Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

van 2002)

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 9 van 2002)

Voor de derde keer sinds de eerste editie in 1990 heeft het Infectieziekten Bulletin op papier een nieuwe vormgeving gekregen. De reden voor deze restyling was de wens van de redactie om de zelfstandige positie van het Infectieziekten Bulletin beter tot uitdrukking te laten komen. Tegelijkertijd met de nieuwe vormgeving verschijnt ook een eigen redactiestatuut en een nieuw webadres. Al met al voldoende aanleiding om expliciet stil te staan bij de positie van het Infectieziekten Bulletin. In het negende nummer vindt u de volgende bijdragen:

* Het effect van vitamine E en multivitamine-mineralen op acute luchtweginfecties bij ouderen
Micronutriëntensuppletie leidt mogelijk tot een verbeterde immuunrespons bij ouderen. Echter, efficacy trials met infectieziekten als uitkomstmaat zijn zeldzaam en tegenstrijdig. Dit artikel beschrijft het effect van suppletie van multivitamine-mineralen en vitamine E op acute luchtweginfecties bij ouderen. Geconcludeerd wordt onder andere dat zowel multivitaminen-mineralen in een fysiologische hoeveelheid, als 200mg vitamine E geen gunstig effect laten zien op de incidentie en ernst van acute luchtweginfecties bij ouderen. We zagen eerder een indicatie van een ongunstig effect van vitamine E op de ernst van deze infecties.

* Onderzoek naar E. coli O157 in Nederlands drinkwater De aanwezigheid van E. coli in drinkwater duidt op mogelijke verontreiniging met humane dan wel dierlijke feces. Bovendien zouden ziekteverwekkende bacteriën in het drinkwater aanwezig kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld Campylobacter of enkele pathogene E. coli-stammen, waaronder E. coli O157. Het RIVM gaat inventariseren hoe vaak E. coli O157 door de waterleidingbedrijven uit drinkwater wordt geïsoleerd. Bovendien wordt in 2002 het vóórkomen onderzocht van E. coli O157 in drinkwater dat afkomstig is uit zelfstandige eigen winningen.

* Uit het veld

+ Een les gezondheidskunde: prikaccident op school Een huisarts uit Rivierenland vraagt de GGD om advies over een prikaccident. Bij hem op het spreekuur zit een 16-jarig meisje dat zich daags tevoren op school tijdens de les geprikt zou hebben aan een gebruikte naald. Dit gebeurde tijdens een presentatie over diabetes waarbij bloedsuiker bepaald werd. Meerdere leerlingen zouden zich daarbij aan dezelfde naald geprikt hebben, waaronder een asielzoeker. Een vreemd verhaal dat aanleiding geeft tot nader onderzoek.
+ Vaccinatiecampagne na Hepatitis A-cluster in Mill De GGD Hart voor Brabant heeft op 6 en 21 mei 2002 actieve vaccinatiecampagnes uitgevoerd ter bestrijding van een hepatitis A-cluster. In totaal werden 505 personen gevaccineerd die in relatie staan met een kinderdagverblijf in Mill. Ofschoon het LCI-protocol passieve immunisatie voorschrijft, besloot de GGD om door actieve immunistatie de transmissie te doorbreken. Het was niet de eerste keer dat de GGD Hart voor Brabant afweek van het protocol. In september 2001 organiseerde de GGD in Middelrode in ook een vergelijkbare vaccinatiecampagne tegen hepatitis A.
* Berichten

+ Humaan MetaPneumoVirus, een nieuw ontdekt virus. Wetenschappers van de afdeling virologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (EUR) hebben vorig jaar een nieuw virus ontdekt: het humaan MetaPneumo Virus (hMPV).De klinische symptomen variëren van milde klachten van de bovenste luchtwegen tot ernstige bronchiolitis en pneumonie, vaak gepaard gaand met ernstig hoesten, spierpijn en braken. Om de klinische relevantie van het virus nader te bepalen, is het materiaal van de ARI-EL studie gebruikt.
+ Workshop Prezies stemt surveillance postoperatieve wondinfecties af
In juni 2002 organiseerde het netwerk PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREZIES) een workshop voor deelnemende ziekenhuizen over de surveillance van postoperatieve wondinfecties. Casusbesprekingen brachten diverse knelpunten onder de aandacht.

+ Vervoer specifiek ziekenhuisafval moet veiliger Vanaf eind september gaat de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) bij 40 ziekenhuizen en 20 instellingen broncontroles houden op het transport van specifiek ziekenhuisafval. Aanleiding voor deze actie zijn de vele overtredingen bij wegcontroles op dit transport de afgelopen 2 jaar. Het ontbreken van gevaarsetiketten en gevarenkaarten, en het onjuist of onvolledig invullen van vervoersdocumenten, waren de meest voorkomende overtredingen.

* Uit de LCI:

+ Nieuw protocol Gonorroe, herziening protocol Hepatitis B en herziening protocol Calicivirus

* Lezenswaardig:
Met ingang van dit nummer zal deze rubriek een groter aantal medische wetenschappelijke tijdschriften volgen en een strengere selectie toepassen, waardoor de relevantie van de besproken artikelen voor de infectieziektebestrijding in Nederland toeneemt. De Booster van Anno Lampe, deze keer Washing Hands Abnormal
* Aankondigingen en mededelingen

* Meldingen Infectieziekenwet,
weken 29-32 en 33-36

Infectieziekten Bulletin 1. Infectieziekten Bulletin Externe link, 2-10-2002

Uitgave van het RIVM voor organisaties die betrokken zijn bij de opsporing, bestrijding en bewaking van infectieziekten.