ANBO


Persberichten

Utrecht, 31-07-2002

Ouderenorganisaties: Ouderen vrezen onveiligheid op kleine NS-stations
Het CSO het samenwerkingsverband van de landelijke ouderenorganisaties ANBO, NISBO, NVOG, PCOB, Unie KBO is bang voor onveilige situaties op de kleine NS-stations. Het CSO pleit voor een structurele aanpak van de veiligheid op kleine stations, zowel op het hoofdrailnet als op de contractlijnen.

Het CSO reageert hiermee op het aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer, dat is opgesteld door de ministeries van V&W en Binnenlandse Zaken met het doel de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. In dit aanvalsplan wordt te weinig aandacht geschonken aan de veiligheid op de kleine spoorwegstations. Het plan richt zich vooral op de grote stations. Zowel ingangscontrole als cameratoezicht worden op die stations geconcentreerd. Een samenhangende aanpak van de sociale veiligheid op kleine stations ontbreekt.

Zo is NS voornemens op kleinere stations alleen cameras te plaatsen nadat daar daadwerkelijk onveiligheid is geconstateerd. Enkele in het oog springende gevallen van sociale onveiligheid vonden juist op kleine stations plaats, bijvoorbeeld in Harlingen en Vlaardingen-Oost.

Het CSO vindt dat op ieder station een minimumpakket aan voorzieningen aanwezig moet zijn. Daartoe behoort in ieder geval cameratoezicht. Met cameratoezicht alleen is de sociale veiligheid echter nog niet gewaarborgd. Daarbij denken de ouderenorganisaties onder andere aan:
* afspraken met de politie over surveillances
* afspraken met de politie over een maximum-opvolgingstijd bij alarmoproepen vanaf een klein station. Juist in landelijke gebieden is dit een probleem.

* communicatie over deze afspraken met de reizigers
* overleg tussen vervoerder, gemeente en reizigers wanneer de vervoerder zich genoodzaakt ziet wachtruimten te sluiten wegens regelmatig terugkerend vandalisme.

In het aanvalsplan dient daarom plaats ingeruimd te worden voor de ontwikkeling van een samenhangend beleid ten opzichte van kleine stations.

Meer informatie bij: Frank van der Aa , persvoorlichter ANBO, telefoon (030) 233 00 60 of (073) 689 05 79 / (06) 22 83 21 00.