Nieuw-Vlaamse Alliantie


Michel weigert inzage parlement in wapenlicentie Nepal (02/10/02)

Reeds van bij het begin van de Nepal-crisis eiste N-VA-kamerlid en fractievoorzitter Frieda Brepoels een kopie van de licentie voor de levering van FN-wapens aan Nepal. Brepoels ondervroeg hieromtrent minister Michel in de Kamer maar richtte ook een officieel verzoek aan het adres van de administratie en het kabinet Buitenlandse Zaken. Vandaag, een maand later, ontving Brepoels eindelijk antwoord van minister Michel waarin deze boudweg elke inzage in het dossier verwerpt. Brepoels reageert verontwaardigd: "Wat zitten wij nog in het parlement te doen als we zelfs al niet meer mogen controleren of de wetten worden nageleefd door de regering. Michel legt het grondwettelijk parlementair controlerecht zomaar naast zich neer. Als het van paars-groen afhangt kunnen de parlementsleden dus evengoed allemaal naar huis gaan."

Volgens minister Michel verbiedt de wet van 1994 op de openbaarheid van bestuur dat documenten kunnen worden ingezien wanneer de Belgische internationale betrekkingen, de verdediging van België of vertrouwelijke ondernemingsgegevens beschermd moeten worden. Volgens Michel bevat de wapenlicentie gedetailleerde informatie zoals de prijs van de verkochte goederen. De licentie vrijgeven aan het N-VA-kamerlid zou volgens de minister de belangen van FN schaden "in toekomstige contractuele onderhandelingen en bieden de concurrentie de gelegenheid om zich een beeld te vormen van de juiste situatie van het bedrijf op de markt." Ronduit belachelijk, vindt Brepoels: "Het was net FN-Herstal zélf dat triomfantelijk uitpakte met het nieuws dat er een contract werd binnengesleept ter waarde van 30 miljoen Euro. Technische gegevens over de minimi's kan je zo van de website van FN plukken."
Minister Michel gaat echter verder: de wapenlicentie zou "een referentie naar het land van bestemming" bevatten. "Dit element alleen al rechtvaardigt de vertrouwelijkheid ervan". "Hilarisch", aldus Brepoels, "Michel heeft zelf toch publiek gezegd dat Nepal de eindbestemmeling is. Zo'n exportlicentie bevat niet meer gegevens over Nepal dan dat."

Tot slot zouden volgens Michel ook de internationale betrekkingen kunnen geschaad worden wanneer overwegingen zouden openbaar gemaakt worden "waaruit een beoordeling van het gedrag en de handelingen van andere staten zou kunnen blijken." Ook deze stelling ontkent Brepoels ten stelligste: "Volgens Michel is er toch geen vuiltje aan de lucht, Nepal is volgens hem een democratie, weliswaar een prille: geen burgeroorlog, van schendingen van de mensenrechten is geen sprake, er zijn eerlijke en vrije verkiezingen enz. Ik zou nog kunnen begrijpen dat de bekendmaking van een weigering tot wapenlevering de internationale betrekkingen kan schaden. Maar toch niet in het geval van de toekenning van wapenlicentie. Trouwens, zelfs bij weigering zetten landen zoals Nederland gewoonweg op hun website aan wie en waarom wapenlicenties geweigerd worden."

De onwettige toewijzing van de Delcredereverzekering bewijst volgens Brepoels waar het van bij het begin werkelijk om te doen was: het zieltogende FN-Herstal moest dringend aantrekkelijk gemaakt worden voor eventuele overnemers. Of de wapens nu worden geleverd of niet maakt al lang niet meer uit, de Franstalige politici hebben hun doel bereikt: FN heeft het geld binnen. De eigen wapenwet en de mensenrechten moeten wijken voor Waalse economische belangen. Uiteindelijk draait de Vlaamse belastingbetaler er toch grotendeels voor op.

Brepoels startte enkele weken geleden een procedure in kort geding bij de Raad van State voor de vernietiging van de wapenlicentie aan Nepal. De uitspraak wordt volgende maand verwacht.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA-kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen