleidsthema's binnen duurzame ontwikkeling. Gemeenten kunnen zich hiermee onderling vergelijken. De vragenlijst is dit jaar net als vorig jaar, na interviews met de ambtenaren, ingevuld door het Platform Duurzaam Wageningen.

Mondiale duurzaamheid
Wageningen heeft in de Lokale Duurzaamheidspiegel 2002 een zeer hoge score behaald op het onderdeel 'Mondiaal'. Deze score was 87,5% van het totaal aantal punten in deze categorie. Landelijk gezien was dit de hoogst behaalde score, alleen de gemeenten Deventer en Gouda evenaarden deze score. De gemiddelde score van de 202 gemeenten waar deze lijst is ingevuld is slechts 35%. Dit geeft aan dat Wageningen op dit terrein een duidelijke voorloper is.
De vragen in deze categorie hebben o.a. betrekking op het hebben van stedenbanden, ondersteuning van een wereldwinkel, het schenken van Max Havelaar koffie en thee in het stadhuis, een ambtenaar specifiek verantwoordelijk voor internationale samenwerking, een bijbehorend structureel budget, verwijzingen in beleidsstukken naar Lokale Agenda 21 en mondiale bewustwording, etc.

Best goed ...
Gemiddeld haalt Wageningen in de duurzaamheidspiegel 2002 een score van 64%. Dit was goed voor een 13e plaats, net achter Renkum en Arnhem. Ongeveer 50 gemeenten hebben alle vragenlijsten ingevuld. Een score van 64% is een royale 6, wel voldoende, maar het kan altijd beter.
Een algemene lijn in de positieve punten is niet goed herkenbaar. Wageningen scoort op verschillende deelterreinen goed. Kennis over met name biodiversiteit, maar ook bijvoorbeeld over de kwaliteit van het oppervlaktewater is binnen de gemeente aanwezig. Daarbij spelen maatschappelijke groepen die deze monitoren en vervolgens aan de gemeente doorgeven een belangrijke rol. (Monitoren betekent het bijhouden van gegevens, bijvoorbeeld zuurstofgehalte, energiegebruik, aantal soorten planten).
Een ander positief punt van de gemeente Wageningen is dat op vrijwel alle beleidsterreinen van 'duurzaamheid' een coördinator is aangesteld. Ook zijn er veelal structurele (bescheiden) budgetten aanwezig voor deze beleidsterreinen.
Ten aanzien van de Duurzaamheidspiegel 2001 zijn er enkele kleine verbeteringen opgetreden. Met name bij het onderdeel 'Groen en Ruimte' is een positieve ontwikkeling geconstateerd in het totaal achterwege laten van chemische bestrijdingsmiddelen in het groenbeheer. In het bermbeheer is een versterking van natuurlijke en bloemrijke vegetatie gerealiseerd.

maar het kan beter
De gemeente Wageningen is blij met het behaalde resultaat, maar wil daar waar mogelijk verbeteringen realiseren. De opmerkingen van het platform over de versnipperde en soms gebrekkige uitvoering en monitoring van beleid worden ter harte genomen. Ook heeft het platform opnieuw aandacht gevraagd voor het bedrijfsleven. Voor duurzaam ondernemen gaat de gemeente dit jaar actief meedoen aan het Ecópolis-initiatief voor duurzaam ondernemen met de GIDO Stichting, dus een goed begin is inmiddels gemaakt.

De totale uitslagen van alle deelnemende gemeenten en alle ingevulde vragenlijsten zijn in te zien op de website: www.la21.nl

Ecópolis en Platform Duurzaam Wageningen ondersteunen duurzaam ondernemen

Wageningse ondernemers worden dit jaar door twee organisaties benaderd met activiteiten gericht op duurzaamheid. Beide organisaties hebben onafhankelijk van elkaar een project Duurzaam Ondernemen voorbereid met een eigen aanpak, maar een gemeenschappelijke doel. Het doel is dat ondernemers maatschappelijk verantwoord ondernemen en oog hebben voor milieu, energie en grondstoffen. De GIDO Stichting en het platform streven ernaar de werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Ecópolis In opdracht van Ecópolis (de samenwerking van gemeente, Wageningen UR, Kennisstad Wageningen, Rabobank en Wagenings Ondernemers Contact (WOC)) worden een beperkt aantal bedrijven begeleid bij het opstellen van een bedrijfsstrategie of actieplan voor duurzaam ondernemen. De bedrijven waarvan bekend is dat ze meedoen zijn Wageningen UR, de gemeente zelf, Giessen schoenen aan de Bevrijdingsstraat, restaurant 't Carillon aan de Hoogstraat, Bouwonderneming Van Swaay en Keygene. De coördinatie is in handen van de GIDO Stichting (Gemeenschappelijk Initiatief realisatie Duurzame Ontwikkeling), een samenwerkingsverband van gemeenten en adviesbureaus, die gemeenten of bedrijven met geld en menskracht ondersteunen. Adviesbureau PricewaterhouseCoopers vertegenwoordigt de GIDO stichting.

