Gemeente Amsterdam

Uitspraak Raad van State inzake bestemmingsplan "Westerpark ABC"

Uitspraak Raad van State inzake bestemmingsplan "Westerpark ABC"

Persbericht Westergasfabriek

In de beroepsprocedure, aangespannen door de Vrienden van het Westerpark en de Stichting Wijkcentrum Staatlieden-Hugo de Grootbuurt, tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan "Westerpark ABC" door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, heeft de Raad van State (RvS) op 18 september jl. uitspraak gedaan. De RvS is van mening dat vanwege de te verwachten bezoekersaantallen er vooruitlopend op de goedkeuring van het bestemmingsplan een Milieu Effect Rapportage (MER) gemaakt dient te worden. De RvS heeft derhalve haar goedkeuring onthouden voor de plandelen met de bestemming 'recreatieve doeleinden'. De rest van het bestemmingsplan blijft hiermee ongewijzigd van kracht.

Gezien de slechte staat van de rijksmonumenten, op het terrein van de Westergasfabriek, is de RvS van mening dat er een maatschappelijk en spoedeisend belang is bij het spoedig kunnen renoveren van het merendeel van deze gebouwen. Daarom mogen voor deze gebouwen, waaronder het Zuiveringsgebouw, de benodigde vergunningen verleend worden. MAB B.V., eigenaar van de gebouwen, heeft voor al deze gebouwen de vergunningaanvragen reeds ingediend. Naar verwachting kan na de jaarwisseling, gefaseerd, met de renovatie van deze gebouwen worden gestart.
De vergunningen voor de renovatie van het Transformatorgebouw (het voormalige theater van Toneelgroep Amsterdam), de aanbouw van voorzieningen aan de Gashouder en de nieuwbouw van Cité des Arts zijn vooralsnog afhankelijk van de MER en het nieuwe bestemmingsplan. De plannen om het Stadsdeelkantoor uit te breiden kunnen gewoon doorgang vinden. Ook de aanleg van het park kan gewoon doorgaan, daar dit is toegestaan volgens het oude bestemmingsplan. De opening van het nieuwe park zal medio mei 2003 plaatsvinden!

Het Stadsdeel zal in de komende periode een MER laten opstellen. Vervolgens kan het bestemmingsplan "Westerpark ABC" opnieuw worden vastgesteld. Dit zal naar verwachting ongeveer één jaar in beslag nemen. In het verleden zijn echter al veel studies verricht naar onderwerpen die in een MER aan bod komen. Zo is er onder andere onderzoek gedaan naar de status van de monumenten, is er een saneringsplan opgesteld, is er een ecologische verkenning gemaakt en zijn er onderzoeken gedaan naar de culturele exploitatie. Alleen een verkeers-en vervoersplan moet nog gemaakt worden. Hiermee is reeds twee maanden geleden gestart. Het Stadsdeel verwacht daarom dat de MER- en de bestemmingsplanprocedure relatief snel en soepel doorlopen kunnen worden.

^


-

© gemeente Amsterdam - 2-10-2002