Gemeente Amsterdam


Concept Nota Woningproductie "Naar een kortere doorlooptijd" (PDF, 157 Kb)

Amsterdam pakt woningnood aan

Het college van B&W heeft ingestemd met het vrijgeven van de Nota Woningproductie voor inspraak. In deze nota presenteert Duco Stadig, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, maatregelen om de stagnatie in de woningproductie te doorbreken. Amsterdam wil de bouwprocessen minder complex maken, kosten beheersen, procedures stroomlijnen en eenduidige afspraken maken. Het aanpakken van de huidige woningnood is een prioriteit in het Programakkoord. Het college wil dat er in de periode 2002 tot 2006 16.000 nieuwe woningen in aanbouw worden genomen. Nieuwbouw is een absolute voorwaarde om weer doorstroming en voldoende aanbod op de woningmarkt te krijgen. Dan krijgen ook starters, zoals studenten, weer meer kansen.

De doelstelling van 16.000 woningen is haalbaar als de volgende maatregelen worden getroffen:

* Afrekenen met de situatie dat betrokken instanties allerlei extra kwaliteitseisen stellen waar de consument niet om vraagt en die de woningen duurder maken. Voor alle nieuwbouw gaat hetzelfde pakket Richtlijnen Kwaliteit Woningbouw gelden waarvan de kosten zijn verrekend in de grondprijs. Extra kwaliteitseisen komen voor rekening van de eiser.

* Voorkomen dat plannen nodeloos ingewikkeld worden. Op stedelijk niveau wordt vastgehouden aan de afgesproken woningdifferentiatie (30% sociaal, 40% middencategorie en 30% duur), maar niet op project- of stadsdeelniveau. Terughoudendheid bij het toepassen van meer functies in één gebouw, van meer architecten of opdrachtgevers per project. Meer gebruik maken van opdrachtgevers en planelementen die hun waarde hebben bewezen.
* Om het productieproces te versnellen moeten procedures parallel worden doorlopen en worden vereenvoudigd. Er moet een strakkere rolverdeling komen tussen de verschillende partijen in het proces, ook tussen stad en stadsdelen; geen onnodige bemoeienis. Stoppen met de stapeling van kwaliteits- en andere toetsen, met name ook in de sfeer van welstand en supervisie.

* Verschuiving van capaciteit en deskundigheid van centrale diensten naar de uitvoerende projectorganisaties in de stadsdelen en grootstedelijke projecten.

* Betere voortgangsbewaking. Zaken als bodemsanering, bestemmingsplan, onteigening, inspraak moeten op tijd geregeld zijn.

* Waar nodig financiële tegemoetkomingen aan ontwikkelaars op basis van maatwerk per project. De nota komt met een aantal mogelijkheden waarover de komende weken discussie zal plaatsvinden. In de sfeer van sociale huur (hoge onrendabele investeringen) wordt gedacht aan een tegemoetkoming in de dekking van de rentelasten of het toestaan van verkoop op termijn. In de sfeer van de marktwoningen (traag verkooptempo) wordt gedacht aan het financieel mogelijk maken van tijdelijke verhuur of risico-afdekking van het voorverkooppercentage.
* Samen met de VNG en de andere grote steden wordt bij de nieuwe minister VROM aangedrongen op het ingrijpen in productiebelemmerende regelgeving, bijvoorbeeld de vrijwaringzones rond snelwegen en Schiphol, en de overdrachtsbelasting bij de bundeling van corporatiebezit voor de stedelijke vernieuwing.

Voor het versnellen van de woningproductie heeft het college in totaal ¤ 28,6 miljoen vrijgemaakt. Dit geld is vooral bedoeld voor de aanpak van de problemen in projecten die al dicht tegen de uitvoering aan zitten. Overigens is de rol van de centrale stad in het bouwproces beperkt. De nota is daarom ook een oproep aan andere betrokkenen (waaronder stadsdelen, Rijk, corporaties en ontwikkelaars) om er samen aan te werken om de bouw van woningen op gang te brengen en de verstopping van de woningmarkt op te lossen.

De Nota Woningproductie is op 2 oktober vrijgegeven voor inspraak. Er wordt om commentaar gevraagd aan onder meer de stadsdelen, de woningcorporaties, de huurdersverening, adviesraden en de makelaardij. Behandeling in de raadscommissie is op 13 november en in de gemeenteraad op 4 december 2002.

Amsterdam, 3 oktober 2002 Paul van Yperen


---


-

© gemeente Amsterdam - 3-10-2002