Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Vragen over kabelconvenant en kabeltarieven

datum:07-10-2002
bericht:138
Persvoorlichter:Maryse Ducheine
telefoonnummer:(070) 379 64 64

ANTWOORDEN OP VRAGEN OVER KABELCONVENANT EN KABELTARIEVEN DOOR DE

LEDEN VENDRIK, ATSMA EN GERKENS

Vragen door de leden Vendrik van Groen Links (op 10 september 2002), Atsma van het CDA (11 september 2002) en Gerkens van de SP (12 september 2002). De vragen van de heer Atsma zijn ook gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De minister van Economische Zaken, mr. H.Ph.J.B. Heinsbroek heeft, mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de vragen als volgt beantwoord.

A: Vragen van het lid Vendrik


1. Bent u bekend met het convenant dat kabelbedrijven, programma-aanbieders en overheid hebben gesloten?

Ik ben ervan op de hoogte dat overleg over een convenant plaatsvindt tussen kabelbedrijven en programma-aanbieders. Overigens is geen convenant gesloten tussen deze partijen. Het is ook niet duidelijk of er wel een convenant zal worden gesloten, en zo ja, wat de inhoud van een eventueel convenant zal zijn.


2. Wat is de precieze rol van de overheid geweest bij het tot stand komen van dit convenant?

Het overleg is op instigatie van het departement van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tot stand gekomen om gemeenschappelijk overleg tussen partijen te bevorderen. De overheid is toehoorder bij dit overleg, maar de overheid is zelf geen partij bij het afsluiten van een eventueel convenant.


3. Is het waar dat dit convenant ruimte schept voor de kabelbedrijven om te kunnen investeren in hun infrastructuur?

Dit is ongetwijfeld een van de onderwerpen in de convenantbesprekingen maar zoals gezegd is er geen convenant gesloten.


4. Betekent dit dat consumenten geconfronteerd worden met een flinke prijsverhoging (.enkele. euro.s op een bedrag van tien euro per maand) zonder dat daar direct een beter product tegenover staat?

De verschillende kabelbedrijven zijn nog niet met concrete plannen gekomen. Daarom is niet duidelijk wat er met de consumententarieven gaat gebeuren.


5. Deelt u de mening dat op deze manier consumenten, die geen redelijk alternatief hebben, gedwongen worden mee te betalen aan investeringen in diensten waarvan zij mogelijkerwijze nooit gebruik willen maken?

Zie het antwoord op vraag 4. Ik wil hierbij nog wel opmerken dat een bedrijf dat efficiënt investeert een redelijk rendement moet kunnen behalen op de investeringen door middel van faire consumentenprijzen. Beoordeling daarvan is pas mogelijk als concrete voorstellen zijn uitgewerkt.
Anders ligt het als eventuele tariefverhogingen kennelijk bedoeld zijn om investeringen voor nieuwe diensten te kunnen financieren. De situatie zou zich dan kunnen voordoen dat consumenten gedwongen worden mee te betalen aan investeringen in diensten waarvan zij mogelijkerwijze nooit gebruik willen maken. Mogelijk is er dan sprake van misbruik van economische machtspositie. Dat zou de NMa in zulke gevallen moeten beoordelen.


6. Deelt de minister de mening dat hier geen sprake is van goed en verstandig ondernemerschap maar veeleer van het uitbuiten van een machtspositie?

Op dit moment heb ik geen reden aan te nemen dat er sprake van is dat kabelexploitanten misbruik maken van hun machtspositie. Ik weet immers niet of, en zo ja hoe, de tarieven van de kabel zullen wijzigen. Ik ga er bovendien vanuit dat de NMa zal ingrijpen, als misbruik van economische machtspositie aan de orde is. In dit verband merk ik op dat de NMa al vragen heeft gesteld aan de VECAI.


7. Wat bent u voornemens hieraan te doen?

Op dit moment zie ik geen reden iets te ondernemen, mede omdat de NMa zich al met de zaak bezighoudt. Wel zal ik de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen. Wanneer kabelmaatschappijen en programma-aanbieders een gezamenlijk voorstel presenteren zal de regering hierop reageren. Op dat moment is ook de Kamer betrokken.

B. Vragen van het lid Atsma (CDA)

Voor de antwoorden zij tevens verwezen naar de antwoorden onder A.


1. Is het waar dat er een convenant wordt gesloten tussen kabelbedrijven, programma-aanbieders en de overheid over een nieuwe structuur van de tarieven? Zo ja, wat is de inhoud van het convenant en op welke wijze is de overheid hierbij betrokken?

