Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Vervolgvel
persbericht

Datum 3 oktober 2002
Nummer persbericht c038

Nieuw model voor woningbouw Waalsprong

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil zuiniger omspringen met de ruimte in de Waalsprong. Het gebied rond Ressen wordt niet bebouwd. Delen van Oosterhout en het Stadseiland Lent worden intensiever bebouwd. Dat staat in het nieuwe vooorkeursmodel voor de Waalsprong dat het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen onlangs heeft vastgesteld.

Het college komt tot dit nieuwe voorkeursmodel op basis van de recent uitgevoerde milieu effectrapportage over de Waalsprong. Naast de milieueffecten speelt ook de opgave om meer ruimte voor de rivier te creëren een rol. Het nieuwe college kiest bovendien voor meer functiemenging, meer aandacht voor cultuurhistorie en een betere bereikbaarheid, waardoor in het nieuwe voorkeursmodel ook een tweede stadsbrug is opgenomen en de Ressense Wal behouden blijft.

Het laatste model voor de Waalsprong dateerde uit 1996. Toen is er een programma en ruimtelijk beeld gemaakt voor het zogenaamde Structuurplan Land over de Waal.

Ruimte voor groen
Het gebied rond Ressen blijft nu - in tegenstelling tot dit vorige plan - agrarisch gebied en wordt niet bebouwd. Een deel van deze woningen wordt nu ten oosten van het geplande Woonpark Oosterhout gebouwd. Bij Lent komt een centrumgebied met intensievere bebouwing. Het stedelijk karakter wordt sterker. Er wordt extra aandacht besteedt aan de overgang naar het bestaande dorp.

Meer oog voor cultuurhistorie
In de oorspronkelijke plannen was al ruimte opgenomen voor de inpassing van historische waardevolle elementen zoals boerderij Woenderskamp, Historische Tuin, deel Notenlaantje en fort Lent. In het nieuwe voorkeursmodel blijft ook de Ressense Wal behouden. Dit wordt de noordelijke grens van de Oosterhoutse plas, die kleiner wordt dan in het plan uit 1996.
De gemeente bekijkt ook of het archeologisch monument Ressen extra betekenis kan krijgen door het toegankelijk te maken voor recreatie. Bovendien is er meer aandacht voor de lintbebouwing in Lent. Het lint Zwarte weg - Visveldseweg kan mogelijk zichtbaar blijven in een kunstopdracht.

Verbeterde bereikbaarheid
De bereikbaarheid is in het nieuwe voorkeursmodel sterk verbeterd. Er wordt gekozen voor de ontwikkeling van een tweede Stadsbrug. Op de lange termijn wordt tevens rekening gehouden met een extra regionale oeververbinding.
Naast de rotondes bij de knopen de Grift en Lent komt een derde aansluiting op de Prins Mauritssingel (Stadsas, A325) ter hoogte van de Laauwickstraat. Ook wordt opnieuw bekeken of de 'knips' tegen doorgaand autoverkeer op de Griftdijk en Zandsestraat noodzakelijk blijven.

Meer functiemenging
Het voorkeursmodel gaat uit van de ontwikkeling van twee multifunctionele knopen: Grift en Lent. Grift vormt de noordelijke stadspoort. Naast wonen komt er meer variatie in werkmilieus en toevoeging van voorzieningen. Het geldt als potentiële locatie voor voorzieningen als een topsporthal, healthclub, voorzieningenhart, medisch cluster en buurtwinkelcentrum. In Stadsdeelcentrum Lent is plaats voor intensievere bebouwing voor wonen, winkels, kantoren, lokale en regionale onderwijsinstituten, maatschappelijke en gezondheidszorginstellingen. De sportvelden Vossenpels en Oosterhout blijven bij het woongebied en komen niet in het buitengebied te liggen.

Globaal raamwerk
Het voorkeursmodel is een globaal raamwerk. De details worden uitgewerkt in de stedebouwkundige plannen en bestemmingsplannen, die de komende jaren verder worden ontwikkeld.
Toen de gemeente vorig jaar moest stoppen met de nieuwbouw en een nieuwe milieu effectrapportage startte, is getracht een zorgvuldige aanpak aan een spoedige herstart van de bouw te koppelen. Inmiddels zijn drie bestemmingsplannen in procedure gegaan waardoor de bouw in Oosterhout en Lent Oost in 2003 opnieuw kan starten. Daarnaast kan de Stadsas Noord en aanleg Ovatonde (ovale rotonde) in 2003 beginnen. Met het voorkeursmodel heeft de gemeente een instrument om de overige bestemmingsplannen voor de Waalsprong te maken.

Intensief overleg
Tijdens de ontwikkeling van het voorkeursmodel is intensief overlegd met het Platform Waalsprong. Deze partij wilde meer aandacht voor de bereikbaarheid, het dorp Lent, de economische mogelijkheden, cultuurhistorie en betekenis van de plassen. Ook is rekening gehouden met de wensen van de buurgemeenten Overbetuwe en Bemmel, de provincie, het Knooppunt Arnhem Nijmegen en de Grondexploitatie Maatschappij Waalsprong (GEM). De komende maanden wordt een verantwoorde doorrekening van het voorkeursmodel gemaakt. Nu is er een grove schatting gemaakt van de financiële haalbaarheid.

Inspraak
Het voorkeursmodel ligt van 10 oktober 2002 tot en met 7 november 2002 voor inspraak ter inzage in het Informatiecentrum Open Huis (Korte Nieuwstraat 6; op werkdagen van 9 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur), de bibliotheek te Lent (Steltsestraat 1; maandag, woensdag en vrijdag van 14 tot 18 uur en donderdag van 14 tot 20 uur) en het Loket Bouwen (Stationsplein 13; op werkdagen tussen 9 en 15 uur, dinsdag tot 12.30 uur).

Belanghebbenden kunnen schriftelijk hun inspraakreactie kenbaar maken aan: Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen t.a.v. directie Grondgebied, afdeling Projectbureau (G720) Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Op 17 oktober is er vanaf 19.30 uur een inspraakavond in restaurant het Witte Huis in Lent. Het voorkeursmodel wordt na verwerking van de inspraakreacties ter vaststelling aangeboden aan de Gemeenteraad (planning januari 2003).
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380