---

Ministerie van Defensie



---

Waterkamp voor doorzetters

30-07-2002

Meer dan 100 jongens en meisjes tussen de 15 en 22 jaar zijn deze week te gast op de Joost Dourleinkazerne te Texel. De normaal door mariniers van het Amfibisch Ondersteuningsbataljon bevolkte kazerne is nu het onderkomen van zonen en dochters van defensiepersoneel. De Personeelsvereniging Marine organiseert dit jaar voor de 52e maal het Marine Waterkamp. Zaterdag gaan de deelnemers, gebruind en moe, weer naar huis.

Luitenant-kolonel der mariniers Sjaak Severs is niet alleen in het dagelijks leven de commandant van deze kazerne en van het Amfibisch Ondersteuningsbataljon maar daarnaast ook commandant van het Waterkamp. "De mariniers die hier normaal gelegerd zijn, hebben zomerverlof zodat er genoeg plaats is voor de jongelui. Het kamp wordt geleid door een staf die bestaat uit diverse disciplines, waaronder een (vrouwelijke) arts, waardoor de veiligheid en gezondheid is gegarandeerd. Daarbij blijven de deelnemers de hele week binnen de kazerneomheining, als ze weggaan is het voor een dropping en dat gebeurt onder begeleiding. Voor de ouders van de 90 jongens en 30 meisjes is dat een prettige gedachte."

Majoor der mariniers Aad van Gils heeft de operationele leiding van het Waterkamp. "Vergis je hier niet in," zegt hij. "Het is een echte kennismaking met de marine en met het Korps Mariniers. Dat betekent behoorlijk zware opdrachten. Twaalf kilometer door het wad lopen doe je niet zomaar. Sommige deelnemers dachten: dat doe ik wel even. Maar dat viel dus zwaar tegen. We maken geen onderscheid tussen jongens en meisjes en het programma is er ook niet lichter op geworden. Wel hebben we bij een enkel onderdeel een andere puntentelling voor de dames. De jongens hebben dan gemiddeld wel meer spierkracht, maar de meisjes zijn soms listiger, waardoor ze slimme oplossingen bedenken."

Joost Vernooy is burgerambtenaar bij de marine in Den Haag maar gaat met het kamp mee als staflid. Hij laat weten dat het toch wel zwaar is voor de deelnemers. "Ze zijn de hele dag bezig. Zeilen, roeien, peddelen, amfibische opdrachten en nog veel meer. Om zes uur opstaan, dan ´rekken en strekken´ zoals ze dat bij de mariniers noemen en om acht uur ´baksgewijs´. Kortom net als in het echt."