Gemeente Oostburg


Week 31 - 2002
Algemeen nieuws

Strandbewaking gemeente Oostburg 2002

In de periode van 6 juli t/m 1 september 2002 vindt langs de West Zeeuws-Vlaamse kust strandbewaking plaats. Dit betekent niet dat de gehele kustlijn van Breskens t/m Cadzand-Bad van bewaking is voorzien, maar met name de drukke toeristische locaties.

De stranden c.q. de zwemgebieden waar bewaking aanwezig is, zijn voorzien van oranje boeien in het water. Let op bij gele boeien; dit betekent gevaar, bijvoorbeeld een obstakel onder water. De strandbewaking, ondergebracht bij de Stichting Sportbelangen Oostburg, wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een aantal paviljoenhouders.

LOCATIES STRANDPOSTEN


* Cadzand-Bad: strandpost naast paviljoen Caricole van de heer H. van Liere;

* Nieuwvliet: CENTRALE STRANDPOST NIEUWVLIET tel. 0117-371272 (alarmlijn) en 0117-372213 (gewone lijn) bij paviljoen St. Pierre van de heer P. Michielsen;

* Groede: strandpost naast paviljoen Carrousel Bazar van de heer M.G.M. Blankenstijn;

* Nieuwe Sluis: strandpost naast paviljoen Palmbeach van de heer M.G.M. Blankenstijn (naast het naaktstrand);
* Breskens-Zeebad:strandpost naast paviljoen 't Halve Maentje van de heer E. de Hoogd;

ALGEMENE INFORMATIEBORDEN EN NUMMERING DUINOVERGANGEN Voor het gebruik van het strand en de zee zijn ten behoeve van de veiligheid voor baders, zwemmers en strandbezoekers regels in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld over de volgende onderwerpen: gevaarlijk varen nabij het strand; vaartuigen in zwemgebieden; zwemverbod; drijfvoorwerpen verboden; waterscooters; surfplanken; honden; paarden; vuur te stoken; vliegers bestuurd door twee of meer lijnen; fuiken en werphengels; bromfietsen en andere motorvoertuigen. Het is belangrijk om de strandbezoekers hierover zo goed mogelijk te informeren. Daarom staan bij de duinovergangen algemene informatieborden, waarop deze gegevens (in drie talen), alsmede de naam van de betreffende duinovergang, het Centraal Alarmnummer 112 en een plattegrond van een deel van de kuststrook waar u zich op dat moment bevindt, zijn aangegeven.
Verder zijn de duinovergangen tussen Cadzand-Bad en Breskens-Promenade, zowel aan de landzijde als bovenop het duin, doorlopend voorzien van een nummer, zodat bij een ongeval door het noemen van het nummer van de dichtstbijzijnde duinovergang het voor hulpverleners mogelijk is de locatie vrij nauwkeurig en snel te bepalen. Door deze voorziening hoopt het college van B. en W. een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de informatievoorziening naar strandbezoekers en aan de hulpverlening langs de kust van West Zeeuwsch-Vlaanderen.

Voortbewegen met vliegers, hanggliders en dergelijke Een verbod dat niet op de algemene informatieborden vermeld staat, is het voortbewegen met vliegers, hanggliders en dergelijke. Sinds 4 mei 1998 geldt het volgende verbod:

* Het is verboden zich aan het strand in een wagentje of op een plank en dergelijke te laten voorttrekken door een vlieger of soortgelijke voorwerpen.

De gemeenteraad heeft op 20 januari 2000 besloten een tweede lid aan dit artikel toe te voegen, waarin aangegeven staat op welke locatie en gedurende welke periode en tijdstippen het verbod niet geldt. Deze toevoeging luidt als volgt: Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor het strandgedeelte tussen paalhoofd 2a en paalhoofd 10 van het kustvak Nieuwvliet-Bad, plaatselijk bekend als Zwarte Polder te Nieuwvliet, gedurende de volgende perioden:

* van 1 september tot 1 juni de gehele dag;
* van 1 juni tot 1 september na 18.00 uur 's avonds en voor 10.00 uur 's ochtends.

STRANDWACHT
Het strandwachtpersoneel heeft een redelijk zelfstandige manier van werken. Het dagelijks toezicht op het functioneren van het strandwachtpersoneel vindt plaats door de betreffende paviljoenhouder. De strandposten zijn dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur.

