---

Ministerie van Defensie



---

Landmacht en Marechaussee bij oefening "Waakvlam 2002"

06-10-2002

In de provincies Drenthe en Groningen is gisteren (5 oktober) de Oefening Waakvlam 2002 beëindigd. De oefening duurde drie dagen en vond plaats bij de gasopslaglocaties van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Langelo en Grijpskerk. Waakvlam 2002 is een oefening waarbij de openbare orde en veiligheid van de Drentse en Groningse bevolking centraal staan. Aan de oefening deden, naast de provincies Drenthe en Groningen, twee gemeenten, de NAM, regionale brandweer Drenthe en Groningen, de regiopolitie Drenthe en Groningen, ongeveer 560 militairen mee van de Koninklijke Landmacht (Nationale Reserve), de Koninklijke Marechaussee, het Korps Commando Troepen, en de Militaire Academie.

Het doel van de oefening was te toetsen hoe de deelnemende partijen zijn voorbereid op eventuele ernstige calamiteiten. Er werd geoefend op de procedures en de onderlinge samenwerking. Ook werd de uitvoerbaarheid van het zogenaamde Raamplan overheidsmaatregelen vitale (gas)installaties (R.O.V.I) getoetst dat op de NAM-locaties van toepassing is. Het was voor het eerst in Noord-Nederland dat er op zo grote schaal verschillende operationele diensten en overheden samen oefenden in het kader van de bescherming van de openbare orde en veiligheid.

De oefening Waakvlam 2002 is gebaseerd op het principe oefenen, observeren en evalueren. Bij de krijgsmacht wordt voor elke oefening een oefenorganisatie gevormd die een scenario maakt. Dit scenario wordt tijdens de oefening volledig nagespeeld met demonstranten, gewonden, familieleden in paniek. Op alle locaties waar de oefening zich afspeelt, zijn hulpleiders aanwezig die observeren en noteren hoe in bepaalde gevallen wordt gehandeld. Na de oefening worden de handelswijzen aan de hand van deze observaties geëvalueerd.