07/10/02

en
de Staat van de Cultuur

Zaterdag 5 oktober 2002
Kunstencentrum Vooruit, Gent

Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen, de administratie Cultuur en de Raad voor Cultuur organiseerden op zaterdag 5 oktober 2002 in Kunstencentrum Vooruit in Gent een groot publiek debat over het Vlaamse cultuurbeleid. De organisatoren konden rekenen op een massale opkomst en danken iedereen voor zijn/haar aanwezigheid en actieve deelname aan de staten-generaal.

Wilt u alsnog uw mening kwijt over één van de debatten, dan kunt u dat bij de rubriek 'Reactie' vóór 15 november 2002. Uw reactie zal mee worden opgenomen in mogelijke toekomstige initiatieven.
* De staten-generaal Cultuur: concept

* Concrete organisatie van de staten-generaal Cultuur
* De Staat van de Cultuur

* Eindverslagen van de werkgroepen

* Reactie

* Foto's

* Meer informatie

De staten-generaal Cultuur: concept

In de discussies over het koepeldecreet, waarvoor onder voormalig minister van Cultuur Bert Anciaux een aanzet werd gegeven, werden ideeën ontwikkeld om het publieke debat over cultuur en beleid in Vlaanderen op een continue wijze gestalte te geven. Hieruit ontstond onder meer het idee om tweemaal per beleidsperiode een staten-generaal Cultuur te houden, een publiek debat over het Vlaamse cultuurbeleid.

De staten-generaal is een onderdeel van de strategische adviesfunctie van de Raad voor Cultuur. De huidige Raad voor Cultuur stelde voor om nog in 2002, tijdens het laatste jaar van zijn werking, een dergelijke manifestatie te organiseren, met medewerking van de Cel voor Cultuurbeleid van de administratie Cultuur. Paul Van Grembergen, huidig Vlaams minister van Cultuur erkent het belang van dit initiatief.

De staten-generaal wil het cultuurdebat, dat sinds juni 2002 een sterke heropleving kent, verder stimuleren en inspireren. Nieuwe vragen worden gesteld, nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen dienen zich aan. De staten-generaal Cultuur wil proberen de vragen scherp te stellen en tegelijk beleidsgerichte adviezen aan de minister voor te stellen.

top

Concrete organisatie van de staten-generaal Cultuur

De staten-generaal werd voorbereid in vier werkgroepen. Die bestonden uit leden van raden en commissies, ambtenaren cultuur, academici en actoren uit het culturele veld met een uitgesproken visie op de behandelde materie. Tussen juli en september 2002 gingen de vier werkgroepen in op de volgende thema's:


1) Cultuurparticipatie en publiekswerking

2) Tijd, vrije tijd, cultuur

3) Rol van de cultuuroverheid

4) Cultuurbeleid in een internationale context.
De werkzaamheden van de vier werkgroepen werden tijdens de staten-generaal van zaterdag 5 oktober 2002 in Kunstencentrum Vooruit in Gent aan het publiek voorgesteld. Dat gebeurde in vier parallelle debatten, waarin de conclusies van de werkgroepen werden getoetst aan de inzichten van de raadgevers van de Vlaamse minister van Cultuur en een aantal actoren uit het culturele veld. Vervolgens werden in een plenaire zitting de eindconclusies van de werkgroepen voorgesteld aan de minister van Cultuur, de pers en het publiek.

top

De Staat van de Cultuur

Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen gaf aansluitend in zijn Staat van de Cultuur een overzicht van de belangrijkste krachtlijnen van het cultuurbeleid voor het volgende jaar.

Deze beleidsverklaring is de derde in zijn soort. De vorige twee edities gaven telkens aanleiding tot verhitte discussies en een ruime publieke belangstelling. De beleidslijnen van de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur kregen ook ditmaal veel aandacht.

Het samengaan van een staten-generaal Cultuur en de Staat van de Cultuur is een weloverwogen keuze. De staten-generaal heeft een functie binnen de strategische advisering van het beleid en wil vanuit een reflectie op het culturele gebeuren in Vlaanderen komen tot duidelijke beleidsrelevante vragen, nieuwe uitdagingen aangeven en mogelijke hiaten en knelpunten detecteren.

Het tot stand brengen van een samenspraak met de minister van Cultuur, die in zijn Staat van de Cultuur een beeld schetste van het cultuurbeleid voor het komende jaar, biedt een interessante en belangwekkende input voor zowel het cultuurbeleid als het cultuurdebat in Vlaanderen.

top

Eindverslagen van de werkgroepen

Klik op één van de 4 onderstaande thema's om het eindverslag van de werkgroepen te bekijken.

* Cultuurparticipatie en publiekswerking (PDF-formaat, 138 kB)
* Tijd, vrije tijd, cultuur (PDF-formaat, 154 kB)
* Rol van de cultuuroverheid (PDF-formaat, 161 kB)
* Cultuurbeleid in een internationale context (PDF-formaat, 154 kB)
top

Reactie

Klik op één van de 4 onderstaande thema's om te reageren.
* Cultuurparticipatie en publiekswerking

* Tijd, vrije tijd, cultuur

* Rol van de cultuuroverheid

* Cultuurbeleid in een internationale context