GLAXOSMITHKLINE

Aids remmers voor Afrika illegaal in Europa verhandeld

PERSBERICHT

GlaxoSmithKline wil structureel en streng overheidstoezicht AIDS REMMERS VOOR AFRIKA ILLEGAAL IN EUROPA VERHANDELD

Zeist, 2 oktober 2002- GlaxoSmithKline heeft geschokt en bezorgd kennis
genomen van de resultaten van onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en van eigen onderzoek.
Gewetenloze handelaren blijken sinds eind juni 2001 systematisch AIDS remmers van het bedrijf bestemd voor Afrikaanse patiënten deels terug te sluizen naar Europa. De AIDS patiënten in arme landen in Afrika kunnen zo niet over die noodzakelijke geneesmiddelen beschikken. GlaxoSmithKline vindt dit onacceptabel.

Sinds juni 2001 blijkt een dergelijk transport vele keren te hebben plaatsgevonden. Omdat de betrokken Nederlandse importeur niet beschikt over de benodigde vergunningen en handelspapieren is bovendien sprake van illegale import van geneesmiddelen.
GlaxoSmithKline dringt bij de autoriteiten aan op adequate maatregelen: in de eerste plaats aanscherping van de regelgeving en waarborging van de naleving daarvan en in de tweede plaats meer structureler toezicht en intensievere controle. Alleen dan kan een eind komen aan deze ongewenste praktijken en het gezondheidsrisico voor zowel Afrikaanse als Europese AIDS patiënten.

WINSTGEVENDE HANDEL TEN KOSTE VAN AFRIKAANSE PATIENTEN

GlaxoSmithKline heeft de AIDS remmers tegen speciale prijskorting geleverd aan hulporganisaties in Afrika binnen geldende afspraken van bijzondere hulpprogramma's. De prijzen voor AIDS remmers in ontwikkelingslanden zijn soms 10% tot 25% van de prijs in Westerse landen. Dat betekent een korting van 90% op de normale prijs. In Afrika onttrekken onbetrouwbare personen de AIDS remmers kennelijk aan hulpprogramma's en verkopen ze door aan Europa. Terug in Europa komen die geneesmiddelen in het gewone handelsverkeer en worden ze verkocht tegen de normale Europese prijzen. Dit verschil tussen de prijs in ontwikkelingslanden en in Europa werkt de beschreven illegale handel in de hand. Deze ontoelaatbare praktijken gaan helaas ten koste van AIDS patiënten in Afrika. Bovendien kan een mogelijk gezondheidsrisico voor hun lotgenoten in Europa niet worden uitgesloten, doordat de illegale handel zich onttrekt aan gangbare controles.

RECALL
De stromen van geneesmiddelen naar en binnen Europa zijn tegenwoordig ondoorzichtig en ingewikkeld zodat het bijna ondoenlijk is voor de overheid om daarop toe te zien. Het huidige overheidstoezicht is daardoor onvoldoende.
GlaxoSmithKline vindt de door de IGZ genomen maatregelen terecht. Het farmaceutische bedrijf maakt zich al langer zorgen over de ondoorzichtigheid van de importstromen en dringt aan op structureel, intensief en streng kwaliteitstoezicht.


-----------------------Einde persbericht----------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Saskia Doornweerd, Head Corporate Communications Telefoon: 030 - 693 84 08


02 okt 02 18:10