Er vindt overleg plaats tussen kabelbedrijven en programma-aanbieders over een mogelijk convenant, maar er is nog geen convenant gesloten. Onderwerpen waarover is gesproken zijn onder andere open toegang tot de kabel voor dienstenaanbieders, digitalisering van de kabel en een wijziging van de tariefstructuur voor consumenten. Het overleg is op instigatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tot stand gekomen om gemeenschappelijk overleg tussen de partijen te bevorderen. De overheid is geen partij bij de ondertekening van een eventueel convenant, maar wel toehoorder geweest bij diverse gesprekken. Overigens is het niet duidelijk of er wel een convenant zal worden gesloten, en zo ja, wat de inhoud van een eventueel convenant zal zijn.


2. Wat betekent een andere opbouw van de tarieven voor de rekening die klanten maandelijks moeten betalen?

Daar valt nu weinig over te zeggen. Dat wordt pas duidelijk als de diverse kabelbedrijven met concrete plannen komen.


3. Op welke wijze is tot nu toe met partijen, die bij de vaststelling van de tarieven en de programmapakketten zijn betrokken (gemeenten, klanten, programmaraden etc.), overlegd?

Zoals gezegd worden convenantbesprekingen gevoerd tussen kabelbedrijven en programma-aanbieders. Voor zover overleg plaatsvindt tussen kabelmaatschappijen, gemeenten, programmaraden en klanten, vindt dit plaats op eigen initiatief op lokaal, regionaal of landelijk niveau.


4. Wat betekent een andere opbouw van de tarieven voor kabelabonnees die .slechts. een omroepbasispakket, zoals vastgelegd in de Mediawet, willen ontvangen?

Ik verwijs hiervoor naar mijn antwoord op vraag 2.


5. Deelt u onze mening dat gebruikers van kabeldiensten een optimale keuzevrijheid geboden moet worden en dat digitalisering van de kabel daartoe een belangrijke aanzet kan geven? Zo ja, zijn er afspraken gemaakt over de digitalisering van het kabelnet in Nederland en het realiseren van .open toegang. in brede zin?

Digitalisering van de kabel kan inderdaad een aanzet geven tot het vergroten van de keuzevrijheid voor de consument. Beide zaken juich ik van harte toe. Wel dient keuzevrijheid voor de consument vanzelfsprekend vorm te krijgen binnen de daarvoor bestaande wettelijke kaders. Er is in het convenantoverleg gesproken over digitalisering van de kabel en over het openstellen van de kabel voor programma-aanbieders en internetproviders. Het realiseren van .open toegang. is . los van het overleg over dit onderwerp in de sector .onderwerp van een wetsvoorstel (Kamerstukken 28203, 2001-2002) dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Dit wetsvoorstel loopt vooruit op de nieuwe Europese richtlijnen voor de elektronische communicatiesector (de ONP-richtlijnen) die in juli 2003 in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd moeten zijn.


6. Deelt u onze mening dat bij een optimale keuzevrijheid voor sommige gebruikers het kabelpakket ook goedkoper in plaats van .enkele euro's per maand. duurder zou kunnen en moeten worden?

Daar kan ik nu geen oordeel over geven. Het is niet duidelijk hoe programmapakketten er in een digitale omgeving uit zullen zien. Daarom is ook niet aan te geven wat de gevolgen zullen zijn van een verandering van pakketsamenstellingen voor de tarieven.


7. Op welke wijze en wanneer wordt de Kamer bij mogelijke afspraken met kabelbedrijven en programma-aanbieders betrokken?

Wanneer kabelmaatschappijen en programma-aanbieders een gezamenlijk voorstel presenteren zal de regering hierop reageren. Op dat moment is ook de Kamer betrokken.

C. Vragen van het lid Gerkens (SP)


1. Kunt u een overzicht geven per gemeente van de opbrengsten van de verkoop van de kabel?

Ik beschik niet over een dergelijk overzicht. Op deze korte termijn is het de branchevereniging ook niet gelukt een dergelijk overzicht beschikbaar te krijgen.

2. Kunt u een indicatie geven van de huidige kosten voor het terugkopen van de kabel per gemeente?

Mede gelet op bovenstaande, is dat niet mogelijk.


3. Bent u bereid de kabel terug te kopen van de kabelbedrijven, zodat het weer een publieke voorziening is? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

Nog los van de vraag hoe overnames gefinancierd zouden kunnen worden, heb ik niet de intentie de kabelbedrijven op te kopen. De kabelnetten waren grotendeels gemeentelijke eigendom. Privatisering van de kabelnetten is een beslissing geweest van gemeenten.


4. Bent u bereid (zo veel mogelijk van) deze vragen binnen twee weken te beantwoorden, zodat de Kamer de beantwoording mee kan nemen in de meningvorming over het convenant voordat dit ondertekend zal worden?

Bij deze heb ik, voor zover mogelijk, aan het verzoek voldaan.

07 okt 02 12:27