Platform Het Platform Duurzaam Wageningen richt zich vanuit de maatschappelijke organisaties op de horeca en detailhandel in het centrum in het proces van duurzaam ondernemen. Voor deze bedrijven gaat het om acties, waarbij zo mogelijk de consument betrokken wordt. De acties richten zich op duurzame onderdelen waar een bedrijf wat mee kan: energiebesparing, scheiding van GFT en een goedkopere gezamenlijke afvalinzameling, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, informatieverschaffing over duurzame producten, verantwoord personeelsbeleid e.d. Welke onderwerpen worden aangepakt, wordt door de ondernemers zelf bepaald. Het platform heeft voor dit project subsidie van de provincie Gelderland gekregen en heeft Susanne Lijmbach gecontracteerd als parttime coördinator t/m mei 2003. De acties van Susanne en het platform worden voorbereid in overleg met de branchecoördinatoren van het Wagenings Ondernemers Contact.

Nadere informatie kunt u krijgen bij PricewaterhouseCoopers, Koos Meijer, tel. 030-2194679 en bij Susanne Lijmbach, Platform Duurzaam Wageningen, tel. 0317-414952.

Structuurplan Wageningen - hoever zijn we?

Hoe zat het ook alweer?
De gemeente Wageningen bereidt een Structuurplan voor. In een Structuurplan staat op wat voor manier Wageningen de komende jaren mag en kan veranderen. Waar eventueel nieuwe huizen mogen komen, nieuwe wegen, bedrijven. Kortom, alles wat te maken heeft met de ruimte van Wageningen. Als het Structuurplan is vastgesteld, dan is dat het document waaraan alle nieuwe plannen en wensen voortaan worden getoetst. Het Structuurplan is de basis voor bestemmingsplannen en artikel 19 procedures (planwijzigingen) en is daarmee dus een belangrijk document voor de toekomst van Wageningen.

Hoe gaat het in zijn werk?
De gemeente is met het opstellen van het Structuurplan niet over één nacht ijs gegaan. Een gespecialiseerd adviesbureau heeft om te beginnen alle problemen, kansen en mogelijkheden op een rij gezet in een zogenaamde basisnotitie. In die notitie staan bijvoorbeeld de te verwachten ontwikkelingen in het verkeer, de verwachte bevolkingstoename, de ontwikkeling van de werkgelegenheid en het voorzieningenniveau. Dit zijn de 'kale cijfers'. Die basisnotitie is vorig jaar op verschillende plaatsen bediscussieerd. De gemeente heeft in twee bijeenkomsten de meningen van belanghebbende organisaties verzameld. Ook hebben veel mensen schriftelijk of per e-mail op de basisnotitie gereageerd.

Vervolgens is een conceptstructuurplan opgesteld, waarvoor de Wageningse gemeenschap uitgenodigd was om hierover hun mening te geven tijdens een inloopavond, oktober 2001. Ook konden schriftelijke reacties worden ingeleverd. De provincie nam hier nogal de tijd voor. In de inspraaknotitie (die binnenkort openbaar wordt) vindt u een samenvatting van de schriftelijke reacties, een samenvatting van de provinciale reactie en een verslag van de inloopavond.

Waar zitten we nu in het planproces
De inspraaknotitie komt binnenkort uit. Hierin vindt u alle inspraakreacties en een antwoord van de gemeente hierop. De inspraaknotitie wordt toegestuurd aan personen en instanties die een inspraakreactie hebben geleverd, tevens wordt deze gepubliceerd op de website van de gemeente.
De gemeente neemt alle gehonoreerde reacties zoveel mogelijk mee bij de realisatie van het definitieve structuurplan. Dit plan zal uiteindelijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd en worden vastgesteld. Dat zal in het voorjaar van 2003 plaatsvinden.