Katholieke Universiteit Nijmegen

Genoom van malariamug en -parasiet in kaart gebracht

Baanbrekend Nijmeegs-Deens malaria proteoom onderzoek

Na het humane genoom, en dat van lagere organismen als gist en de worm, is nu ook het genoom van de malaria parasiet (Plasmodium falciparum) en van de mug (Anopheles) die malaria overbrengt in kaart gebracht. Het Britse wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceert de resultaten op 3 oktober in een speciale editie over het malaria genoomonderzoek. Een dag later verschijnt het Amerikaanse Science met een special over de genetische kaart van de malariamug.

De informatie die uit de genetische code kan worden gedestilleerd, de genen en de daarvan afgeleide eiwitten - het proteoom- zal leiden tot een beter inzicht in de complexe levenscyclus van zowel de parasiet als van de mug. "Een zeer gedetailleerde kennis van de malaria-eiwitten en hun plaats en functie in de parasiet is de enige garantie dat het de wetenschap eens zal lukken de ´wereldziekte nummer
1´ - waaraan jaarlijks miljoenen volwassenen en kinderen in de derde wereld sterven - te controleren en uiteindelijk zelfs uit te roeien met behulp van nieuwe medicijnen en vaccins", meent de Nijmeegse moleculair-bioloog en mede-auteur van één van de artikelen, prof. dr. Henk Stunnenberg. Een Nijmeegs-Deense combinatie onder zijn leiding had een belangrijk bijdrage aan het internationale malaria genoomonderzoek. In de Naturepublicatie brengen zij een kwart van het proteoom (eiwitsamenstelling) in kaart. De groep maakte gebruik van hoog gevoelige en ultra moderne `mass spectrometry' in het Center for Experimental Bioinformatics, het laboratorium van de gerenommeerde massaspectrometrist prof dr Matthias Mann in Odense, Denemarken. Dr. Edwin Lasonder van het Nijmeegse team van moleculair biologen heeft deze high-tech analyse techniek toegepast op malariaparasieten.

De verwerking van de enorme vloed aan meetgegevens werd geïnterpreteerd in samenwerking met malariaspecialisten van de universiteiten van Nijmegen (prof. dr. Robert Sauerwein en dr. Wijnand Eling) en Leiden (dr. Andrew Waters) en met ondersteuning van medewerkers van het Britse Wellcome Trust Sanger Centrum. Het Sanger Centrum heeft ook internationale bekendheid gekregen met zijn bijdrage aan de ontrafeling van het menselijke genoom.

Analysis of the Plasmodium falciparum proteome by high-accuracy mass spectrometry´, Edwin Lasonder, Yasushi Ishihama, Jens S. Andersen, Adriaan Vermunt, Arnab Pain, Robert W. Sauerwein, Wijnand Eling, Neil Hall, Andrew P. Waters, Hendrik G. Stunnenberg & Matthias Mann, . Nature, vol. 419, 3 oktober 2002


2-10-2002


* Achtergrondinformatie

* Nature 3 oktober