Gemeente Katwijk


* Ondertekening geactualiseerd rampbestrijdingsplan Marine Vliegkamp Valkenburg


---

Ondertekening geactualiseerd rampbestrijdingsplan Marine Vliegkamp Valkenburg

Katwijk, Valkenburg, Rijnsburg, 28 augustus 2002

Op dinsdag 10 september zullen de burgemeesters van Katwijk, Valkenburg en Wassenaar en de commandant van het Marine Vliegkamp Valkenburg een geactualiseerd rampbestrijdingsplan voor het vliegkamp ondertekenen.

Het rampbestrijdingsplan is aangepast aan de nieuwe manier van werken binnen de rampenbestrijding. Met name is aandacht besteed aan het op elkaar aansluiten van de procedures van de brandweer, politie en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en de militaire procedures. Dit maakt het gemakkelijker een calamiteit te bestrijden, omdat er exact in is opgenomen welke acties moeten worden ondernomen. Het plan samengesteld in nauwe samenwerking van vertegenwoordigers van het Marine Vliegkamp, de regionale brandweer Hollands Midden, de politie Hollands Midden, de GHOR Hollands Midden, de Hulpverleningsregio Haaglanden, de politie Haaglanden, de Koninklijke Marechaussee en de gemeenten Katwijk, Valkenburg en Wassenaar.

In het plan wordt uitgegaan van drie scenario's: allereerst een 'crash' van een vliegtuig binnen het hek van het vliegkamp, ten tweede een 'crash' buiten het hek en als laatste een ontploffing van munitie op het terrein van het vliegkamp. Bij een 'crash' wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van 50 passagiers in het vliegtuig. Er is speciale aandacht besteed aan de bestuurlijke coördinatie bij een calamiteit op het Marine Vliegkamp. Het vliegkamp ligt op het grondgebied van drie gemeenten. Dit betekent dat drie burgemeesters bevoegd zijn op te treden. Afgesproken is dat één burgemeester optreedt als coördinerend burgemeester.

Met het rampbestrijdingsplan zal regelmatig worden geoefend. Ook zal de inhoud van het plan tenminste iedere drie jaar worden herzien. Het plan heeft in de gemeenten Katwijk, Valkenburg en Wassenaar ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties binnengekomen.