Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Speekseleiwitten: de nieuwe generatie antibiotica

Gesynthetiseerde speekseleiwitten (peptiden), zoals ze worden gebruikt in speekselsubstituten, zijn in staat om binnen enkele minuten een groot aantal micro-organismen in hun groei te remmen of te doden. Dit opent niet alleen perspectieven voor mensen die als gevolg van een ziekelijk speekseltekort kampen met mondinfecties, maar zou op termijn kunnen leiden tot een nieuwe generatie stabiele en effectieve middelen tegen (andere dan orale) infectieziekten.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Anita Ruissen, uitgevoerd bij de afdeling Orale Biochemie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Maandag 7 oktober verdedigt zij haar proefschrift Antimicrobial Salivary Histatin 5 and Derived Peptides; Application, Degradation and Mode of Action.

Antimicrobiële peptiden (AMP"s) zijn een veelbelovend alternatief in de strijd tegen antibiotica-resistente micro-organismen. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe varianten voor klinische toepassingen. Ruissen onderzocht of deze peptiden toepasbaar zijn in een mondspoeldrank of een speekselsubstituut. Uit haar onderzoek, gefinancierd door de Stichting Technische Wetenschappen, blijkt dat de nieuwe peptiden ondanks het verdikkingsmiddel in het speekselsubstituut toch hun dodende werking uitoefenen.

De kracht van de nieuwe peptiden schuilt in het feit dat er niet gemakkelijk resistentie tegen deze peptiden optreedt en dat ze stabiel en dus lang werkzaam zijn. Verder zijn de peptiden in staat om bacteriën te doden die resistent zijn geworden tegen klassieke antibiotica, zoals de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA. Een andere opmerkelijke bevinding is dat de oorspronkelijke (natuurlijke) peptiden alleen werkzaam zijn wanneer rond de micro-organismen voldoende zuurstof aanwezig is. Echter het merendeel van de micro-organismen in biofilms, zoals de tandplak, leeft in een zuurstofarme of zelfs zuurstofloze omgeving. De nu ontwikkelde peptiden daarentegen zijn in staat om ook in afwezigheid van zuurstof micro-organismen te doden. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld bacteriën in tandplak te bestrijden. Daardoor kunnen ook tandvleesontstekingen en het los staan en uitvallen van tanden en kiezen worden voorkomen.