Gemeente Capelle a/d IJssel

Begroting 2003: De Wethouder

Met trots leg ik de begroting 2003 met het collegewerkplan aan u voor. Trots omdat dit college lef toont en keuzes maakt. Keuzes echter die niet zonder pijn zijn. Ondanks de beperkte financiële ruimte die wij aantroffen, hebben wij kans gezien ruime middelen vrij te maken voor nieuw beleid. In het collegewerkplan kunt u lezen welke moeilijke keuzes er zijn gemaakt. Op deze wijze hebben wij mogelijkheden gecreëerd voor maatregelen die van wezenlijk belang zijn voor de Capelse samenleving. Het werd tijd dat er weer eens echte keuzes gemaakt zouden worden. Dankzij de duidelijke keuzes is de eerste begroting van dit nieuwe college solide, strak en sober.

In maart van dit jaar werden we verrast door een onverwachte verkiezingsuitslag. Partijen die voor de verkiezingen samen konden rekenen op de meerderheid, konden dat niet langer. Een nieuwkomer werd de grootste partij. De Capellenaren gaven hiermee duidelijk aan dat ze het anders willen. Direct na de verkiezingen zijn de collegeonderhandelingen gestart met drie partijen die het ook anders wilden (Leefbaar Capelle, PvdA en CDA). De onderhandelingen hebben geresulteerd in een intentieverklaring met drie speerpunten: veiligheid, leefbaarheid en betrokkenheid.

Veiligheid. Capelle moet veiliger worden! We willen niet langer accepteren dat Capellenaren zich onveilig voelen wanneer ze op het stadsplein lopen, wanneer ze met de metro reizen! We willen niet langer tolereren dat mensen zich in de openbare ruimte misdragen, zonder dat iemand daar iets van zegt, zonder dat hiertegen opgetreden wordt. Wij willen niet langer machteloos toezien. Daarom willen wij een dienst Stadstoezicht in het leven roepen. Toezicht op het naleven van de regels in Capelle.
Leefbaarheid. Capelle is in de afgelopen decennia gegroeid van een klein dorp naar een plaats met stedelijke allure. Huizen bouwen en infrastructuur aanleggen is niet zo moeilijk. Nu wordt het tijd dat we deze stad leefbaar maken en leefbaar houden en dat is niet eenvoudig. Met elkaar moeten we werken aan een plaats waar het fijn is om gewoon te leven. Voor elk wat wils. In goede harmonie met elkaar. Wij hebben een aantal belangrijke nieuwe maatregelen afgesproken om deze leefbaarheid te verbeteren. Ik noem u een aantal projecten die we aan gaan pakken: Schollevaar-Oost, een jongerencentrum, een brede school op 5 locaties, structureel geld voor wijkactieplannen, een nieuwe fase in het armoedebeleid, nieuwe impulsen in het ouderenbeleid.
Betrokkenheid. In onze intentieverklaring hebben wij dit burgers centraal genoemd. Het is makkelijk gezegd; we gaan uit van de wensen van Capellenaren bij alles wat we doen. Dit is misschien wel de moeilijkste opgave voor dit college. Hier gaat het om een andere cultuur, ander gedrag. Een moeilijke opgave. Wat te doen met 65 duizend mensen met 65 duizend zinnen? We hebben tijd nodig om dit andere gedrag te verwezenlijken. Maar met ingang van 2003 zult u merken dat er door dit bestuur bij alle plannen op een zeer consequente wijze ruimte ingebouwd gaat worden voor vroegtijdige inspraak. Daar mag u ons op aanspreken. Daarnaast rekenen we ook op uw betrokkenheid bij onze plannen en bij onze werkzaamheden teneinde Capelle veiliger en leefbaar te maken.

Omdat niet lang na het aantreden van dit college al duidelijk werd dat de financiële omstandigheden moeilijk zouden worden, is al voor de vakantieperiode besloten om te gaan kijken naar mogelijkheden tot ombuiging van bestaand beleid. Dit heeft geresulteerd in een structurele besparing van circa 3 miljoen euro. Deze ombuigingen gaan over onderwerpen die velen van u rechtstreeks treffen, maar ook een groot aantal zaken die onze eigen organisatie aangaan. Deze ombuigingen zijn vaak pijnlijk, omdat er geen maatregel te verzinnen is die niet raakt aan een individueel of groepsbelang, dat realiseren wij ons maar al te goed. Toch hebben wij besloten deze ombuigingen voor te stellen, omdat we weten dat datgene dat we ervoor terugkrijgen het waard is.

Helaas ontstond er na de ombuigingsoperatie nog niet voldoende ruimte voor nieuw beleid. We stonden voor de keuze; nieuw beleid beperken of toch aan u een extra bijdrage vragen. Wij hebben beloofd het anders te gaan doen. Wanneer we onze plannen gedeeltelijk terug zouden draaien zou dit betekenen dat we de belofte voor meer veiligheid, meer leefbaarheid niet waar kunnen maken. Dit zou betekenen dat we het niet anders doen, maar toch weer het principe pappen en nathouden zouden hanteren. Dan toch maar, met pijn in mijn hart, gekozen voor een beperkte verhoging van de OZB, 5%, naast de noodzakelijke inflatiecorrectie. Dit komt neer op zon 27 euro per gezin per jaar extra (op basis van een eigen woning van 140.000 euro). Wij zijn van mening dat wij dit bedrag mogen vragen omdat er duidelijke verbeteringen tegenover staan. Voor dit bedrag krijgt u een goed uitgeruste stadswacht, wordt er een nieuwe stap in het armoedebeleid gezet, komt er voor de jeugd een eigen centrum, komt er een brede school op vijf locaties, krijgen de WOPs structurele middelen om de buitenruimte te verbeteren en komt er meer geld voor onderhoud van wegen en groen.
Kortom, het zal zichtbaar en voelbaar beter worden in Capelle.

Eindelijk is er weer een college dat keuzes durft te maken. Keuzes voor alle Capellenaren, die zich thuis voelen in Capelle.

Tineke Keuzenkamp