Ministerie van Verkeer en Waterstaat

7 oktober 2002

Massale vogelsterfte in Volkerak-Zoommeer; blauwalgen mogelijke oorzaak

In het Volkerak-Zoommeer heeft de afgelopen weken een massale vogelsterfte plaats gevonden. In totaal zijn ruim 4300 dode watervogels waaronder eenden, ganzen, zwanen en aalscholvers- verwijderd. Vermoedelijke oorzaak is de sterke groei van blauwalgen.

De vogelsterfte valt precies samen met een ongekend sterke bloei van blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer. Het is bekend dat bij het afsterven van verschillende soorten blauwalgen zeer giftige stoffen zoals microcystine en anatoxine vrij kunnen komen. Het lijkt erop dat de hoge concentratie blauwalgen een groot aantal vogels de afgelopen weken fataal geworden is. Bij onderzoek naar de oorzaak van deze massale sterfte is in de lever van eenden een zeer hoge concentraties microcystine aangetroffen.
De gifstoffen uit de blauwalgen zijn met name gevaarlijk voor dieren die in of nabij het water leven, zoals vissen, vogels en zoogdieren. Voor de mens wordt het zwemmen in water met veel blauwalgen ontraden, omdat de gifstoffen kunnen leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten. De gifstoffen zijn goed in water oplosbaar, maar verdampen niet naar de lucht. Wel kunnen de vluchtige, stinkende stoffen die vrijkomen bij de rotting van afgestorven blauwalgenlagen bij de mens tot gezondheidsklachten leiden.

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft met zorg kennis genomen van de massale vogelsterfte en de mogelijke relatie met de sterke blauwalgenbloei in het Volkerak-Zoommeer. Voldoende en schoon water is van groot belang voor Nederland. De slechte waterkwaliteit in het Volkerak-Zoommeer baart me zorgen. Ik wacht daarom met extra aandacht de uitkomst van de verkenning af die Rijkswaterstaat sinds eind vorig jaar uitvoert in samenspraak met andere betrokkenen naar de oplossing van de problemen in het Volkerak-Zoommeer. De uitkomst van deze verkenning wordt begin 2003 verwacht.

Blauwalgen vormen sinds 1994 een toenemend probleem in het Volkerak-Zoommeer, dat in 1987 vanwege de Deltawerken werd afgesloten van de open zee. Gebrek aan verversing/doorstroming in het meer in combinatie met de hoeveelheid meststoffen (nutriënten) die het meer inkomt via onder meer West-Brabantse rivieren, is de voornaamste oorzaak van de slechte waterkwaliteit. De blauwalgenbloei zorgt vooral in warme zomers voor veel overlast. Vanwege de blauwalgenbloei is zwemmen in de regel verboden, is het water ongeschikt voor de landbouw en hebben bewoners en recreanten veel last van stankoverlast. Naar verwachting zal de overlast snel afnemen, doordat de algengroei afhankelijk is van warmte en zonlicht.

Het aantal dode vogels dat tot nu toe is geanalyseerd, is te klein om een harde uitspraak te doen over de doodsoorzaak van de 4300 gevonden vogels. Een vervolgonderzoek zal in de komende periode meer duidelijkheid moeten geven.