De taak van het strandwachtpersoneel bestaat globaal uit het volgende:


* Looppatrouilles langs het bewaakte zwemgebied. Strandwacht, die te herkennen is aan fel gekleurde vestjes, geeft informatie en waarschuwingen en staat middels een portofoon direct in verbinding met de strandpost. De strandwacht is goed op de hoogte van de gevaren van de zee (gevaarlijke stromingen, gevaren bij bepaalde windrichtingen, obstakels onder water enz.), zodat het dringend gewenst is om de aanwijzingen en waarschuwingen van het strandwachtpersoneel onmiddellijk op te volgen. Als hulpmiddel beschikt de strandwacht over een megafoon met een 2-tonige sirene, die een maximaal bereik heeft van 1000 meter, zodat iemand ver in zee ook nog vanaf de waterlijn gewaarschuwd kan worden.


* Vaarpatrouilles langs zwemgebieden en indien dringend gewenst/noodzakelijk ook daarbuiten
Langs de kust zijn drie gemeentelijke reddingsboten actief. De locaties zijn: Cadzand-Bad, Nieuwvliet en Breskens-Zeebad. Bij mooi strandweer is het met een gering personeelsbestand mogelijk om vanuit zee de zwemgebieden goed, en beter dan vanaf het drukke strand, in de gaten te kunnen houden; vaarpatrouilles werken ook preventief.


* Uitkijk vanuit de post op het strand en het te bewaken zwemgebied Strandwacht staat middels portofoon direct in verbinding met de loop- en/of vaarpatrouille, zodat geconstateerde gevaarlijke situaties meteen aan elkaar doorgegeven kunnen worden, gevolgd door onmiddellijk actie ter plaatse. Strandposten staan middels mobilofoon in verbinding met de centrale strandpost Nieuwvliet waar alle verzoeken om ambulance of doktershulp binnen komen. Strandpost Nieuwvliet is de enige strandpost met een telefoon, van waaruit centraal telefonische acties plaatsvinden.


* Het hijsen van de noodzakelijke seinvlaggen voor de bewaking afhankelijk van de weersgesteldheid en/of plaatselijke omstandigheden
Veel strandbezoekers onderschatten de gevaren van de zee. Daarom is het dringend gewenst dat een ieder de informatie/waarschuwingen, die middels de seinvlaggen kenbaar worden gemaakt, opvolgt.


* Zoek geraakte kinderen opsporen en/of opvangen

* E.H.B.O.-behandeling


* Het al zwemmend of middels reddingsboot redden van mensen van de verdrinkingsdood en het verlenen van hulp aan vaartuigen die in de problemen zitten
Gedurende het zomerseizoen, met name op winderige dagen, komt het regelmatig voor dat de reddingsboten voor surfers, catamaranzeilers enz. welke voor de kust door onbekwaamheid, onderschatting of onbekendheid met de zee, oververmoeidheid, roekeloosheid, materiaalpech of andere oorzaak in de problemen komen, moeten uitrukken. Reddingsacties tijdens ruwe zee zijn ook niet zonder gevaar voor het strandwachtpersoneel. Veel surfers en catamaran-zeilers staan daar niet bij stil en rekenen erop dat ingeval van nood ze opgemerkt en opgehaald zullen worden door de strandwacht. Het komt nog te vaak voor dat op een onverantwoorde wijze op zee gesurft en/of gezeild wordt. Houd daarom altijd rekening met de weersomstandigheden, golfslag en stroming. Overschat uw surf- of zeiltechniek niet. Blijf niet eindeloos doorsurfen of -zeilen, maar keer tijdig terug, zeker als u tegen de wind in moet. Ga als beginnend surfer of zeiler nooit de zee op, maar blijf altijd op klein water. Dit is één van de vele tips, opgenomen in een foldertje "Surfen en zeilen langs de kust van West Zeeuwsch-Vlaanderen" die verkrijgbaar is op het gemeentehuis te Oostburg en bij alle strandposten, VVV kantoren en strandpaviljoenen. Ook is daar een foldertje te verkrijgen over de strandbewaking, waarin diverse aanwijzingen en tips worden gegeven over het zwemmen in zee, omdat dat altijd gevaar met zich mee brengt (beide folders zijn ook Duitstalig uitgebracht).

AANGEPASTE DUINOVERGANGEN
Langs de kust zijn verschillende duinovergangen toegankelijk gemaakt voor gehandicapten. Het betreft de volgende overgangen:
* Duinovergang gelegen naast hotel Wielingen (Cadzand-bad).
* Duinovergang gesitueerd bij de radartoren (Zwarte polder).
* Duinovergang gesitueerd bij parkeerplaats "Groede Bad" en café de "Groedse Duintjes".