Gemeente Capelle a/d IJssel

Begroting 2003: Belangrijke punten uit het collegewerkprogramma

Bij de behandeling van de Begroting 2003 in de raad wordt meteen de eerste begrotingswijziging meegenomen. Deze wijziging komt voort uit het collegewerkprogramma. Hierin heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven welk beleid het de komende jaren wil voeren. Hieronder volgen een aantal belangrijke punten uit het collegewerkprogramma met daarbij het bedrag dat daaraan in de komende jaren wordt uitgegeven.

Stadswachten
Om zowel de onveiligheid als het onveiligheidsgevoel te verminderen, zetten het college om te beginnen fors in op toezichthouders. Zichtbaar in de wijk kunnen deze stadswachten een positief preventief effect hebben op potentiële overlastveroorzakers en optreden bij eenvoudige overtredingen. Met als direct gevolg minder schade door vandalisme. Om optimaal te functioneren maakt het team van toezichthouders goede afspraken met de politie. Die zal de stadswachten voor een deel ook aansturen. Het opzetten van een toezichthoudersproject biedt belangrijke voordelen. Zo kan de politie in het vervolg meer capaciteit vrijmaken voor Capelse prioriteiten op het gebied van openbare orde. Daarnaast zullen de stadswachten uitgroeien tot aanspreekpunten voor burgers, zichtbaar en benaderbaar. Op die manier moeten alle Capellenaren zich weer op hun gemak voelen in onze stad; een belangrijke voorwaarde om verder te bouwen aan sociale verbanden. Dit kost in 2003 250.000 en vanaf 2004 500.000.

Wijkactieplannen
In gesprek zijn met de burger. Samen bouwen aan sociale structuren in Capelle. Terugkerende, centrale doelstellingen van dit college die samenkomen in de Wijk Overleg Platforms (WOPs). Voor de bewoners moet duidelijk worden welke bevoegdheden en taken zij via dit overlegorgaan in hun wijk op zich kunnen nemen. Aan de andere kant moet de gemeente zelf meer nadenken over de behoeftes van de wijken en de wensen die daar worden geuit beter en sneller oppakken. Bij een goed samenspel tussen gemeente en WOPs, zal de leefbaarheid en sociale samenhang in de wijken toenemen. Daarom geeft het college prioriteit aan uitvoering van de wijkactieplannen; opgezet in nauwe samenwerking met de bewoners. Het college heeft hiervoor een structureel bedrag van 300.000 per jaar uitgetrokken.

Herontwikkeling Schollevaar-Oost
De negatieve spiraal waarin Schollevaar-Oost terecht is gekomen vraagt om een aanpak waarbij gekeken wordt naar de inrichting van de wijk en rekening wordt gehouden met de mensen die er wonen. In afwijking van een eerder grootschalig plan voor deze wijk wil dit college stapsgewijs concrete en meteen zichtbare verbeteringen aanbrengen in nauwe samenwerking met het WOP en Woningpartners. Hiervoor stelt het college per jaar 500.000 beschikbaar.

Multifunctioneel jongerencentrumcentrum
Het college wil in deze periode echt iets bereiken voor de jongeren. De mogelijkheid om elkaar dicht bij huis te ontmoeten en uit te gaan is voor jongeren belangrijk.
Een belangrijk speerpunt in het collegebeleid is de realisatie van een multifunctioneel stedelijke voorziening voor jongeren. Een ruimte waarin plaats is voor een disco, feestruimte en poppodium en waar jongeren zich onder begeleiding kunnen vermaken. Met externe financiering willen wil het college een dergelijk centrum realiseren. De gemeente draagt dan de exploitatielasten. Deze zijn vanaf 2005 400.000 per jaar.

Armoedebeleid
Het college wil, binnen het beleid van het rijk, onderzoeken welke voorzieningen in het Capelse armoedebeleid kunnen worden opgenomen. Hierbij gaat de aandacht vooral uit naar de positie van gezinnen met kinderen, deelname in het maatschappelijk leven en vooral voor kinderen en jongeren: deelname aan sport en recreatie. Het college wil hieraan 100.000 per jaar uitgeven.

Groen, wegen en speelplaatsen
Capelle heeft een achterstand in het onderhoud van wegen en groen. Dit is geconstateerd in de rapportage over de openbare ruimte. De fysieke leefbaarheid heeft het college hoog in het vaandel staan. Daarom wil het college structureel geld reserveren om een gedeelte van die achterstand in te halen en in ieder geval te voorkomen dat de achterstanden verder oplopen. Hiervoor zijn forse bedragen uitgetrokken:

- 300.000 structureel voor groen;

- 1.200.000 structureel voor wegen;

- 2.500.000 eenmalig voor wegen in 2003;

- 356.000 structureel voor speelplaatsen.
Brede School
De brede school is een schooloverstijgende en op wijkniveau ingerichte voorziening, waar door middel van samenwerkingsverbanden tussen scholen en welzijnsinstellingen een gevarieerd en gecombineerd aanbod ontstaat voor kinderen van 2 tot 16 jaar. Doel van de brede school is om aan deze kinderen buiten de vaste schooltijden leer- en ontwikkelingsmomenten aan te bieden. Het aanbod van een brede school dient te worden afgestemd op de behoefte van de desbetreffende wijk. Er worden plannen gemaakt voor 5 brede scholen en er is hiervoor met ingang van 2005 207.000 per jaar gereserveerd.

Voor het downloaden van het volledige (concept) Collegewerkplan klik hier, CWP