Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 2

oktober 2002

Van Grembergen ondersteunt nieuwe regionale archeologische diensten

Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, kondigt aan twee regionaal archeologische diensten een financiële impuls te geven. Met name de Archeologische Dienst Antwerpse Kempen en de Kale-Leie Archeologische Dienst zullen elk een subsidie krijgen van 50.000 euro per jaar. Hiermee zal elke dienst een archeoloog kunnen aanstellen die de nodige archeologische diensten kan ontwikkelen voor elke streek. Bedoeling is dat de andere kosten van dienstverlening zouden gedragen worden door de participerende gemeenten en/of provincies.

De Archeologische Dienst Antwerpse Kempen (ADAK) brengt rond de zorg voor het archeologisch erfgoed in een initiële fase de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar en de Provincie Antwerpen samen. Via de Kale-Leie Archeologische Dienst (KLAD) zullen de gemeenten Aalter, Evergem, Knesselare, Zomergem, Nevele, Deinze, en eventueel andere voortaan hun archeologische monumentenzorg kunnen organiseren. Met de subsidiëring roept de minister ook andere gemeenten uit elke regio op om mee te participeren aan deze projecten.

In Vlaanderen komen nog nauwelijks gebieden voor die ongerept zijn, zodat het archeologisch bodemarchief er bijzonder rijk is. Dit bodemarchief, dat een schat aan gegevens bewaart over de geschiedenis van onze voorouders en zo deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed, is echter bijzonder gevoelig door het voortschrijdende ruimtegebruik. Er is m.a.w. grote nood aan een geïntegreerd archeologisch monumentenbeheer. Deze nood lenigen kan enkel als de zorg voor het archeologisch patrimonium een collectief karakter krijgt én dat ook de lokale besturen bij de archeologische monumentenzorg betrokken worden. De resultaten (opgravingen, publicaties, . ) terzake die door deze intergemeentelijk initiatieven kunnen worden bereikt, leveren volgens Minister Van Grembergen, een passend antwoord op de archeologische beheersproblematiek. De bewoners van een gemeente zijn vaak nieuwsgierig naar hun geschiedenis en willen weten hoe hun gemeente gegroeid is. Als ze hier zicht op hebben, ontstaat er een betere binding met de omgeving en voelen ze zich thuis.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)