VER. SPIERZIEKTEN NEDERLAND

Wereldcongres neuromusculair onderzoek nu in Nederland

Vooraankondiging

World Muscle Society van 2 tot 5 oktober in Rotterdam

Voor het eerst verzamelt de wereldtop op het gebied van neuromusculair onderzoek zich in Nederland voor een driedaags congres. Specialisten op het gebied van spier-zenuwonderzoek bespreken van 2 tot 5 oktober in de Rotterdamse Doelen de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Aandacht is er onder andere voor immunologie, genetica, diagnostiek en nieuwe therapeutische mogelijkheden van spierziekten. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Stichting Onderzoek Neuromusculaire Ziekten, een samenwerkingsverband van de Nederlandse academische ziekenhuizen, de Vereniging Spierziekten Nederland en het Prinses Beatrix Fonds.

Naast tientallen presentaties van buitenlandse onderzoekers, komen ook diverse internationaal befaamde Nederlandse onderzoekers aan het woord. Zo vertelt de Leidse genetisch onderzoeker Van Ommen over hun grensverleggende onderzoek dat een geheel nieuwe methodiek voor een therapie voor de ziekte van Duchenne aan de orde stelt. De Rotterdamse Neuroloog Van Doorn geeft een overzicht van het jarenlange onderzoek dat internationale bekendheid heeft geworven op het gebied van de behandeling van het Guillain Barré syndroom, een potentieel dodelijke ziekte van de perifere zenuw.
Namens het Universitair Medisch Centrum St. Radboud zal professor Smeitink spreken over het fundamenteel gericht onderzoek naar spieraandoeningen die het gevolg zijn van een afwijking in het mitochondrion. De mitochondriën zijn de energiefabriekjes in onze cellen. Wanneer deze niet goed functioneren treedt spierverzwakking op die niet zelden reeds bij jonge kinderen de dood tot gevolg heeft. Vanuit het UMC Utrecht zal actueel overzicht worden gegeven door dr. Van den Berg over een groep neuromusculaire ziekten die een gevolg zijn van het gebrekkig functioneren van het afweersysteem. Deze ziekten treden vooral op middelbare leeftijd op en worden slecht herkend. Zonder behandeling hebben ze ernstige validiteit tot gevolg.

Uiteraard is er ook een breed scala van vooraanstaande onderzoekers uit het buitenland op het congres aanwezig. Zo zal de Engelse onderzoeker Turnbull een overzicht geven van de nieuwe behandelmethoden voor mitochondriële spierziekten. De wereldberoemde Professor Hughes zal hetzelfde doen voor de imuun-gemediëerde neuromusculaire ziekten.
Voorts zullen diverse doorbraken in de (genetische) oorzaken van neuromusculaire ziekten worden besproken.

Mededeling voor de pers,