Ingezonden persbericht


AFGELAST: Remkes en Hessing op bezoek in Haarlem


Datum nieuwsfeit:
07-10-2002
Bron: Gemeente Haarlem

DIT BEZOEK IS AFGELAST

Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

3 oktober 2002
Linda Lans
023-5113075
023-5113441
130/2002
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer

Minister J. Remkes en staatssecretaris R. H. Hessing op bezoek in Haarlem

Op maandag 7 oktober brengen minister J. Remkes en staatssecretaris R.H. Hessing (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een werkbezoek aan Haarlem.

De minister en staatssecretaris worden 's ochtends om 11.00 uur op het politiekantoor Koudenhorn ontvangen door burgemeester J.J.H. Pop en Hoofdcommissaris dhr. B.R. Visser.

Tijdens de lunch in Molen de Adriaan worden de bewindslieden geïnformeerd over de veiligheidsregio van GHOR, brandweer en politie. Hierbij gaat het om de wijze waarop binnen onze regio wordt omgegaan met veiligheidsrisico's. Te denken valt daarbij aan de totstandkoming van een geïntegreerde meldkamer en de oprichting van een integraal veiligheidsbureau gericht op rampenbestrijding (GHOR, brandweer en politie). Ook de aanpassing van de grenzen van de hulpverleningsregio aan die van de politieregio als gevolg van het besluit van de vorige staatssecretaris zal aan de orde komen.

Vervolg bezoek staatssecretaris Hessing (Hulpverleningsdienst Kennemerland) Tekst politie
Na de lunch brengt staatssecretaris Hessing samen met burgemeester Pop een bezoek aan de HulpverleningsDienst Kennemerland.

De HulpverleningsDienst Kennemerland heeft tot hoofddoel het realiseren van een samenhangende en effectieve rampenbestrijding en hulpverlening voor de regio. De hulpverlening wordt hierbij multidisciplinair benaderd. Deze werkwijze betekent dat de samenwerking tussen de parate diensten (politie, brandweer en ambulance) versterkt wordt zodat de organisatie ook beter voorbereid is op de rampbestrijdingstaken. Dit verbeteringstraject wordt verder uitgewerkt in een programma rampenbestrijding. Hierin komen onder meer aspecten zoals opleiding en oefening aan bod. Ook de oefening die 's middags, wordt gehouden op het achterterrein van de kazerne aan de Zijlweg is multidisciplinair opgezet. Alle parate diensten zullen hierbij nauw samenwerken om de hulpverlening goed te laten verlopen.

Vervolg bezoek minister Remkes (grotestedenbeleid) Na de lunch vertrekt minister Remkes, samen met wethouders R.P.Grondel, A.J.G. de Lange, B. Martini en P.H.M. Barnhoorn naar het Moedercentrum in Schalkwijk. Onderweg krijgt de minister uitleg over diverse projecten op de route, die door de Slachthuisbuurt, Amsterdamsebuurt en Parkwijk naar Schalkwijk voert.

De middag is gewijd aan een toelichting op de stand van zaken van het grotestedenbeleid (GSB) in Haarlem. Het streven van het GSB is er op gericht te komen tot een "complete stad". Op belangrijke punten als verbeteren van de veiligheid, bevorderen van integratie, tegengaan van (langdurige) werkeloosheid en de herstructurering van woonwijken staan steden voor grote opgaven. Het GSB voorziet in een samenhangende aanpak van die problemen, georganiseerd rond 3 pijlers; fysieke, sociaal en economisch. Een aantal Haarlemse projecten uit de sociale pijler wordt door minister Remkes bezocht. Het is de bedoeling concrete resultaten en knelpunten te laten zien. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk de projectdeelnemers aan het woord te laten.

Het Moedercentrum is de basislocatie voor een drietal programma-onderdelen. Het is een voorziening waarin sociale activeringstrajecten geboden worden aan allochtone vrouwen op weg naar economische zelfstandigheid. Het is tot nu toe de enige voorziening in Haarlem met deze opzet. In het centrum kunnen lessen gevolgd worden, tijdens de lessen is er kinderopvang. Er is een winkel met tweedehandskleding en een cateringbedrijf.

Vervolg bezoek Remkes In het Moedercentrum wordt het gezelschap ontvangen door coördinator mw. J. Kuipers. Vervolgens geeft wethouder R. Grondel een toelichting op het GSB-beleid in Haarlem. Daarna komen twee projecten aan bod: Opvang Dak- en thuislozen in Haarlem Project Huiselijk Geweld (landelijk uniek in z'n integrale aanpak)

Na uitgebreid stil te hebben gestaan bij deze projecten vertrekt het gezelschap naar Meerwijk Noord waar het Impulsproject wordt bezocht. Ook burgemeester Pop en staatssecretaris Hessing sluiten zich hier bij het gezelschap aan. Rond 17.00 uur vertrekken allen naar het Stadhuis. Vanaf 17.15 uur is daar een borrel, waarvoor ook de fractievoorzitters worden uitgenodigd. Om 17.30 uur start de persconferentie. Aansluitend is er een besloten diner.
---
Noot voor de redactie:
Het ochtendprogramma en het middagprogramma van minister Remkes in het Moedercentrum zijn besloten bijeenkomsten en niet toegankelijk voor de pers.

Vanaf 15.15 uur kunt u de oefening op het achterterrein van de Brandweer aan de Zijlweg 200 bijwonen. Vanaf 16.20 uur bent u van harte welkom bij het bezoek aan het Impulsproject in Meerwijk Noord (Buurtbox, Rudolf Steinerstraat 74, tel. 533 16 41). Om 17.30 is de afsluitende persconferentie op het Stadhuis met burgemeester Pop, wethouder Grondel en de heren Remkes en Hessing.

