Actueel

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft Baybasin in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf
Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum actualiteit: 30-07-2002

Volgens het gerechtshof is Baybasin leider van een organisatie die zich bezig hield met handel in heroïne en die wereldwijd geweldsacties initieerde en regisseerde. De rechtbank Breda veroordeelde Baybasin in februari 2001 tot twintig jaar gevangenisstraf. In tegenstelling tot de rechtbank, heeft het hof bij de strafbepaling niet laten meewegen dat Baybasin een groot deel van zijn voorarrest in een extra beveiligde inrichting gedetineerd is geweest en mogelijk zal blijven. Het belangrijkste voor het hof is echter, dat voor de toekomst uitgesloten wordt dat Baybasin ooit nog de gelegenheid krijgt om op een niets ontziende wijze over de levens van anderen te beslissen.

Het hof acht het Openbaar Ministerie ontvankelijk.

Het hof acht de volgende feiten bewezen:


1. Medeplegen van moord

2 en 5 Ieder: Meerdere pogingen tot het aanzetten tot moord
3. Medeplegen van gijzeling

4. Overtreding artikel 10, lid 4 van de Opiumwet 6. Als bestuurder deelnemen aan een criminele organisatie

Omdat het bewijs voornamelijk berust op telefoontaps heeft het hof veel aandacht besteed aan de betrouwbaarheid daarvan en de vertaling van de gesprekken. Het hof komt tot de volgende conclusies:

De telefoontaps zijn niet gemanipuleerd en gelden daarom als betrouwbaar bewijs. Het hof baseert zich hierbij op de resultaten van een onderzoek onder leiding van drs. A.P.A. Broeders van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het hof acht de heer Broeders zeer deskundig op gebied van authenticiteit- en integriteitonderzoek van audio-opnamen. Van manipulatie is niet gebleken en daarom is de vraag of manipulatie mogelijk is niet meer van belang.

De vertalingen van de afgeluisterde telefoongesprekken gelden als betrouwbaar bewijs. Enerzijds blijkt na het kritisch beluisteren van dertig telefoongesprekken door NFI-deskundige Broeders dat er geen significante afwijkingen in de tekst gevonden zijn. Ook komt het hof tot het oordeel dat de inhoud van de afgeluisterde gesprekken niet afwijkt van de vertalingen van de tolk van de rechter-commissaris. Anderzijds is het hof gebleken dat de inhoud van de afgeluisterde telefoongesprekken overeenkomt met de werkelijkheid.

Noot voor de redactie (