DSM


Heerlen, 2 oktober 2002



'Sharing our dreams, Sharing our talents' de DSM Dream Action Awards


Van de ruim 700 ideeën die de DSM Dream Action opleverde, bijeengebracht door meer dan 1.100 DSM-medewerkers uit 30 landen, is een aantal genomineerd voor de Dream Action Awards. Deze awards zijn op woensdag 2 oktober in het hoofdkantoor van DSM in Heerlen bekendgemaakt door de jury, in bijzijn van koningin Beatrix én de genomineerden uit alle landen. Vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM,
Jan Zuidam, zegt over de ideeën: "De DSM-dromen zijn afkomstig van over de hele wereld en vele medewerkers hebben werkelijk prima plannen ingediend. De genomineerden en met name de winnaars geven een prachtige invulling aan het thema van de actie 'Sharing our dreams, Sharing our talents'."

Tijdens het wereldwijde ontbijt van alle 22.000 DSM medewerkers, eind mei 2002, ter ere van de 100ste verjaardag van DSM, is de Dream Action van start gegaan. De Dream Action nodigde wereldwijd alle DSM-medewerkers uit om hun talenten te gebruiken voor de samenleving en de omgeving waarin zij wonen en werken. Iedereen heeft wel een eigen droom over hoe de wereld rond hen zou kunnen worden verbeterd en hoe ze zelf daaraan actief zouden kunnen bijdragen. Dromen die leiden tot een betere wereld, een veiligere woonomgeving of een culturele bijdrage aan de maatschappij. Voor de mooiste, beste en meest baanbrekende dromen heeft DSM, naast de Dream Action Awards, tijd en geld (in totaal EUR 5 miljoen) beschikbaar gesteld. Hiermee gaan de volgende winnaars van de DSM Dream Action Awards nu daadwerkelijk aan de slag:

Een rietje voor schoon water
'Geef mensen schoon water en je geeft ze leven'

Alex Vrinzen en Paul Vergossen van DSM Research, Geleen (Nederland), denken zeker niet dat ze het probleem van vervuild water wel even zullen oplossen. Maar toch, samen met enkele medewerkers van Membrane Application Technology in Geleen stellen ze een interessante poging voor. Ze willen een eenvoudige, goedkope oplossing ontwikkelen met behulp van ultrafiltratie in de vorm van een rietje met een membraan. Deze membranen zijn al in staat om bij een gering drukverschil zoals in het geval van zuigen aan een kant een schone vloeistof door te laten die vrij is van bacteriën, virussen en parasieten. Membraanfiltratie is voor biotechnologische processen een standaardbewerking, bijvoorbeeld voor het scheiden van enzymen enerzijds en water en product anderzijds.



Bejaardenzorg in Moskou
'Zorg voor diegenen die hun dromen hebben verloren'

Ook dit is een project waar de dromen en activiteiten van veel mensen tezamen komen: Hub van Maris, DSM Agro, Geleen (Nederland) en de medewerkers van DSM Eastern Europe, het DSM kantoor in Moskou (Rusland). Hun droom is de levensomstandigheden te verbeteren van de oudere mensen, de gepensioneerden, die leven in 32 bejaardentehuizen in Moskou. Het zijn huizen met 600 tot 1000 bedden elk; grote groepen van oudere mensen, die volkomen afhankelijk zijn van welke hulp dan ook. Hoe zou je, als bedrijf en als individu, deze mensen kunnen helpen? Dat kan op twee manieren: ten eerste door het verbeteren van het management van die tehuizen door trainingsprogramma's op te zetten voor de leiding en de staf. De andere manier zou kunnen zijn Russische bedrijven te helpen met het produceren van bepaalde nuttige producten voor deze tehuizen, waarbij DSM de grondstoffen voor deze producten ter beschikking stelt.

Methyleenblauw tegen malaria
'Een geneesmiddel tegen een verwoestende ziekte'

Malaria is een van de topkillers onder de tropische ziektes; elk jaar zijn er 400 miljoen nieuwe patiënten. Elke minuut, of zelfs vaker, sterft er ergens een kind aan de ziekte of loopt een hersenbeschadiging op als gevolg van de ziekte. Er zijn maar weinig effectieve geneesmiddelen beschikbaar, want 'chloroquine' en zijn opvolger 'fansidar' worden steeds minder effectief als gevolg van toenemende resistentie. Het zal nog jaren duren voordat nieuwe middelen, die inmiddels in ontwikkeling zijn, op de markt komen. 'Vandaar dat het tijd wordt voor een alternatieve therapie tegen malaria die op korte termijn beschikbaar kan zijn.' Dat is de droom van Wolfgang Schiek en Thomas Zich, beiden van DSM Fine Chemicals in Linz (Oostenrijk), die willen dat DSM helpt bij de opzet van een studie van het CRSN (Centre de Recherche en Santé de Nouna) naar de mogelijkheden van een antimalaria onderzoeksproject in Burkina Fasso waarbij gebruik wordt gemaakt van methyleenblauw (MB), een middel dat al meer dan honderd jaar geleden werd ontdekt en als eerste gesynthetiseerd geneesmiddel in plaats van de natuurlijke stof kinine werd gebruikt bij de bestrijding van malaria.

Overige projecten

Omdat de projecten - voorgesteld door de overige genomineerden - erg waardevol zijn, zal DSM ook deze inzenders de kans geven om hun droom te realiseren.