ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Kabinet kent inhoud oalt-onderwijs niet

Gezamenlijk persbericht van onderwijsvakbonden en besturenorganisaties

Kabinet verliest taalondersteuning uit het oog

Utrecht, 2 oktober 2002 - Het kabinet wil dat allochtone leerlingen sneller Nederlands leren, maar bereikt met haar beleid het omgekeerde. Het schrappen van het budget voor allochtone talen zal namelijk betekenen dat een belangrijk deel van de extra hulp aan anderstalige leerlingen bij het leren van Nederlands compleet vervalt. Onderwijsbonden en besturenorganisaties roepen daarom de Tweede Kamer op om deze maatregel niet door te laten gaan

Het onderwijs in allochtone levende talen is allang geen aparte les in een andere taal meer. Ruim 70 procent van de gemeenten gebruikt sinds 1998 de Oalt-gelden voor taalondersteuning, hulp binnen de school om leerlingen zo snel mogelijk Nederlands te leren. Het schrappen van het Oalt-budget van 70 miljoen euro, zoals het kabinet Balkenende dat wil, is dan ook op onjuiste gronden genomen. De maatregel heeft desastreuze gevolgen voor het leren van het Nederlands van anderstalige kinderen, een onderwerp waar deze regering zegt de nadruk op te willen leggen. Blijkbaar heeft de regeringscoalitie zich niet gerealiseerd wat er vandaag de dag met de Oalt-gelden gebeurt. De taalondersteuning is een noodzakelijk onderdeel van het onderwijspakket en moet volgens de onderwijsbonden en besturenorganisaties blijven bestaan. Hoe het onderwijs in een andere taal vorm gegeven moet worden is een andere zaak die daar los van gezien moet worden. Voor het behoud van taalondersteuning roepen onderwijsvakbonden en besturenorganisaties daarom de Tweede Kamer op om de plannen van het kabinet ongedaan te maken. Bij de start van de behandeling van de onderwijsbegroting zullen de organisaties een petitie aanbieden die pleit voor het behoud van de taalondersteuning.

De onderwijsorganisaties Ambtenarencentrale, Algemene Onderwijsbond, Algemene Vereniging van Schoolleiders, Besturenraad, CMHF, Onderwijsbond CNV, VBKO, VBS, VOS/ABB zijn onder onderwijspersoneel, scholen, besturen en gemeentebesturen een handtekeningenactie ter ondersteuning van de petitie begonnen om duidelijk te maken dat taalondersteuning onderdeel van het basisonderwijs moet blijven.

Voor de media beschikken onderstaande contactpersonen over namen en telefoonnummers van scholen waar taalondersteuning wordt gegeven als onderdeel van het leren van Nederlands.
Meer informatie: Liesbeth Verheggen (Algemene Onderwijsbond (06-27324976); Evert de Jong (Onderwijsbond CNV 06-53244436), Carine Hulscher-Slot (Besturenraad 06-53990741) en Bé Keizer (VOS/ABB22939674)


03 okt 02 09:57