NIPO

Armoede belangrijker wereldprobleem dan terrorisme

Bijna éénvijfde van de wereldburgers is van mening dat armoede het belangrijkste probleem in de wereld is (18%). Terrorisme wordt daarentegen door 10% van de wereldbevolking als belangrijkste probleem ervaren. Hieruit blijkt dat armoede een hogere prioriteit heeft om te worden aangepakt dan terrorisme.
De Amerikanen denken daar duidelijk anders over. Voor hen komt de terrorismeproblematiek op de eerste plaats (21%) en is het armoedeprobleem duidelijk van ondergeschikt belang (6%).
Dit blijkt uit het onderzoek dat Gallup International in 46 landen wereldwijd heeft uitgevoerd. In Nederland is het onderzoek uitgevoerd door het NIPO.

In Europa zijn het de burgers van Spanje en Italië die terrorisme een belangrijker punt van zorg vinden dan armoede in de wereld. De Nederlander vindt daarentegen zowel armoede als Aids (en overige gezondheidzorg) de belangrijkste mondiale problemen (12%). Daarna volgen de problemen rondom terrorisme (10%) en religieus fundamentalisme (10%).

Inhakend op het armoededebat is er gevraagd naar het draagvlak voor een oplossing waarbij rijke landen meer financiële hulp aan armere landen zouden moeten geven. Dit initiatief wordt door een meerderheid van de wereldbevolking gesteund (64%). Net als de mening van de Amerikanen (42%) en de Japanners (41%), vormt de mening van de Nederlanders hier een duidelijke uitzondering op (42%). Binnen Europa zijn het vooral Spanje (88%), Portugal (83%) en Ierland (82%) die voor extra financiële steun pleiten. De regio's in de wereld waar de roep om steun vanuit rijkere landen naar armere regio's het duidelijkst klinkt, zijn - weinig verrassend - Afrika (82%) en Latijns Amerika (80%).

Financiële steun aan arme landen moet doorgang vinden ondanks corruptie van nationale overheden (56%), zo blijkt uit dit wereldwijde onderzoek. Ook een meerderheid van de Nederlanders denkt er zo over (67%). De Amerikanen zijn het hier, net als een paar landen in Oost Europa en het Midden Oosten, niet mee eens. Volgens 48% van hen moet eerst de corruptie worden bestreden en is er dan pas ruimte voor financiële steun. 42% van de Amerikanen vindt dat steun moet worden verleend ondanks mogelijke corruptie en 10% heeft geen mening.

Methode: NIPO Homebus. Het veldwerk heeft plaatsgevonden in de laatste twee weken van juli 2002 (n=531 in Nederland), onderzoeksnummer: B1914. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Wiene Klasema(020 522 54 96) of w.klasema@nipo.nl of Peter Hesta (020 522 58 62) of p.hesta@nipo.nl

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: Gallup International/NIPO vermelden.