Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
10 september 2002 C027


Koers West benut kansen in Nijmegen-West

De gemeente Nijmegen werkt onder de naam Koers West aan een samenhangende, duurzame toekomstvisie op Nijmegen-West. De gemeente wil het gebied mooier en schoner maken, de economische kansen beter benutten, de Waalsprong met Nijmegen verbinden en de bereikbaarheid van de Nijmeegse binnenstad vergroten.

Concrete projecten die onder Koers West vallen, zijn de herstructurering van de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens, de aanleg van een tweede stadsbrug en de ontwikkeling van een geheel nieuw woon- en werkmilieu aan de Waalkade, genaamd Waalfront. De visie, met een tijdshorizon van 15 jaar en een 'doorkijk' naar 2030, zal via een interactief proces met bewoners, bedrijven en andere betrokkenen tot stand komen en in het voorjaar van 2003 gereed zijn.

Koers West is niet een project op zich. Koers West is de overkoepelende naam voor een aantal ontwikkelingen in Nijmegen-West op het gebied van milieu, economie, ruimtelijke kwaliteit, verkeer en bereikbaarheid die positieve effecten zullen hebben op de ontwikkeling van de gehele stad. Koers West is een dynamisch en interactief proces, waarin een bepaalde mate van onzekerheid onvermijdelijk een rol speelt. De gewenste effecten, zowel voor Nijmegen-West als voor de gehele stad, staan evenwel als een paal boven water. Koers West maakt Nijmegen mooier, schoner, levert een economische impuls en zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Waalsprong en de binnenstad.
Met de schaal, complexiteit en duur van Koers West staat Nijmegen voor één van de grootste uitdagingen in de stedenbouwkundige geschiedenis van de stad, vergelijkbaar met de aanleg van de Singels in de 19e eeuw en de Waalsprong in de 20e eeuw.

De roep om een duurzaam toekomstperspectief voor een groot deel van Nijmegen-West is sterk. Het gebied kampt met problemen van uiteenlopende aard en is toe aan een ingrijpende opwaardering. De herstructurering van de bedrijventerreinen van Noord- en Oostkanaalhavens moet resulteren in een goed functionerend bedrijventerrein met economisch gezonde bedrijven, zodat het economisch en maatschappelijk belang van het gebied voor de komende decennia wordt gewaarborgd.

Voor verdere realisering van de Waalsprong en een beter bereikbare binnenstad is een tweede stadsbrug noodzakelijk. Het precieze tracé van de stadsbrug en de afwikkeling van de verkeersstromen richting binnenstad, zijn momenteel onderwerp van studie.

Het gebied tussen de Weurtseweg en de Waal biedt kansen voor een geheel nieuw woon- en werkmilieu, Waalfront, waarbij een nadrukkelijke relatie wordt gelegd met het aanliggende Waterkwartier. Een uitgebouwd Park West fungeert als 'groene buffer' tussen Waalfront en de bedrijventerreinen van Noord- en Oostkanaalhavens.

Koers West past in de visie op de stad, zoals deze is neergelegd in het Collegeaccoord 2002-2006. Nijmegen werkt aan een kwalitatief goede leef- en werkomgeving en staat op het punt van ruimtelijke ordening, milieu, infrastructuur, stedenbouw en volkshuisvesting voor belangrijke beslissingen.
De gemeente realiseert zich daarbij dat niet alles kan, en dat niet alles tegelijkertijd kan. Keuzes moeten worden gemaakt. Daarbij gelden als uitgangspunten dat bestaande ruimte beter, intensiever en efficiënter moet worden gebruikt en dat de gebruiker van de ruimte (de burger, het bedrijfsleven) centraal staat in de visieontwikkeling. De gemeente heeft dan ook een interactief communicatieproces in voorbereiding en streeft ernaar de wensenprogramma's van alle betrokken partijen op elkaar af te stemmen. Daarnaast is Platform West in het leven geroepen: een klankbordgroep bestaande uit belanghebbenden uit Nijmegen-West. Recente ontwikkelingen rondom Koers West zijn te volgen via de website van de gemeente: www.nijmegen.nl Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.