Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nepal-kwestie in 2003 opnieuw op de agenda (03/10/02)

Volgens N-VA-voorzitter Geert Bourgeois komt de wapenlevering aan Nepal midden volgend jaar opnieuw op de politieke agenda. De exportlicentie voor de FN-wapens blijkt enkel geldig tot juli 2003. In het parlement zei minister Michel begin september dat in 2004 nog 2.000 Minimi-machinegeweren moeten geleverd worden en nog 1.000 exemplaren in 2005. FN-Herstal moet zodoende ten laatste in juli 2003 een verlenging aanvragen van de exportlicentie of een nieuwe aanvraag indienen. In beide gevallen moet minister Michel, of de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, opnieuw toestemming verlenen.

Bourgeois slaagde erin de exportlicentie voor de levering van FN-wapens aan Nepal in handen te krijgen nadat minister Michel aan N-VA-kamerlid Frieda Brepoels elke inzage van de exportlicentie weigerde. De exportlicentie vermeldt 23 juli 2003 als laatste geldigheidsdatum. Navraag bij de dienst vergunningen van het ministerie van Economische Zaken leert dat dit wil zeggen dat alle FN-wapens op 23 juli 2003 aan het Nepalees leger geleverd dienen te zijn. Het Koninklijk Besluit van 30 december 1993 tot regeling van de in-, uit- en doorvoer van goederen en de daaraan verbonden technologie, tevens van toepassing op de wapenexport, stelt uitdrukkelijk dat de wapenvergunning enkel geldig is gedurende de aangeduide geldigheidsperiode.

Minister Michel erkende anderzijds in de kamercommissie Buitenlandse Zaken op 7 september dat de wapenlevering aan Nepal in verschillende fasen zou verlopen: "Normalement pour fin novembre-decembre, 500 pièces sont prevues. Puis il y en a 2.000 en 2003, 2.000 en 2004 et le solde en 2005". Minstens 3.000 Minimi-geweren kunnen dus niet geleverd worden tenzij na een nieuwe beslissing van de bevoegde Michel.

Enig cynisme is de paars-groene regering tot slot niet vreemd. Op de exportlicentie staat als bijkomende mededeling vermeld: "La validité de la présente licence est suspendue lorsque le pays destinatiare est impliqué dans un conflit international ou interne."

Conclusie: zelfs wanneer ze de wetten en de mensenrechten aan haar laars lapt, stapelt de paars-groene regering de blunders op. Agalev stelde bij herhaling dat de wapenlevering aan Nepal voor één keer door de vingers zou gezien worden maar dan nooit meer. Benieuwd wat de houding van de groenen zal zijn in 2003. Gezien de datum van 23 juli 2003 dient minister Michel mogelijks nog vóór de verkiezingen een nieuwe beslissing te nemen in het Nepal-dossier. Zoniet ligt het als eerste heikel dossier op tafel van de nieuwe regering.

Bourgeois wijst daarnaast ook op de leugens en het bedrog in heel de procedure. Minister Michel bracht de wapenlevering aan Nepal op de agenda van het kernkabinet op 11 juli terwijl hij nog niet eens over een dossier beschikte.
In hun verweerschrift voor de vernietigingsprocedure bij de Raad van State geven de advocaten van minister Michel een mooi chronologisch overzicht van de gebeurtenissen. Op 1 juli diende FN een aanvraag in tot het verkrijgen van een exportlicentie bij het ministerie van Economische Zaken. Pas op 11 juli wordt het eindbestemmingcertificaat door de Belgische ambassade in New Delhi authentiek verklaard. Pas daarna hebben de diensten van het ministerie van Economische Zaken de aanvraag tot exportlicentie bezorgd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Koninklijk Besluit van 30 december 1993 tot regeling van de in-, uit- en doorvoer van goederen en de daaraan verbonden technologie stelt dat elke aanvraag moet vergezeld zijn van een eindbestemmingcertificaat (art.2 § 2).

Nochtans stond de wapenlicentie voor Nepal al vóór 11 juli op de agenda van het kernkabinet terwijl de aanvraag ten vroegste op 12 juli bezorgd kán zijn aan minister Michel. Minister Michel en premier Verhofstadt zeiden herhaaldelijk dat 'het dossier' lang bestudeerd is geworden op het kernkabinet. Maar zonder aanvraag tot exportlicentie is er helemaal geen dossier.
Ofwel heeft minister Michel zijn regeringspartners voorgelogen over de aanvraag ofwel waren de leden van het kernkabinet, de groene excellenties incluis, op de hoogte.

Het dossier van de N-VA tegen de wapenlevering aan Nepal wordt intussen alsmaar sterker.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---