Suïcidale cellen spelen geen rol bij rijping tomaten
Tijdens de rijping van tomaten lijkt het fenomeen geprogrammeerde
celdood geen rol te spelen. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van
ATO-medewerker Frank Hoeberichts. Het onderzoek leverde echter wel een
aantal aanknopingspunten op voor het verbeteren van de houdbaarheid
van tomaten.
Geprogrammeerde celdood is een proces dat gebruikt wordt door
meercellige organismen om overbodige en schadelijke cellen op te
ruimen. Ook in planten speelt geprogrammeerde celdood een belangrijke
rol. Zo probeert de plant bij infecties de ziektekiem te isoleren door
om de plaats van infectie heen een groepje cellen zelfmoord te laten
plegen.
In het promotieonderzoek is onderzocht of geprogrammeerde celdood ook
een rol speelt tijdens de rijping van tomaat en zo ja, of dit gegeven
gebruikt kon worden om de kwaliteit (houdbaarheid) van tomaten te
verbeteren. Tijdens het onderzoek zijn er geen aanwijzingen gevonden
voor geprogrammeerde celdood.
Er is echter wel veel informatie over de werking van geprogrammeerde
celdood in planten boven water gekomen. Zo blijkt dit proces in
planten belangrijke overeenkomsten te vertonen met geprogrammeerde
celdood in dieren. Verder is er ook een aantal aanwijzingen gevonden
over andere processen die wel een rol spelen tijdens de rijping. Het
was al langer bekend dat het plantenhormoon ethyleen de rijping van
tomaten in gang zet. Controle over de aanmaak van ethyleen en over de
reactie op ethyleen betekent dus ook controle over de rijping. Het
onderzoek wees uit dat ethyleen ook tijdens de latere fasen van de
rijping cruciaal is. Dit betekent dat de rijping van tomaten ook
geremd kan worden als deze al een zekere mate van smaak en kleur
bereikt hebben. Nader onderzoek moet uitwijzen of hier praktische
toepassingen aan verbonden kunnen worden.
Frank Hoeberichts promoveert op 7 oktober op het proefschrift
"Suicidal tomato cells: programmed cell death in suspension-cultured
tomato cells and ripening fruit" bij Wageningen Universiteit.