Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Stoppen van de campagne voor orgaandonatie

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2317367

3 oktober 2002

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Tonkens (GroenLinks) over het stoppen van de campagne voor orgaandonatie (2010215470).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff

Stoopen van de campagne voor orgaandonatie 1. Stoopen van de campagne voor orgaandonatie
Kamerstuk, 3-10-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18449 .

Antwoorden op kamervragen van hetkamerlid Tonkens over het stoppen van de campagne voor orgaandonatie (2010215470)

---
Vraag 1.
Hebt u kennisgenomen van het artikel "Campagne orgaandonatie geschrapt"?1 Antwoord
Ja.
Vraag 2.
Is het waar dat u de campagne stopt? Zo ja, kunt u toelichten waarom u geen vertrouwen heeft in de voorlichtingscampagne?
Antwoord
Het bericht in De Telegraaf waaraan wordt gerefereerd, geeft een onjuiste weergave van het- geen ik uw Kamer geschreven heb op 10 september 2002 (Kamerstukken II 2001/02, 28 140, nr. 9). Wat niet doorgaat is de herinneringsmailing aan de inwoners van 18 jaar en ouder die nog niet eerder een wilsverklaring in het Donorregister hebben laten opnemen. Het uitvoe- ren van een dergelijke persoonlijke mailing blijkt zeer kostbaar te zijn, ongeveer * 25 miljoen. Naar mijn idee wegen deze kosten niet op tegen de baten en daarom heb ik besloten geen persoonlijke herinneringsmailing uit te gaan voeren. De voorlichting over orgaandonatie zal de komende periode geïntensiveerd worden. De voorlichting zal in het algemeen gericht zijn op het vergroten van de donatiebereidheid bij de bevolking en in het bijzonder het op andere wij- zen vergroten van de registratiebereidheid.
Vraag 3.
Hoe denkt u het tekort aan orgaandonoren op te lossen? Antwoord
De maatregelen die genomen worden om het aanbod van donororganen te verbeteren zijn ge- richt op het verbeteren van de gang van zaken in ziekenhuizen en op het vergroten van de do- natiebereidheid bij de bevolking door middel van voorlichting. Ten behoeve van de ziekenhui- zen wordt de organisatie van de donorwerving, waar onder meer de donatiefunctionarissen deel van uit maken, verbeterd. Ook wordt de Wet op de orgaandonatie gewijzigd zodat prakti- sche belemmeringen en onduidelijkheden weggenomen worden. Het doel is dat alle potentiële donoren ook werkelijk als donor herkend worden, en dat indien er toestemming voor donatie is, er ook echt donatie plaatsvindt. Over deze maatregelen heb ik uw Kamer bericht in boven- genoemde brief, waarnaar ik dan ook verwijs voor een meer uitgebreide toelichting.

1 De Telegraaf 11 september jl.

2

Vraag 4.

Is het schrappen van de voorlichtingscampagne een stap in de richting van de invoering van een "geen bezwaar"-systeem?
Antwoord
Neen, in juni jl. is met uw Kamer afgesproken dat eerst een maximale inspanning geleverd wordt met als doel het donoraanbod te verbeteren. In de rapportage die uw Kamer vóór 1 juli 2003 zal ontvangen wordt ingegaan op de effecten van de inspanningen. Gezien de termijn waarop dit verslag gereed moet zijn, kan dit echter niet veel meer dan een allereerste indicatie van de effecten geven. Immers van de ingezette trajecten vergen er verschillende een lange voorbereidingstijd alvorens zij tot volledige uitvoering komen. Daarnaast worden thans ver- schillende modaliteiten van beslissystemen onderzocht. Daarbij wordt bekeken wat de conse- quenties zouden zijn van een wijziging van het huidige beslissysteem. Op dit moment is de beslissing over wijziging van het beslissysteem van de Wet op de orgaandonatie echter niet aan de orde. Een uitvoeriger antwoord op deze vraag kunt u eveneens lezen in mijn hierboven genoemde brief van 10 september jl.