Bijdrage aan Radio Alkmaar Lokaal blijft op bestaand niveau
Alkmaar, 2 oktober
De Stichting Alkmaarse Radio en Televisie -StART- kan elk jaar een
omroepbijdrage tege-moet blijven zien van plusminus ¤ 40.000.
Bovendien wordt de gemeenteraad voor-gesteld de noodhulp van circa
¤ 90.000 uit 2001 definitief toe te kennen aan de lokale
publieke omroep. Aan de programmering worden geen nadere eisen
gesteld, maar voor de integrale live-uitzen-dingen van de
raads-vergaderingen wil het college niet apart betalen.
Programmafinanciering voor andere uitzendingen blijft wel mogelijk. Er
komt geen struc-turele verhoging van de omroepbijdrage aan Alkmaar
Lokaal. Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren
besloten dat deze voorstellen binnenkort worden voorgelegd aan de
Gemeenteraad.
Radio Alkmaar Lokaal krijgt al jaren omvangrijke financiële steun
van de gemeente. Deze bestaat uit een jaarlijkse structurele bijdrage
van circa ¤ 39.000 (jaarlijks aangepast aan de inflatie),
sub-sidies voor de ID-banen, incidentele subsidies en een geldlening
uit 1998. Onder voorwaarden werd vorig jaar een incidentele bijdrage
van ¤ 29.496 toegekend en het schuldrestant van de geld-lening
ad ¤ 60.807 kwijtgescholden. De belangrijkste voorwaarde was dat
Alkmaar Lokaal een bedrijfsplan opstelde dat zicht zou bieden op
continuïteit. In mei 2002 diende de lokale omroep een plan in en
medio augustus werd dit gecom-pleteerd met ontbrekende gegevens.
Uit de stukken blijkt dat de Stichting geen mogelijkheden ziet om de zender financieel gezond te maken zonder hogere gemeentelijke bijdrage. De argumenten uit het bedrijfsplan hebben het college echter niet kunnen overtuigen voortaan een hogere bijdrage toe te kennen. Volgens het college is na analyse gebleken dat bestaande mogelijkheden niet optimaal worden benut om geld te verdienen met verkoop van radiospotjes en zendtijd. Zo presenteerde Alkmaar Lokaal vorig jaar luisteronderzoek van de Hogeschool Alkmaar, waaruit blijkt dat de lokale zender in Alkmaar meer luisteraars heeft dan de landelijke publieke radiozenders én commerciële radiostations hier geacht worden gezamenlijk te hebben.* Daarmee moet het volgens het college mogelijk zijn om het regionale midden- en kleinbedrijf te interesseren voor de lokale radio als reclame-medium. Bovendien rechtvaardigen dergelijke luistercijfers in de recla-mebranche hoge advertentietarieven. De Mediawet en het Commissariaat voor de Media blijken weinig in de weg te leggen als de lokale zender meer reclame zou gaan uitzenden rondom de nieuwsuitzendingen.
In het Bedrijfsplan van Alkmaar Lokaal wordt naast de structurele omroepbijdrage gedacht aan extra financiële injecties van de gemeente, oplopend tot ¤ 114.000 in 2005. Volgens de gemeente is er voor Alkmaar Lokaal al perspectief als de zender haar inkomsten weet te verhogen met ¤ 50.000 per jaar. Hierbij wordt vanwege de onduidelijke berichten uit "Den Haag" ervan uitgegaan dat de subsidieregeling voor ID-banen nog niet -wijzigt. Zodra dit ophoudt te bestaan, zou bij Alkmaar Lokaal ondanks de omroepbijdrage van circa ¤ 40.000 jaarlijks een tekort ontstaan van ¤ 120.000.
Het college ziet geen reden om apart te gaan betalen voor het live uitzenden van de raads-verga-deringen. Voortzetting van de live-uitzendingen ligt in de lijn der verwachting, maar is volgens het college geen voorwaarde voor het verkrijgen van de structurele bijdrage. Er wordt door de gemeente geen enkele eis gesteld aan de programmering, omdat dat is voorbehouden aan de Programmaraad van Alkmaar Lokaal en het Commissariaat voor de Media. Programmafinanciering voor andere uitzendingen blijft mogelijk, mits dit past binnen landelijke regels die een duidelijke scheiding voorstaan van overheidsvoorlichting, propaganda en sponsoring.
De collegevoorstellen worden binnenkort besproken in de Commissie
Bestuur en Middelen.