Gemeente Aalburg


Brandweer controleert schoolontruimingsplannen

De Brandweer heeft alle basisscholen in de gemeente aangeschreven en hen het aanbod gedaan vrijblijvend hun schoolontruimingsplan te beoordelen. Deze actie wordt gedaan in het kader van de jaarlijkse Nationale Brandpreventieweek die dit jaar tussen 4 en 12 oktober plaatsvindt, met als thema de schoolontruimingsoefening.

Doeltreffend handelen
Bij brandalarm op scholen moet er altijd doeltreffend opgetreden worden door de directie of de verantwoordelijke veiligheidscoördinator. Dit vereist natuurlijk een goede organisatie van de bedrijfshulpverlening, voldoende leerkrachten die goed zijn opgeleid en natuurlijk het Regelmatig oefenen van de ontruimingsprocedure in de praktijk. Veel basisscholen maken bij het opstellen van hun plan gebruik van de informatie in de map 'Veiligheid op de basisschool' waarin zowel het ontruimingsplan als de ontruimingsoefening uitvoerig beschreven worden.Toch twijfelen veel scholen of hun plan helemaal voldoet aan de door de brandweer gestelde eisen. Om die twijfel weg te nemen én het thema de schoolontruimingsoefening meer kracht bij te zetten, roept de Brandweer de basisscholen in de gemeente op het plan vóór aanvang van de Brandpreventieweek aan hun brandpreventist toe te sturen. De basisscholen die meedoen aan de Nationale Ontruimingsoefening in de Brandpreventieweek weten dan in ieder geval dat ze met een goedgekeurd plan oefenen.

Ontruimingsplan
Een schoolontruimingsplan moet voldoen aan een aantal normen. Zo moet het plan informatie bevatten over het aantal leerlingen, het alarmnummer van de brandweer, het type gebouw, aantal verdiepingen, de plattegrond met daarop de vluchtwegen en de taakverdeling binnen het coördinatieteam. Op deze punten zal de controle van de brandweer zich dan ook ondermeer richten.

Gezamenlijke actie

Deelname aan de Nationale Brandpreventieweek en het beoordelen en bijwonen van ontruimingsoefeningen op basisscholen is een gezamenlijke actie van de drie gemeentelijke brandweerkorpsen Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Op maandag 7 oktober om 9.45 uur zal gelijktijdig in elke gemeente, door middel van het bijwonen van een ontruimingsoefening door de burgemeester en commandant brandweer, het startsein worden gegeven voor de Nationale Brandpreventieweek. In Aalburg zal dit gebeuren door wethouder C.L. van der Pol op de bijzondere basisschool De Hoeksteen te Wijk en Aalburg.

landbouwgronden. Vooral wanneer de geoogste gewassen via de openbare weg moeten worden vervoerd, kunnen er extra verkeersrisicos ontstaan. Voor de mogelijke veroorzakers en de overige weggebruikers wordt hieronder een aantal tips gegeven om deze risicos zo veel mogelijk te beperken.
het plaatsen van waarschuwingsborden voor slipgevaar en op het reinigen van de wegen.
VERKEERSMAATREGELEN VEENSESTEEG VERNIELD
In de Veensesteeg is, na een lange periode van voorbereiding, op dinsdag 3 september 2002 een zogenaamde trapeziumblocker in gebruik genomen. Deze blocker is een speciaal geconstrueerde, trapeziumvormige stalen blokkade die kan verzinken in het wegdek. In verband met de verkeersveiligheid is de blocker aangelegd in een drempelconstructie, zodat de snelheid van motorvoertuigen bij het passeren van de blocker laag ligt.

Helaas is de trapeziumblocker vanaf de ingebruikname al 6 keer onderwerp van vernieling geweest. Ook is een verkeersbord vernield. De reparatiekosten zijn inmiddels opgelopen tot 8.000,00. Van de vernielingen wordt steeds aangifte gedaan bij de politie. De gemeente betreurt deze gang van zaken ten zeerste en zal zich, als de blocker onderwerp van vernieling blijft, moeten beraden op andere maatregelen. Misschien zal dan noodgedwongen moeten worden gekozen voor een vaste voorziening, waar geen enkel voertuig dat breder is dan 2.30 m nog doorheen kan, in plaats van de beweegbare maatregel. Dan worden de ontheffinghouders wel ernstig gedupeerd in hun bedrijfsuitoefening.
Overigens zullen binnenkort enkele borden worden geplaatst om de weggebruikers extra te attenderen op de breedtebeperking, om zoveel mogelijk te voorkomen dat te brede voertuigen onnodig de Veensesteeg en/of de Middenweg inrijden. Ook zullen op korte termijn werkzaamheden worden uitgevoerd om de verkeersvoorzieningen bij de wegversmalling te versterken.

De blocker maakt onderdeel uit van de breedtebeperking die ter hoogte van de wegversmalling bij de bebouwdekomgrens in de Veensesteeg is ingesteld. In de wegversmalling geldt een geslotenverklaring voor voertuigen die breder zijn dan 2.30 m.
Verwacht werd dat de uitbreiding van het bedrijventerrein langs de Veensesteeg, een toename van vrachtverkeer op de Middenweg/Veensesteeg tot gevolg zou hebben.
Delen van deze wegen zijn echter niet geschikt voor vrachtverkeer, waardoor een onveilige situatie voor onder andere het fietsverkeer en schade aan de bermen kan ontstaan. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen is de breedtebeperking ingesteld,zodat in ieder geval het doorgaande vrachtverkeer over de Middenweg/Veensesteeg wordt geweerd.

Een verkeersmaatregel die is genomen door middel van alleen verkeersborden wordt in de praktijk echter vaak genegeerd. De blocker is daarom aangelegd om het voertuigen die breder zijn dan 2.30 m, echt onmogelijk te maken om door te rijden.
Voor een aantal personen/bedrijven geldt, dat zij terecht met brede voertuigen van de route Middenweg/Veensesteeg gebruik maken. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan langzame voertuigen zoals tractoren, mobiele kranen etcetera, waarmee niet op de Provincialeweg Oost mag worden gereden.

Het voordeel van de trapeziumblocker is, dat de breedtebeperking hierdoor variabel is wat het verlenen van ontheffingen mogelijk maakt.

Inmiddels zijn er aan 6 personen/bedrijven ontheffingen verleend. De ontheffinghouders krijgen de beschikking over handzenders waarmee ze de trapeziumblocker kunnen laten zakken.