Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

CAO-overleg rijksambtenaren van start

2 oktober 2002

Vandaag is het CAO-overleg voor de 120.000 rijksambtenaren van start gegaan. Deze CAO moet vanaf 1 december 2002 van kracht worden. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag, in zijn rol als werkgever, aan de bonden via een brief zijn inzet bekend gemaakt. In deze zogenaamde inzetbrief staat een aantal voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening door de rijksoverheid op het vereiste niveau te kunnen houden. Dit zijn voorstellen zoals het handhaven en verbeteren van kwaliteit van dienstverlening, het vergroten van arbeidsdeelname, het terugdringen van het ziekteverzuim en gelijktrekken van secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast stelt de minister voor om een nieuwe Arbeidsvoorwaardenovereenkomst af te sluiten met een structurele salarisontwikkeling van 2,5% en een looptijd tot 1 januari 2004.
---

Handhaven en verbeteren van kwaliteit

Een belangrijk doel van deze CAO is de continuering van de kwaliteitsverbetering van personeel en organisatie die de afgelopen jaren is ingezet. Zo is er de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de kwaliteitsverhoging van het personeel en de organisatie, in de verbetering van de arbeidsvoorwaarden en in het verbeteren van het imago van de sector. Dit heeft bijgedragen aan de verbeterde arbeidsmarktpositie van de sector, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de grote belangstelling voor het Rijkstraineeproject. Ook nu, in economische moeilijker tijden moet de sector Rijk een aantrekkelijke werkgever blijven met volop kansen voor de ambtenaren die zich willen inzetten en ontplooien. Hiervoor is een flexibele wijze van organisatieverandering nodig. Daarbij moet de kwaliteit van betrokken ambtenaren voorop staan en niet bijvoorbeeld het aantal dienstjaren.

Participatie vergroten

Naast de verhoging van de arbeidsdeelname van de oudere werknemer doet de minister een voorstel om de Uitkeringsregeling substantieel bezwarende functies af te schaffen. Dit zijn functies die nogal belastend zijn vanwege fysieke en psychische omstandigheden, zoals bijvoorbeeld cipiers. De Uitkeringsregeling heeft als nadeel dat degenen die hiervan gebruik maken, niet snel geneigd zijn over te stappen naar een andere, niet-bezwarende functie, omdat zij hiermee hun recht op uitkering verliezen.Hierdoor blijven zij te lang op de functie hangen, waarbij het risico is dat men ziek of arbeidsongeschikt wordt. Ter stimulering van een preventief beleid is het voorstel deze regeling af te schaffen.

Arbeid en gezondheid

In het kader van het terugdringen van het ziekteverzuim en het verminderen van de instroom bij de WAO doet de minister voorstellen te komen tot een breder gebruik van positieve prikkels. Daarnaast stelt de minister voor de mogelijkheid te creëren voor organisatieonderdelen met een relatief hoog ziekteverzuim om over te gaan tot een al dan niet tijdelijke, invoering van een bonussysteem voor ambtenaren die gedurende een bepaalde periode niet ziek zijn.

Tevens stelt de minister ook een versnelde aanpassing van het Besluit tegemoetkoming ziektekosten rijkspersoneel (Btzr) voor, waarbij de hierbij vrijgekomen middelen ten gunste worden gebracht van de verhoging van de eindejaarsuitkering.

Moderniseren, harmoniseren en dereguleren

Ter compensatie van bepaalde ongemakken bij de uitoefening van zijn functie heeft de ambtenaar recht op bepaalde vergoedingen. Dit betreft ondermeer toelage onregelmatige dienst, de overwerkvergoeding, de toelage voor bereikbaarheid en beschikbaarheid. Onlangs is door een werkgroep van Rijk en bonden bekeken hoe de systematiek van deze vergoedingen kan worden vereenvoudigd en gemoderniseerd. De minister stelt voor de regelgeving aan te passen in lijn met de aanbevelingen van de werkgroep. Daarnaast stelt de minister voor om, ten aanzien van de overwerkvergoedingen, de overwerktoelage vast te stellen op een uniform percentage van 25 % per uur. Ook wil hij de uitbetaling van de toelage onregelmatige dienst stopzetten als een ambtenaar langer dan vier weken niet werkt.

Het uitgangspunt van de minister is dat, waar mogelijk, secundaire arbeidsvoorwaarden voor alle rijksambtenaren gelijk moeten zijn. Op basis van de onderzoeksresultaten zoals opgenomen in het rapport Rijk aan voorwaarden (min van BZK, augustus 2002) is de minister van oordeel dat in ieder geval de secundaire voorwaarden op de terreinen van kinderopvang en het woon- en werkverkeer voor harmonisatie in aanmerking komen.

Ambtelijke integriteit

Minister Remkes doet in de inzetbrief een voorstel om in overleg met de bonden te kijken of er op het terrein van de ambtelijke integriteit nadere maatregelen moeten worden genomen. Daarbij denkt hij aan de mogelijkheid tot de invoering van een sectorale gedragscode en de nadere concretisering van de rechtsbescherming van klokkenluiders.
---

Arbeidsvoorwaarden Rijksoverheid - persberichten - CAO-overleg © Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -