Koninklijk Horeca Nederland
Persbericht 29 juli 2002
Nederlandse restaurants onder druk gezet door verkoop Foie Gras
Koninklijk Horeca Nederland laakt acties Wakker Dier
WOERDEN - 29 juli 2002- Koninklijk Horeca Nederland vindt het zeer
onfatsoenlijk dat de Stichting Wakker Dier in een brief acties
aankondigt bij Nederlandse restaurants bij wie de delicatesse paté de
Foie Gras op de menukaart prijkt. Stichting Wakker Dier protesteert
hiermee tegen de vermeende dieronvriendelijke methode van het
produceren van ganzen- en eendenpaté.
Het moment van aankondiging van acties is uiterst vreemd omdat er
tussen de Stichting Wakker Dier, de Sophia Vereniging tot Bescherming
van Dieren, Koninklijk Horeca Nederland alsmede de Franse ambassade
overleg gepland staat om deze kwestie te bespreken. Jeu Claes,
directeur van Koninklijk Horeca Nederland: "Kennelijk heeft de
stichting Wakker Dier geen behoefte aan overleg, waardoor een gesprek
met alle partijen niet meer nodig blijkt te zijn".
Legaal product
Jeu Claes: "Foie Gras is een legaal product, wordt legaal in Nederland
geïmporteerd en kan dus legaal in de restaurants klaargemaakt worden.
De Nederlandse horeca erkent de maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Wij vinden daarom het op voorhand aankondigen van acties door Wakker
Dier veel te ver gaan en dit aanwakkert tot extremiteiten". Dit
getuigt van weinig diplomatie. De stichting vaart klaarblijkelijk een
eigen koers zonder hierbij de afspraken te respecteren zoals die met
de betrokken partijen zijn overeengekomen".
Noot voor de redactie -