Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 20/09/2002


---

ReLiC: een nieuw centrum voor Nederlandse religiegeschiedenis

Op 7 oktober 2002 opent de Vrije Universiteit Amsterdam een nieuw centrum, gewijd aan de beoefening van de religiegeschiedenis van Nederland. Het centrum draagt de naam ReLiC: Centre for Dutch Religious History en is gevestigd aan de Faculteit der Letteren van de VU. ReLiC wil het onderzoek naar de religieuze geschiedenis van de (noordelijke) Nederlanden initiëren, stimuleren en coördineren en de onderzoeksresultaten ter beschikking stellen van diverse media.

Tijdens de openingsbijeenkomst zal worden gesproken door Benjamin Kaplan, hoogleraar Nederlandse geschiedenis in Londen, en door Gerrit Schutte, VU-hoogleraar geschiedenis van het protestantisme. Bovendien zal het eerste deel van de Studies in Dutch Religious History worden aangeboden aan auteur Willem Frijhoff, hoogleraar Nieuwe Geschiedenis aan de VU. Frijhoff geldt als een autoriteit op het terrein van de religiegeschiedenis in Nederland, niet alleen door zijn eigen onderzoeksbijdragen maar ook door zijn pleidooi voor een brede methodologische aanpak van het vakgebied.

ReLiC is opgericht door Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg, beiden als docent en onderzoeker verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Nieuwe Tijd van de Faculteit der Letteren, en actief op het gebied van de Nederlandse religiegeschiedenis. Met hun centrum willen zij zich richten op de manier waarop individuen, sociale groepen en instituties in de loop der eeuwen uitdrukking hebben gegeven aan het verschijnsel "religie" in de breedst mogelijke zin. Religie omvat daarbij de traditionele geloofstradities (jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme, etc.), maar kan ook verwijzen naar elke andere vorm van religiositeit.

ReLiC geeft tegelijk een "gezicht" aan diverse reeds lopende onderzoeksprojecten aan de Vrije Universiteit, met name naar de rol van de religie in de vorming van de Nederlandse identiteit tussen 1400 en 1700 (een groot programma waarin de faculteiten der godgeleerdheid, letteren en sociale wetenschappen met elkaar samenwerken), naar de theologiebeoefening aan de Nederlandse universiteiten (1575-1840) en naar de pastorale beroepen bij de Nederlandse gereformeerden en doopsgezinden (1650-1850). Via het reguliere onderwijs is het voor studenten binnen en buiten de VU mogelijk colleges te volgen en scripties te maken op het gebied van de Nederlandse religiegeschiedenis, terwijl ook stages worden aangeboden in de vorm van gerichte (archivalische of bibliografische) onderzoeksprojecten.

Om de (internationale) contacten tussen onderzoekers en geïnteresseerden in de Nederlandse religiegeschiedenis te bevorderen, geeft ReLiC een (digitale) Newsletter uit waarin regelmatig informatie over lopende activiteiten en publicaties zal worden gegeven. Het eerste nummer verschijnt bij de opening van ReLiC. Daarnaast zal de website van ReLiC (www.let.vu.nl/relic) fungeren als een virtueel netwerk van belanghebbenden, een "community of interest". Via de site kan iedere onderzoeker lopende projecten registreren en die van anderen bekijken, dan wel zich inschrijven als geïnteresseerde voor het regelmatig ontvangen van (elektronische of papieren) informatie. De site biedt ook meer informatie omtrent het ontstaan van de naam ReLiC.



Vrije Universiteit Amsterdam