ABVAKABO FNV

Perestrojka Bomhoff kan perspectief bieden voor arbeidsvoorwaarden zorg

De door minister Bomhoff beoogde onderhandelingsvrijheid in de zorg heeft alleen zin als werkgevers de ruimte krijgen om voldoende personeel te werven. Hiervoor zullen de door de overheid vastgestelde regels voor de beschikbare loonruimte moeten wijken.

Dit stelt ABVAKABO FNV in een reactie op de gisteren gepresenteerde plannen van de minister van VWS. Hierin krijgen instellingen meer ruimte voor hun eigen bedrijfsvoering en onderhandelingvrijheid met de zorgverzekeraars. Als Bomhoff consequent is geeft hij werkgevers dan ook de ruimte om voldoende personeel te werven en vast te houden. In de huidige situatie zijn sociale partners nog gebonden aan het door de overheid gedicteerde arbeidsvoorwaardenbeleid en kunnen niet alle kosten van CAO-onderhandelingen worden vergoed. Als werkgevers zelf kunnen bijbetalen ontstaat er reële armslag voor een alternatief sociaal- en arbeidsvoorwaardenbeleid. De personele knelpunten in de zorg zoals ook door de commissie van Rijn omschreven kunnen zo beter worden aangepakt.

Voorts vraagt ABVAKABO FNV waakzaamheid voor de kwaliteit van de zorg die in de toekomst geleverd wordt. Een compleet recht op zorg mag niet omslaan in een eenzijdige belangstelling voor productie die ten koste gaat van de patiënt en de werkdruk onder het personeel.

Meer info: Fons van Leeuwen, voorlichter ABVAKABO 079-3536350 Tim de Jong, 06-51274768

10 sep 02 13:53