Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

COA start met AMA-campus in Vught

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zal in de gemeente Vught een AMA-campus vestigen. Over de opzet hiervan is afgelopen vrijdag met de gemeente overeenstemming bereikt. Dit centrum met een capaciteit van 360 opvangplekken is bedoeld voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) in de leeftijdscategorie 15 t/m 17 jaar. Het betreft een experiment voor een periode van één jaar, waarna evaluering plaatsvindt. De duur van de voorbereidingen op personeels- en bouwkundig gebied wordt geschat op circa drie maanden. De AMA's zullen gefaseerd de campus betrekken. Geleidelijk zal dan de totale capaciteit bereikt worden.

Het concept
Het COA heeft van het Ministerie van Justitie de opdracht gekregen tot een vorm van opvang te komen waarbij AMA's verdeeld over kleinere units van circa 25 jongeren onder een 24 uursbegeleiding op het terrein verblijven. De voertaal van de begeleiding is Engels. Het dagprogramma is met name gericht op motivatie tot terugkeer waarbij respect, structuur en helderheid centraal staan. Om een feitelijke terugkeer te faciliteren, werken de partners Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), voogdij-instelling Nidos, COA en anderen samen in een terugkeerloket.
Het programma is niet vrijblijvend en dient zowel stimulerend als motiverend te zijn. Uitgangspunt is dat gewerkt wordt met doelgerichte individuele trajecten. De COA-begeleiders en AMA,s maken afspraken over de te bereiken doelen (onderwijs, voorbereiding op beroep) die in dienst staan van een zo succesvol mogelijke terugkeer. Afspraken worden frequent getoetst. Door deze intensieve activiteiten zullen de AMA's hoofdzakelijk op het campus-terrein verblijven, al is de campus geen gesloten instelling.

Het programma
De AMA's krijgen in de introductiefase een strak programma met relatief weinig vrijheid. Na ongeveer drie maanden kunnen de jongeren doorgroeien naar de vervolgfase. In het onderwijs wordt vooral gekeken naar de talenten en capaciteiten van de AMA's die zij kunnen gebruiken wanneer zij terugkeren naar het land van herkomst. Samen met de AMA worden de mogelijkheden doorgenomen en afspraken gemaakt. De jongeren leren in deze fase verantwoordelijkheden te dragen en zelf keuzes te maken. Op de campus wordt vooral groepsgericht gewerkt, waarbij de ama's leren respect te hebben voor elkaar, voor zichzelf en de omgeving. De jongeren worden betrokken bij het onderhoud en exploitatie van de campus. Stimuleren en coachen is de belangrijkste taak van de begeleiding.
Meisjes worden in aparte units opgevangen, dit om rekening te houden met de culturele achtergrond van de AMA's.

AMA-notitie in het kort
Er is een splitsing in de opvangfaciliteiten van ama's: een opvang gericht op terugkeer en één gericht op integratie. Alle ama's worden gedurende de basisperiode (6 tot 9 maanden) centraal opgevangen in de terugkeervariant. Daarmee wordt van meet af aan duidelijkheid geboden aan de betreffende ama over zijn perspectief. Het COA verzorgt in de terugkeervariant de materiele opvang en de begeleiding, terwijl het Nidos zorgdraagt voor de voogdij en opvang van ama's in de integratievariant. In de integratievariant worden ama's opgevangen aan wie een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt verleend of die bij binnenkomst jonger zijn dan 15 jaar en een verblijfsvergunning voor verblijf als alleenstaande minderjarige vreemdeling hebben gekregen. Alle overige ama's verblijven in de terugkeervariant.

Noot voor de redactie (