AFRIKA MUSEUM

Collectie Afrikaanse kunst van Hans Warren in Afrika Museum

Berg en Dal, 3 september 2002

EEN STIP OP DE WERELDKAART
de Afrika-collectie van Hans Warren in het Afrika Museum

6 oktober 2002 t/m 5 januari 2003

Zijn leven lang heeft Hans Warren verzameld. Van vogelveren tot fossiele schelpen. Van Romeinse munten tot Thaise boeddhabeelden. Van altaren voor bijna vergeten Afrikaanse goden tot een pendule uit een Frans paleis. Allemaal werken met een eigen persoonlijkheid en vaak met een geladen verleden. In zijn kleine woning in Zeeland kon hij moeiteloos de verste reizen maken (1). De laatste bundel van de in december 2001 overleden dichter/schrijver 'Een stip op de wereldkaart' is een literaire rondgang door zijn huis in Kloetinge, langs voorwerpen uit zijn exotische kunstverzameling. Het Afrika Museum in Berg en Dal presenteert een selectie Afrikaanse kunst uit zijn verzameling aan het publiek in deze gelijknamige tentoonstelling.

Dat Hans Warren zich met etnografica bezig hield, was voor het Afrika Museum, door zijn enthousiaste besprekingen van tentoonstellingen, niet onbekend. Minder bekend was dat hij zelf ook een hartstochtelijk verzamelaar was. Zijn beelden en maskers hadden voor hem een persoonlijke betekenis, een emotionele waarde. Zij stonden letterlijk en figuurlijk dicht bij hem. Ze vormen aanleiding voor een onderzoek naar de magie van het menselijk bestaan en vooral voor magische poëzie.
In een interview met Kunstblad van december 2001 legt hij uit: 'Vele Afrikaanse beelden zijn zo nadrukkelijk aanwezig met al hun magie en mysterie dat men zich inderdaad afvraagt: wie mag nu eigelijk bij wie verblijven? Bied ik hen onderdak of woon ik onder hun bescherming? In de loop der jaren kocht ik tientallen andere voorwerpen van hout, brons, ijzer, ivoor en aardewerk aan. Al die voorwerpen vonden een plaats tussen werk uit heel andere gebieden. Zo bevat mijn huis, dat stipje op de wereldkaart, kunst uit ongeveer de hele wereld. Ik houd ervan om alles door elkaar te zetten, maar dan zo dat er toch een harmonisch geheel bestaat'.

Echter zoals zijn literaire oeuvre niet bedoeld was om alleen door hem en enkele intimi gelezen te worden, zo hebben de door hem verzamelde etnografica vanaf het begin een betekenis gehad die het strikt persoonlijke overstijgt. Deze tentoonstelling van een selectie van 75 Afrikaanse objecten wil niet alleen de verzamelde stukken als zodanig tonen, maar vooral hun algemene en artistieke waarde, die onlosmakelijk verbonden is met de persoonlijke voorkeur en de bezieling van de verzamelaar.
Het Afrika Museum was voor Hans Warren een plek die hij graag bezocht en voor het museum een ideale bezoeker. Het Afrika Museum hoopt met deze tentoonstelling de verwachting die Hans Warren van een tentoonstelling van etnografica had en de wens om ooit eens een deel van zijn collectie bij ons te kunnen exposeren te vervullen. Een stip op de wereldkaart: een tentoonstelling als eerbetoon aan een gepassioneerde, vakkundige en aimabele verzamelaar.

Afrika Museum
Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:

1 april t/m 31 oktober: maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag, zon-en feestdagen 11.00-17.00 uur
1 november t/m 31 maart: dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag, zon- en feestdagen 13.00-17.00 uur.
25 december en 1 januari gesloten

31)(1) Uit de gedichtenbundel: Een stip op de wereldkaart, Hans Warren, 2001, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam


-----