Hieronder volgt enige achtergrondinformatie van de projecten die op 7 oktober worden bezocht. Voor meer informatie kunt u terecht bij de bij het project genoemde communicatie-adviseurs. Voor meer informatie over de informatie in dit persbericht over de politie en het bezoek aan de het politiekantoor Koudenhorn kunt u terecht bij dhr. A. Ellwanger, tel. 023-5122021.
Voor meer informatie over het bezoek aan de Hulpdienst Kennemerland kunt u terecht bij mw. L. Dempsey, tel. 023-515 9763.

Met vragen over de organisatie van de dag kunt u terecht bij mw. Ingrid van Tienhoven, tel. 511 3070.

De projecten
Opvang dak- en thuislozen Meer informatie bij Diana Bakboord, tel 511 5684

De dak- en thuislozenproblematiek is in Haarlem flink toegenomen. Het aantal dak- en thuislozen is de afgelopen 8 jaar fors gegroeid en de aard van de problemen wordt complexer. Via een intensieve samenwerking met betrokken partners beoogt Haarlem een integrale aanpak te realiseren, van preventie (voorkomen van huisuitzettingen) via het bieden dag- en nachtopvang tot aan uitstroomactiviteiten in de vorm van sociale pensions voor zwerfjongeren en volwassenen. Deze aanpak verloopt succesvol, wat niet wegneemt dat er (vooral financiële) knelpunten zijn. Het gaat om kostbare voorzieningen, waar vanuit meerdere invalshoeken (opvang, zorg, inkomensondersteuning) een bijdrage aan geleverd dient te worden. De relatie tussen AWBZ-financiering en gemeentefinanciering is daarin een belangrijk aandachtspunt.

Huiselijk Geweld
Meer informatie bij Diana Bakboord, tel. 511 5684

45% van de Nederlandse bevolking is ooit in het leven slachtoffer geweest van niet-incidenteel huiselijk geweld. In 1997 startte in Haarlem het project Geweld in het gezin. Het project kenmerkt zich door een integrale aanpak, uitgaande van de brede definitie van huiselijk geweld waarbij ook de verbanden tussen de verschillende vormen van mishandelingen in gezins- en familiesystemen, zelfs door de generaties heen, de aandacht krijgen. In het verleden kwam de hulp pas op gang kwam als er om gevráágd werd en het water aan de lippen stond, nu wordt ook gekeken naar het veiligheidsperspectief. Daardoor komen nu ook preventiemogelijkheden, bijvoorbeeld een pleger- en daderaanpak, in het vizier. In het project werken vijfentwintig organisaties, waaronder verschillende sectoren van de gemeente (de GGD, Welzijn, Educatie en Veiligheid) en Politie en Openbaar Ministerie samen. Het succes van het project houdt onmiskenbaar verband met deze relatief nieuwe- samenwerking waarbij er aandacht is voor zowel de hulpverlening aan slachtoffers als aan de aanpak van plegers en daders; en waarbij er aandacht is voor zowel de zorg en opvang ná huiselijk geweld als voor de preventie van het geweld. Haarlem is de eerste gemeente in Nederland die op deze wijze huiselijk geweld aanpakt. De regie van het project ligt bij de gemeente Haarlem. Er is een projectgroep waarin alle deelnemende instellingen vertegenwoordigd zijn. Het project Geweld in het gezin bestaat uit tien deelprojecten die op de verschillende niveaus van de veiligheidsketen ingrijpen: registratie, preventie en voorlichting, signalering, (zelf)hulpverlening en diagnostiek en strafrechtelijk optreden.

Onder huiselijk geweld verstaan we: geweld dat door iemand uit de huiselijke kring wordt gepleegd. Geweld is de aantasting van de persoonlijke integriteit: dat kan lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld betreffen. De huiselijke kring is de kring die bestaat uit (ex)partners, gezins- en familieleden en huisvrienden. Slachtoffers (en plegers) kunnen vrouwen en mannen maar ook ouderen en kinderen zijn. (Onderzoek Intromart, i.o.v. Ministerie van Justitie, 1997)

Impuls/Meerwijk Noord Meer informatie bij Diana Bakboord, tel. 511 5684
Het project is in september 2000 gestart in drie wijken. Een van de belangrijkste doelstellingen was het introduceren van het zelforganiserend vermogen. Er zijn projectgroepen gestart waar naast bewoners ook beroepskrachten uit het welzijnswerk en vertegenwoordigers van andere buurtinstellingen ( bv. woningbouwcorporaties, wijkagent, studentenvereniging etc) aan deelnemen. De groepen blijken een substantiële bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijk. Het initiatief en de uitvoering ligt voor het overgrote deel bij de bewoners zelf. In Meerwijk-Noord is veel aandacht gegaan naar de jongeren. Er was daar sprake van extreem veel vernielingen en overlast. Door middel van enkele grootscheepse structurele projecten is de jongerenoverlast en het vandalisme tot een minimum teruggebracht . De nieuwe aanpak heeft geresulteerd in een honk die de jongeren zelf beheren en een "buurtbox" voor de volwassen buurtbewoners met internetcomputers. Verder zijn er nog een aantal eenmalige projecten gerealiseerd die vooral zijn gericht op het bevorderen van sociale cohesie en het verbeteren van de woonomgeving: een voetbalcompetitie voor jongeren, een klein digitaal trapveld, een groot multicultureel wijkfeest.