Dit is een gezamenlijk persbericht van de Stichting Nationale Eurocollecte en Coins for Care

Den Haag, 2 oktober 2002

PERSBERICHT

OPBRENGST NATIONALE EUROCOLLECTE EN COINS FOR CARE NAAR SCHATTING 14 MILJOEN

De Nationale Eurocollecte en Coins for Care hebben samen naar schatting ruim 14 miljoen euro opgebracht. Wanneer het tellen van de tientallen miljoenen buitenlandse en Nederlandse munten helemaal klaar is, wordt de opbrengst over de 143 deelnemende goede doelen verdeeld. Bestuursvoorzitter mr. P.A. Nouwen van de Stichting Nationale Eurocollecte (SNE) is tevreden over het resultaat. "Het is een behoorlijk bedrag, dat vooral dankzij de goedgeefsheid van miljoenen Nederlanders is gerealiseerd". Esther Jacobs van Coins for Care voegt daaraan toe: "Het is vooral bijzonder als je je realiseert dat het eigenlijk om "oud ijzer" gaat, geld waar niemand meer iets mee kan."

De inzameling van Nationale Eurocollecte en Coins for Care werden van 1 september 2001 tot 1 april 2002 gehouden om bij de invoering van de Euro het overblijvende 'oude' muntgeld aan goede doelen te kunnen geven. Om te beginnen kon iedereen zijn munten kwijt in speciale Coins for Care inzamelbakken in de ruim 4000 filialen van grote winkelketens en benzinestations. Ook hielden veel bedrijven en goede doelen eigen acties voor Coins for Care. Daarnaast werden op initiatief van de gezamenlijke serviceclubs in Nederland inzamelbakken van de Eurocollecte geplaatst in 4500 bankfilialen. Sportclubs hebben hun leden op hun nieuwjaarsrecepties gevraagd buitenlandse munten in te leveren. Van 14 tot 26 januari werd door zo'n 60.000 vrijwilligers van de deelnemende goede doelenorganisaties huis-aan huis gecollecteerd. In totaal werden bijna 200 miljoen munten opgehaald van meer dan 100 verschillende valuta en met een totaal gewicht van circa 550.000 kg. Deze enorme hoeveelheid geld wordt op twee verschillende plaatsen geteld. Door die grote hoeveelheid en de vele soorten binnen- en buitenlandse munten is dat een technisch ingewikkelde en tijdrovende operatie. De Koninklijke Nederlandse Munt in Lelystad zorgt voor het machinaal tellen van het geld van de Eurocollecte. De opbrengst van Coins for Care wordt in Engeland handmatig geteld. Met de beide tellingen hoopt men voor het einde van het jaar klaar te zijn. Dan kan ook de definitieve opbrengst van de acties worden vastgesteld.

Het SNE-bestuur en Coins for Care zijn alle vrijwilligers, de service- en sportclubs en bedrijven die eigen inzamelingen organiseerden, en de medewerkers van de deelnemende winkels, banken en benzinestations zeer erkentelijk voor hun belangeloze medewerking aan deze nationale inzameling.